De eerste rally van de Cross Country kalender van Erik van Loon en Wouter Rosegaar is meteen de moeilijkste die er is. Weinig sporen, veel navigatie en een aantal geduchte concurrenten is wat hen te wachten staat in Qatar. Met startnummer 206 op de Toyota Hilux willen ze meedoen voor de podiumplaatsen, maar voorop staat dat ze op zoek gaan naar het goede wedstrijdgevoel dat ze een jaar eerder nog hadden in Qatar.

“Het is letterlijk een jaar geleden dat we met de Hilux hebben gereden,” vertelt Van Loon. “Dat was toen ook in Qatar, een rally waarin we het niet slecht deden maar de banden ons in de steek lieten. Qatar is veruit de moeilijkste Cross Country rally binnen de FIA World Cup. Het parcours is zeer verraderlijk en een klein foutje kan leiden tot erg veel tijdverlies. Aangezien het een jaar geleden is dat Wouter en ik samen in de auto hebben gezeten, gaan we in het begin vooral op zoek naar het goede gevoel in de auto. Ik verwacht dat we dit snel weer hebben gevonden zodat we ons daarna kunnen concentreren en kans kunnen maken op een van de podiumplekken.”

Zand in Qatar voor Van Loon en Rosegaar 4Rosegaar kijkt er ook naar uit: “Voor Erik is het alweer even geleden dat hij in het zand heeft gereden, maar ik heb nog Dakar gedaan. Ik kijk er erg naar uit om weer te starten. Qatar is voor mij nog lastiger dan voor Erik. Er moet op de meter nauwkeurig genavigeerd worden en er zijn bijna geen referentiepunten. Oftewel, het is iedere dag ongeveer 350 kilometer in opperste concentratie.”

Om de feeling van de auto snel terug te krijgen, hebben Van Loon en Rosegaar een uitgebreide test gehad op maandag waarbij de nadruk lag op het proberen van diverse schokbreker settings die geschikt zijn voor de typerende ondergronden in Qatar en die goed zijn voor het managen van de bandenslijtage. Op dinsdag zijn de keuringen en is ’s avonds de ceremoniële start. Op woensdag vindt de proloog plaats bij het Losail Circuit. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn de zware stages in de woestijn van Qatar.