Een dynamisch design, merkbaar meer rijplezier en nog betere functionaliteit dankzij innovatieve details kenmerken de nieuwe BMW 3 Touring. De nieuwste generatie van het sportieve Touring model combineert de toonaangevende kwaliteiten van de BMW 3 overtuigender dan ooit met riante binnenruimte en een veelzijdig interieur. Het stijlvolle en vooruitstrevende karakter van de nieuwe BMW 3 Touring komt ook tot uiting in het nog verder verfijnde interieur met een premium uitstraling en de nieuwste innovaties op het gebied van bediening en connectiviteit.

32 jaar geleden was de BMW 3 Touring een pionier in zijn segment. En nu is de zesde generatie opnieuw de nieuwe maatstaf voor sportieve prestaties en vooruitstrevende veelzijdigheid in zijn segment. Inmiddels heeft BMW al meer dan 1,7 miljoen exemplaren van de BMW 3 Touring geproduceerd; de teller staat voor de voorganger van dit nieuwe model alleen al op ruim een half miljoen exemplaren.

zesde generatie BMW 3 Touring 16

Exterieurdesign: dynamische proporties.
Kenmerkende verhoudingen en een design dat is opgebouwd uit scherpe lijnen en opvallend gevormde oppervlakken zorgen ervoor dat de nieuwe BMW 3 Touring dynamisch en gespierd oogt, en direct de aandacht trekt. Hij is 76 mm langer dan zijn voorganger en meet nu 4.709 mm. Ook in de breedte is de auto gegroeid, met 16 mm tot 1.827 mm. De hoogte is toegenomen met 11 mm tot 1.440 mm. De wielbasis is 41 mm groter dan die van zijn voorganger en bedraagt nu 2.851 mm. De spoorbreedte vóór is met 43 mm gegroeid tot 1.587 mm en de spoorbreedte achter met 21 mm tot 1.604 mm. Die afmetingen dragen bij aan het sportieve en wendbare weggedrag.

Net als de nieuwe BMW 3 Sedan komt ook de BMW 3 Touring – met zijn grote BMW nierengrille, lage dubbele koplampen en prominente voorbumper – bijzonder krachtig over. Het toch al kenmerkende uiterlijk wordt verder versterkt door een opvallende knik in de onderrand van de koplampen en horizontale T-vormige luchtinlaten (modellen in standaarduitvoering en in Sport Line en Luxury Line modellen). LED koplampen zijn standaard op de nieuwe BMW 3 Touring. Optioneel zijn LED koplampen met uitgebreide functies, adaptieve LED koplampen met BMW Laserlight voor niet-verblindend grootlicht met een bereik van ongeveer 530 meter en LED mistlampen aan de voorzijde.

De daklijn en de vorm van de zijruiten vormen samen het vertrouwde silhouet van de BMW 3 Touring maar dan met een extra dynamisch accent. De krachtige en duidelijk waarneembare ‘schouderlijn’, een kenmerkende lijn die over de flanken uitmondt in de zogenoemde Hofmeister-knik (de bocht aan de voet van de C-stijl bij de achterste zijruit), accentueert sportiviteit en voorwaartse dynamiek. Het gevoel van klasse wordt benadrukt door de standaard dakrailings en de aluminium afwerking op de B- en C-stijlen, plus optionele aluminium lijsten rond de zijruiten. De vormen van de zijpanelen sluiten vloeiend aan bij de achterzijde. Een geprononceerde achterspoiler, de LED achterlichten met een donkerder gedeelte bovenaan en de dubbele uitlaatpijpen op alle modellen leggen extra nadruk op de dynamiek.

zesde generatie BMW 3 Touring 17

Interieur: modern functioneel met een premium ambiance.
De op de bestuurder gerichte cockpit, de nieuwe indeling van het Control Display en het instrumentenpaneel en de rangschikking naar functie van de bedieningsorganen in een klein aantal panelen geven het interieur van de BMW 3 Reeks Touring een sportieve ambiance.

De standaarduitrusting omvat onder meer een nieuw ontworpen en met leder bekleed sportstuurwiel met multifunctionele knoppen, steunen voor de duimen en verchroomde inzetten. De hoge middenconsole en het op elkaar afgestemde design van de deurpanelen en het dashboard geven de inzitten een geborgen gevoel. Tegelijkertijd accentueert het moderne dashboard met zijn lichte vormgeving en horizontale lijnen, verchroomde sierlijsten en andere fraaie details de ruimte en de premium ambiance in het interieur.

