Mazda heeft vandaag op de New York International Auto Show 2016 de wereldpremière van de Mazda MX-5 RF, wat staat voor Rectractable Fastback. De coupé-versie van de populaire MX-5 Roadster met een hint naar een fastback geeft het model een typische sportauto-uitstraling met een elegante daklijn. Het dak opent zich in weinige seconden en wordt opgeborgen achter de stoelen, samen met de achterruit. Het nieuwe dakdesign zorgt samen met de te openen glazen achterruit voor een nieuwe open rijbeleving, waarbij een gevoel van geborgenheid in het interieur wordt gecombineerd met een gevoel van vrijheid.

download.ashx-6

De MX-5 is enorm populair bij autoliefhebbers van over de gehele wereld en het zal niet lang meer duren tot het eenmiljoenste exemplaar wordt gebouwd. Waar de vierde generatie MX-5 het pure rijplezier van een lichtgewicht sportauto biedt, heeft de MX-5 RF met zijn verfijnde fastback-styling en nieuwe open rijbeleving een heel eigen karakter.

Nieuwe uitvoering vergroot aantrekkingskracht MX-5
Het bezit van een MX-5 maakt het leven nog leuker. De compacte roadster stelt vanaf nu een nog breder publiek in de gelegenheid om te genieten van puur rijplezier.

Velen die graag een open auto zouden willen hebben, kiezen uiteindelijk toch vaak om praktische redenen voor een auto met een vast dak. Om ook deze doelgroep te laten genieten van de opwinding die het open rijden biedt, werd de derde generatie MX-5 voor het eerst leverbaar als Roadster Coupé met een elektrisch bediende inklapbare hardtop. De eerste en tweede generatie waren verkrijgbaar met een handmatig te verwijderen hardtop, maar met zijn elektrisch bediende dak maakte de derde generatie het open rijden toegankelijk voor een breder publiek. Het model werd wereldwijd dan ook een groot succes. Met de hardtop-versie van de vierde generatie Mazda MX-5 hebben we onszelf bevrijd van alle conventionele denkwijzen en we zijn nieuwe uitdagingen aangegaan om iets compleet nieuws te ontwikkelen: de Mazda MX-5 RF.

download.ashx-2

download.ashx

download.ashx-4

Elegante coupé-styling en een nieuwe vorm van open rijden
Bij de ontwikkeling van de MX-5 RF konden we gebruikmaken van de ideale basis: de vierde generatie MX-5 met softtop, een auto die het pure rijplezier biedt dat dit model kenmerkt sinds hij in 1989 in productie ging.

Waar de nadruk bij het softtop-model echter ligt op het open rijden, zullen eigenaren van een MX-5 RF het dak naar verwachting vaker dicht hebben tijdens het rijden. Zodoende wilden we voor hen een open sportauto ontwikkelen die een fraai coupé-design, met een hint naar het elegante fastback design van weleer, biedt met het dak dicht en een intense rijervaring met het dak open. We vroegen ons af hoe een rijdersauto met een elektrisch inklapbare hardtop eruit moest zien, maar we lieten de traditionele benadering dat het complete dak opgeborgen moet worden al snel voor wat het was en kozen voor een ontwerp dat alleen maar van een sportauto zou kunnen stammen. Het interieur is luxueus en stil als het dak gesloten is en het achterste dakpaneel zorgt voor een compleet nieuwe vorm van open rijden als het dak is geopend. Doordat het dak snel kan worden geopend en gesloten, biedt deze auto onder alle omstandigheden een opwindende rijervaring. Ik ben ervan overtuigd dat alleen Mazda een auto als de MX-5 RF had kunnen ontwikkelen, waar iedereen die bij het creatieve proces betrokken is ernaar uitkijkt om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Klaar voor de toekomt met twee MX-5 modellen
De MX-5 is enorm populair bij autoliefhebbers van over de gehele wereld en het zal niet lang meer duren tot het eenmiljoenste exemplaar wordt gebouwd. Waar de vierde generatie MX-5 het pure rijplezier van een lichtgewicht sportauto biedt, heeft de MX-5 RF met zijn verfijnde fastback-styling en nieuwe open rijbeleving een heel eigen karakter. Ik hoop dat door de MX-5 RF het rijplezier van een open sportauto toegankelijk wordt voor een breder publiek en dat we het leven van nog meer mensen kunnen verrijken. Om dit ook in de toekomst te kunnen bewerkstelligen, zullen we alles in het werk blijven stellen om te ‘innoveren om te behouden’.

download.ashx-5