– Flitsende start van Nederlandse Peugeot-rijder Kevin Abbring
– Nederlander wint kwalificatieproef en na vier klassementsproeven op kop van klassement

Amsterdam, 30 maart 2014 – Onze landgenoot Kevin Abbring heeft met de nieuwe Peugeot 208T16 een indrukwekkend visitekaartje afgegeven door flitsend van start te gaan in de Acropolisrally in Griekenland, meetellend voor het Europees rallykampioenschap. Abbring, uitkomend voor de Peugeot Rally Academy, was tijdens de officiële kwalificatieproef al de snelste en wist zaterdag twee van de eerste vier klassementsproeven te winnen. Dat leverde hem de toppositie in het algemeen klassement op, een opmerkelijk resultaat omdat de Nederlandse Peugeot-coureur de laatste twee jaar geen vierwielaangedreven auto in competitie had gereden, slechts kort had getest en de Peugeot 208T16 debuteerde in het Europees kampioenschap (ERC). Helaas moest hij op de vijfde KP het strijdperk verlaten omdat een gat in de radiateur zorgde voor een te hoge motortemperatuur. Zijn stalgenoot Craig Breen nam echter met succes het stokje over en bezorgde de Peugeot 208T16 de eerste overwinning.

Voorafgaand aan de start toonde Kevin Abbring zich optimistisch maar ook realistisch over zijn kansen. “De auto heeft enorm veel potentieel, anders hadden wij bij ons eerste optreden niet al direct de ‘qualification stage’ kunnen winnen. Maar het is moeilijk om te duiden waar ik sta. Ik heb nog niet zoveel getest en het is voor mij twee jaar geleden (Monte Carlo Rallye 2012) dat ik met een vierwielaandrijver op asfalt heb gereden. Tijdens de kwalificatie hebben we nog wat dingen uitgeprobeerd, voornamelijk met de afstelling van de wielophanging. Ik ben trouwens heel erg blij met mijn nieuwe navigator Sebastian Marshall. Hij heeft veel ervaring in het Europees Rallykampioenschap, en bij enkele WRC-rally’s; we gebruiken nu Engelse pace notes en het is prettig dat we allebei dezelfde leeftijd hebben.”

WINST VOOR PEUGEOT ACROPOLIS RALLY 5

De rally van Griekenland is één van de zwaarste uit het hele kampioenschap omdat zowel op asfalt als op onverhard wordt gereden, met daarbij ook nog eens afwisselend regenval en zonneschijn. Na de start had Abbring direct het goede ritme te pakken en wist hij de eerste proef op de tweede plaats te eindigen. Nog beter verging het Kevin en Sebastian op KP2 want zij waren met hun Peugeot de voltallige concurrentie te snel af. Door op de derde proef weer een tweede plaats te scoren arriveerde de Nederlander als koploper in het servicepark in Loutraki. “Dat resultaat had ik echt niet verwacht, bij mijn debuut met de Peugeot 208T16 op kop liggen en dat nog wel in de beroemde Acropolisrally. De auto is werkelijk fantastisch. Ik had op de derde proef overigens nog wel een momentje want ik ging in een hairpin bijna in de rondte,” aldus Abbring. “De samenwerking met mijn nieuwe co en het Peugeot-team, waarvan ik de meesten al ken, gaat prima. Ik ben blij dat ik weer terug ben op dit niveau van de rallysport, en dat het nog zo goed gaat ook.”

Op de vierde KP herhaalde Kevin het huzarenstukje van KP2 nog eens door weer de snelste tijd op de klokken te zetten. Op de daaropvolgende proef sloeg het noodlot echter toe toen er koelvloeistof begon te lekken. Daardoor steeg de motortemperatuur enorm waarna Abbring besloot niet verder te gaan om motorschade te voorkomen.

“Enorm teleurstellend”, twitterde onze landgenoot, toen hij was teruggekeerd in het servicepark. “Een herstart zit er niet meer in na een uitstekende comeback met een fantastische auto, een fantastische co-driver en een fantastisch team. Op naar de volgende uitdaging, de Rally van Ierland, maar het is jammer dat we zo weinig kilometers hebben kunnen maken.”

Ondanks het korte optreden van Abbring, was er veel lof voor zijn prestaties. Tijdens de persconferentie werd hij door de organisatie gebombardeerd tot ster van de rally en ook teamgenoot Breen liet zich niet onbetuigd. “Ik neem mijn petje diep voor hem af, hij heeft het uitstekend gedaan. Het is ongelooflijk dat wij met onze Peugeots zo optimaal presteren. Het weekend kon voor ons niet beter; mijn eerste internationale overwinning en natuurlijk ben ik heel erg blij, uiteraard ook voor Peugeot. Ze hebben een fantastische auto ontwikkeld, die even snel is op asfalt als op onverhard.”

In 1984 draaide Ari Vatanen de allereerste snelste tijd op een KP met de legendarische Peugeot 205T16 en die eer was dertig jaar later voor onze landgenoot weggelegd met de 208T16.L’histoire se répète, en Abbring is overtuigd dat er nog een hele reeks successen zal volgen.

Op 17, 18 en 19 april komen Kevin Abbring en Craig Breen weer in actie met de Peugeot 208T16 tijdens de Rally van Ierland.

WINST VOOR PEUGEOT ACROPOLIS RALLY 6

WINST VOOR PEUGEOT ACROPOLIS RALLY 7

WINST VOOR PEUGEOT ACROPOLIS RALLY 8