José María López heeft vandaag in het Japanse Motegi zijn zevende overwinning in het FIA World Touring Car Championship 2015 (WTCC) behaald, waarmee hij zijn voorsprong in het kampioenschap verder heeft uitgebreid. Na de races van vandaag zijn de Citroën Total-coureurs José María López, Yvan Muller en Sébastien Loeb de enige die nog aanspraak op de titel kunnen doen. Dankzij de resultaten in Motegi kan Citroën het Constructeurskampioenschap het volgende raceweekend – 25-27 september in Shanghai – veilig stellen.

Ondanks de bewolkte hemel en een voorspelling op regen ging Race 1 vandaag onder droge condities van start. Norbert Michelisz kon zijn pole position niet verzilveren en moest José María López vóór de eerste bocht voor laten gaan. Sébastien Loeb, die als derde vertrok, nestelde zich achter Michelisz, maar koos een verkeerde lijn waardoor hij werd gepasseerd door Gabriele Tarquini en Yvan Muller. Seb ging vervolgens het gevecht aan met Ma Qing Hua, waarbij de twee Citroën-coureurs enkele bochten deurkruk aan deurkruk vochten, alvorens de Chinese coureur het gevecht in zijn voordeel beslechtte.

AUTOMOBILE: MOTEGI - TWIN RING MOTEGI - JAPAN - WTCC-11/09/2015 TO 13/09/2015

López moest tot halverwege de race wachten alvorens hij een aanzienlijk gat ten opzichte van zijn belagers kon trekken. Met nog vier ronden te gaan maakte Ma een briljante actie op Muller om diens vierde plek over te nemen. Loeb liep vervolgens ook in op de viervoudig WTCC-kampioen, maar tot aan het zwart-wit geblokt bleef de slagorde verder ongewijzigd, waardoor José María López zijn zevende overwinning van het seizoen mocht noteren!

Vanwege de omgekeerde startvolgorde beloofde Race 2 lastiger te worden voor het Citroën-team. De eerst bocht bleek direct een interessante. José María López werd van achteren aangereden, waardoor hij op zijn beurt tegen Sébastien Loeb botste. De winnaar van Race 1 zag zich genoodzaakt de strijd te staken met een lekke linker voorband. Muller, die door Tarquini tegen Valente werd geduwd, wist zijn derde plek vast te houden, terwijl Ma en Loeb na 1 ronde als vijfde en zevende doorkwamen. Ma werd vervolgens door Tarquini van de baan geduwd, waarvoor de Italiaan na afloop een 30 seconden penalty kreeg. Ook Muller moest het strijdtoneel verlaten met schade aan de bevestiging van zijn motorkap, waardoor hij vanuit veiligheidsoogpunt de pits op moest zoeken. De race bleef ondertussen tot aan het eind toe spannend door het gevecht tussen Rob Huff, Sébastien Loeb en Gabriele Tarquini.

Het Citroën-team scoorde dit weekend genoeg punten om zichzelf in een ideale positie voor het Constructeurskampioenschap te manoeuvreren. Vooropgesteld dat het team over twee weken in Shanghai niet meer dan 37 punten verliest, kan Citroën daar de tweede WK-titel op rij veilig stellen.

UITSLAG RACE 1
1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
3. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
4. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
6. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
7. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
8. Rob Huff (Lada Vesta)
9. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
10. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)
Snelste ronde: Gabriele Tarquini (1:57.136)

UITSLAG RACE 2
1. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
2. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)
3. Rob Huff (Lada Vesta)
4. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
6. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
7. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)
8. Nicolas Lapierre (Lada Vesta)
9. Stefano D’Aste (Chevrolet RML Cruze TC1)
10. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
Snelste ronde: Tiago Monteiro (1:57.513)

WK-STAND RIJDERS
1. José-María López: 351 punten
2. Yvan Muller: 277 ptn
3. Sébastien Loeb: 253 ptn
4. Ma Qing Hua: 169 ptn
5. Norbert Michelisz: 164 ptn
6. Gabriele Tarquini: 153 ptn
7. Tiago Monteiro: 151 ptn
8. Hugo Valente: 94 ptn

AUTOMOBILE: MOTEGI - TWIN RING MOTEGI - JAPAN - WTCC-11/09/2015 TO 13/09/2015

WK-STAND CONSTRUCTEURS
1. Citroën: 787 punten
2. Honda: 560 ptn
3. Lada: 270 ptn