De Golf – de meest succesvolle auto van Europa – is 45 jaar oud. De productie van de bestseller begon officieel op 29 maart 1974 in de Volkswagen-fabriek in Wolfsburg. Niemand bij Volkswagen kon toen vermoeden dat de opvolger van de legendarische Kever wereldwijd meer dan 35 miljoen keer zou worden verkocht. Sinds de start van de productie 45 jaar geleden heeft elke 41 seconden iemand ergens ter wereld een nieuwe Golf besteld – gemiddeld zo’n 780.000 auto’s per jaar.

De Golf is het hart van Volkswagen, aldus Ralf Brandstätter, Chief Operating Officer van Volkswagen. “Hij staat als geen andere auto voor vooruitgang en technologie. In de Golf werd veiligheidstechnologie bijvoorbeeld voor miljoenen mensen voor het eerst betaalbaar. Zeven generaties lang heeft de Golf het merk Volkswagen ook geholpen om zich te ontwikkelen tot één van de belangrijkste autofabrikanten ter wereld.”

Dr. Stefan Loth, plantmanager Volkswagen Wolfsburg: “In 1974 stonden onze medewerkers voor de uitdaging om de overstap van de traditionele Kever naar de innovatieve Golf te maken. Sindsdien hebben we de productieprocessen in onze hoofdvestiging in Wolfsburg verder ontwikkeld en bouwen we daar nu niet alleen de Golf, maar ook de e-Golf, de Golf GTE, de Golf Sportsvan, evenals drie andere modellen.”

Belangrijke data Volkswagen Golf I

29-03-1974   Eerste Golf loopt van de band – start van de serieproductie
08-07-1974   De Golf staat in de showrooms van de Volkswagen-dealers
05-08-1974   De eerste klanten krijgen de nieuwe Golf uitgeleverd

De Volkswagen Golf I van 1974

  • Carrosserie: Twee- en vierdeursversies met achterklep
  • Interieur: Vijfzitter, 300 liter kofferruimte, achterbank neerklapbaar
  • Motor: 1,1-liter viercilinder benzinemotor, 37 kW/50 pk
  • Aandrijving: Voorwielaandrijving, vierversnellingsbak, drietraps automaat optie
  • Topsnelheid: 140 km/u (50 pk handbak) & 160 km/u (70 pk, handbak)
  • Versies: Golf en Golf L (50 pk) & Golf S en Golf LS (70 pk)