Na twee lange, zware rallydagen was de laatste dag van de Rally Mexico aanzienlijk korter. De equipes moesten nog de 54,85 lange Guanajuatito-proef volbrengen, evenals de Derramadero Power Stage (21,14km) en de Super Special Stage vlakbij León, het hoofdkwartier van de rally.

 

Nadat ze al de snelste equipe op de langste proef van het evenement waren, zijn Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen de Rally Mexico als tweede gefinisht. Dankzij de punten van Dani Sordo en Carlos del Barrio voor de vierde plaats, heeft het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team zijn voorsprong in het constructeurskampioenschap verder uit weten te breiden.WRC podium voor Citroën. 7

Met een krappe voorsprong van 7,5 seconden op Thierry Neuville aan het begin van de dag kon Mikko Hirvonen niet anders dan er vol voor gaan, om zo de ambities van zijn rivaal de kop in te drukken. En dat is wat de Fin deed, in stijl. Op de Guanajuatito-proef versloeg hij iedereen en noteerde hij zijn tweede snelste tijd van het weekend. En hoewel zijn banden al erg versleten waren, slaagde Hirvonen er in een prima Power Stage te rijden. “We hadden vandaag maar één missie en dat was het behouden van de tweede plek, dus ik ben tevreden dat dat gelukt is,” aldus Hirvonen aan de finish. “Op Guanajuatito ging ik niet vol, omdat ik mijn banden wilde sparen voor de Power Stage. Maar ik was daar te voorzichtig in het eerste deel, dat erg snel was met veel kuilen, waardoor ik niet bij de top drie kon komen. Desalniettemin ben ik tevreden met mijn eerste podium van dit seizoen. Het is een goed resultaat, maar tegelijkertijd is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is.”

Dani Sordo hield zijn vierde plaats vandaag vast tot aan de finish. “Dankzij die punten heeft Citroën de leiding in het algemeen klassement verder uitgebreid,” verklaarde de Spanjaard. “Hoewel we dit weekend vooruitgang hebben geboekt, kon ik de strijd met de koplopers niet aangaan omdat ik moeite had om me aan de auto aan te passen. We blijven daar aan werken, vooral tijdens de tests die voorafgaand aan de Rally van Portugal gepland staan.”

“Deze rally vormde een goed resultaat voor het constructeurskampioenschap, waarin we onze voorsprong met vier punten veder hebben vergroot,” vertelde Yves Matton, hoofd van het Citroën Racing Team. “Het verliep echter niet gemakkelijk, vooral voor Dani, die moeite had om het volle potentieel van de auto te benutten. We hebben het hele weekend hard gewerkt en ik denk dat we de eerste resultaten daarvan vanaf Portugal gaan zien. Mikko daarentegen was erg tevreden over zijn DS3 WRC en hij kon goed met de koplopers meekomen. Beide auto’s zijn in de punten geëindigd. Dat was ook het doel dat we onszelf hadden gesteld en waar we het hele seizoen naar streven.”

WRC podium voor Citroën. 8

Uitslag
1 Ogier / Ingrassia, VW Polo R WRC, 4:30:27.0
2 Hirvonen / Lehtinen, Citroën DS3 WRC, +3:28.9
3 Neuville / Gilsoul, Ford Fiesta RS WRC, +4:23.8
4 Sordo / del Barrio, Citroën DS3 WRC, +6:06.7
5 Al-Attiyah / Bernacchini, Ford Fiesta RS WRC, +8:34.6
6 Atkinson / Prévot, Citroën DS3 WRC, +11:28.0
7 Block / Gelsomino, Ford Fiesta RS WRC, +11:48.3
8 Guerra / Rozada, Citroën DS3 WRC, +12:49.8
9 Prokop / Ernst, Ford Fiesta RS WRC, +14:29.0
10 Novikov / Minor, Ford Fiesta RS WRC, +17:15.3

 Stand rijderskampioenschap

1 S. Ogier, 74 pnt
2 S. Loeb, 43 pnt
3 M.Hirvonen, 30 pnt
4 D. Sordo, 27 pnt
5 M. Ostberg, 26 pnt
6 T. Neuville, 25 pnt
7 J.M. Latvala, 15 pnt
8 M. Prokop, 14 pnt
9 B. Bouffier, 10 pnt
10 N. Al-Attiyah, 10 pnt

Stand constructeurskampioenschap
1 Citroën TotalAbu DhabiWRT, 87 pnt
2 Volkswagen Motorsport, 81 pnt
3 Qatar M-Sport WRT, 37 pnt
4QatarWRT, 35 pnt
5Abu DhabiCitroën Total WRT, 23 pnt
6 Jipocar Czech National Team, 14 pnt