Nieuw ontworpen zetels verhogen het comfort in de nieuwe BMW 3 Touring. De ruimte op schouderhoogte voorin is significant toegenomen ten opzichte van het vorige model, terwijl het nieuwe model op alle zitplaatsen ook meer hoofdruimte biedt. Achterin onthaalt de nieuwe BMW 3 Touring passagiers met meer beenruimte en een gemakkelijke in- en uitstap. De achterbank biedt plaats aan drie kinderzitjes, waarvan er twee kunnen worden gezekerd aan ISOFIX-bevestigingspunten.

zesde generatie BMW 3 Touring 18

De nieuwe BMW 3 Touring is standaard uitgerust met automatische bediening van de bagageklep. De optie Comfort Access maakt handsfree bediening mogelijk. De achterruit is separaat te openen, wat rijders van het huidige model bekend zal voorkomen, en de opening is nu 20 mm breder dan die van het uitgaande model. Het inladen van grote, zware voorwerpen is in de nieuwe BMW 3 Touring gemakkelijker dankzij een bagageruimte die tot wel 112 mm breder is, met een 30 mm hogere opening die in het bovenste deel ook nog eens 125 mm breder is. Ook is tildrempel iets lager (616 mm hoog) met een kleiner hoogteverschil met de laadvloer: nu 8 mm tegenover 35 mm in het uitgaande model. Een elektrisch in- en uitklapbare trekhaak is als optie leverbaar.

De bagageruimte van de nieuwe BMW 3 Touring heeft een inhoud van 500 liter – vijf liter meer dan zijn voorganger – met alle zitplaatsen in de normale positie. Het totale laadvolume is toegenomen met 32 liter. De bagageruimte kan worden uitgebreid tot 1.500 liter door de 40:20:40 gedeelde achterbankleuning neer te klappen. Dat kan optioneel ook vanuit de kofferruimte met een simpele druk op een knop. Daarvoor is een nieuw ontworpen paneel rechts in de bagageruimte te vinden. De afdekking van de bagageruimte en het scheidingsnet kunnen, als ze niet worden gebruikt, worden opgeborgen in een speciaal daarvoor bestemde ruimte onder de laadvloer.

De optionele anti-sliprails in de laadvloer zijn een nieuwe voorziening die in geen van de modellen van andere merken leverbaar is. De rails komen automatisch omhoog zodra de bagageklep is gesloten en voorkomen dat voorwerpen door de bagageruimte gaan schuiven tijdens de rit.

zesde generatie BMW 3 Touring 19

Zes krachtige en efficiënte motoren vanaf de introductie.
Er is keuze uit twee benzine- en drie dieselmodellen vanaf de marktintroductie en per november 2019 komen er nóg twee benzinemodellen en een dieselvariant. De BMW M340i xDrive Touring maakt indruk met zijn in dit segment toonaangevende rijdynamiek, dankzij zijn 275 kW (374 pk) sterke 6-cilinder-in-lijn benzinemotor (verbruik gecombineerd: 7,1-7,5 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 162-170 g/km). Het modellengamma omvat ook 4-cilinder-in-lijn benzinemotoren met 135 kW (184 pk) in de BMW 320i Touring (verbruik gecombineerd: 5,8-6,3 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 133-144 g/km) en 190 kW (258 pk) in de BMW 330i Touring (verbruik gecombineerd: 6,0-6,4 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 136-146 g/km), een 195 kW (265 pk) sterke 6-cilinder-in-lijn dieselmotor in de BMW 330d xDrive Touring (verbruik gecombineerd: 5,4-5,6 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 140-146 g/km) en twee 4-cilinder-in-lijn dieselmotoren – met vermogens van resp. 110 kW (150 pk) in de BMW 318d Touring (verbruik gecombineerd: 4,5-4,9 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 118-129 g/km) en 140 kW (190 pk) in de BMW 320d Touring (verbruik gecombineerd: 4,6-4,8 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 119-125 g/km).

zesde generatie BMW 3 Touring 20

De 4-cilinder-in-lijn dieselmotoren in de BMW 318d Touring en de BMW 320d Touring zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak en optioneel leverbaar met een 8-traps Steptronic transmissie (standaard in alle andere modellen). Intelligente vierwielaandrijving BMW xDrive – die de verdeling van de aandrijfkrachten optimaliseert – is standaard in de krachtigste benzine- en dieselmodellen en een optie voor de BMW 330i Touring (met xDrive verbruik gecombineerd: 6,3-6,6 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 143-151 g/km) en de BMW 320d Touring (met xDrive verbruik gecombineerd: 4,6-4,9 l/100 km; CO2 emissie gecombineerd: 121-129 g/km). Alle modellen voldoen aan de emissienorm Euro 6d-TEMP. In 2020 verschijnt voor het eerst ook een BMW 3 Reeks Touring met plug-in hybride aandrijflijn.