Met nog slechts drie proeven te gaan in de Deutschland Rally sloeg vandaag het noodlot toe voor Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team-coureurs Kris Meeke en Paul Nagle. Vanaf een leidende positie vloog het tweetal van de weg en konden hun namen worden bijgeschreven aan de lange lijst van uitvallers. Mads Østberg en Jonas Andersson eindigden in hun Citroën DS3 WRC als zesde. Het volgende evenement voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team is de Rally Australia, van 11 t/m 14 september.

Kris Meeke en Paul Nagle startten de laatste dag van de Deutschland Rally vandaag als tweede, maar schoven aan het einde van de Dhrontal-proef (SS15) door naar de leidende positie. In de eerste sectie van Grafschaft (SS16) raakte de nummer 3 DS3 WRC echter van de weg, wat resulteerde in opgave voor de Brit en Ier. Mads Østberg en Jonas Andersson gingen vandaag van start met als doel de zesde plek weg te kapen. Het duo bereikte dat streven aan het einde van de rally, als gevolg van het uitvallen van de twee leidende equipes.

Kris Meeke: “De eerste proef vandaag was echt heel lastig. Toen ik hoorde dat Jari-Matti er uit lag, veranderde dat mijn instelling niet echt. Het vooruitzicht op de zege beïnvloedde me niet… Ik stond rustig en gefocust aan de start van SS16. Eén van mijn pacenotes in het begin van die proef was echter ietwat optimistisch. We raakten iets met een van de voorwielen, ik voelde een sterke vibratie en vervolgens vlogen we er in de volgende bocht af en eindigden in een muur. Ik ben echt teleurgesteld voor het team, dat zo hard heeft gewerkt om resultaten te boeken. Maar we hebben laten zien dat we de snelheid hebben. Nu moeten we ons gaan focussen op de volgende rally.”

Mads Østberg: “Ik ben blij de finish te hebben gehaald. Voorafgaand aan de rally was het doel een plek in de top vijf. Helaas waren we niet consistent genoeg op alle proeven. Toch is het een goed resultaat, want we zitten maar twintig seconden van het podium af. We misten gewoon iets, hoewel het belangrijkste het maken van kilometers en het opdoen van ervaring was met het oog op de volgende rally’s.”

Yves Matton (Hoofd Citroën Racing): “Het is echt een teleurstelling, want we zaten zo dicht bij de overwinning. Het team en Kris Meeke hebben een perfecte rally doorlopen, tot vanochtend. We wilden ons graag in een positie manoeuvreren waarin we een kleine kans konden benutten. Helaas hebben we dat niet gedaan toe die kans daar was. Kris heeft een erg goede rally gereden. Na Finland heeft hij zijn snelheid verder verbeterd. In Australië kan hij ons opnieuw laten zien wat hij waard is. Mads had hier een ander doel voor ogen. Hij moest zich voorbereiden op de Rallye de France en hij finishte uiteindelijk op slechts twintig seconden van het podium.”

Uitslag
1. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) 3:07:20.2
2. Dani Sordo / Marc Marti (Hyundai i20 WRC) +40.7
3. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +58.0
4. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +1:03.6
5. Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +1:10.5
6. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +1:22.7
7. Martin Prokop / Jan Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +4:52.8
8. Dennis Kuipers / Robin Buysmans (Ford Fiesta RS WRC) +9:18.1
9. Pontus Tidemand / Emil Axelsson (Ford Fiesta R5) +11:35.4
10. Ott Tanak / Raigo Molder (Ford Fiesta R5) +11:37.2

WK-tussenstand rijders
1. Sébastien Ogier 187 punten
2. Jari-Matti Latvala 143 punten
3. Andreas Mikkelsen 110 punten
4. Mads Østberg 74 punten
5. Thierry Neuville 73 punten
6. Mikko Hirvonen 73 punten
7. Elfyn Evans 57 punten
8. Kris Meeke 54 punten

WK-tussenstand merken
1. Volkswagen Motorsport 305 punten
2. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 138 punten
3. Hyundai Shell World Rally Team 131 punten
4. M-Sport World Rally Team 128 punten
5. Volkswagen Motorsport II 109 punten
6. Jipocar Czech National Team 40 punten
7. RK M-Sport World Rally Team 21 punten
8. Hyundai Motorsport N 12 punten

PG 2014-24 PG 2014-26-25 PG 2014-38-36 PG 2014-107

Fotografie: PAUL GOSS