• Na helft van Rally Australia op kop te hebben gelegen finisht Kris Meeke in DS 3 WRC op derde plaats

Stéphane Lefebvre op allerlaatste moment ingevallen als vervanger voor Mads Østberg, die tijdens verkenning ongeluk heeft gehad

Voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team ging de Rally Australia nogal hectisch van start. Na een aanrijding tijdens de verkenning moesten Mads Østberg en Jonas Andersson afzien van deelname, en werden Stéphane Lefebvre en Stéphane Prévot opgeroepen om de tweede DS 3 WRC te bemannen. Kris Meeke leverde een uitstekende prestatie en wist na drie dagen beslag te leggen op de derde plaats.

154_MEEKE_AUSTRALIA_2015_c2d56

Na de start wist Meeke door een aantal snelle tijden zich te nestelen in de kopgroep, waarbij hij zelfs op de langste klassementsproef (KP4, Newry Long) de snelste tijd op de klokken bracht. In de tussenstand stond de DS-rijder dan ook op de eerste plaats. Aan het eind van de eerste dag was Meeke teruggevallen naar de tweede plaats omdat hij was gehinderd door het stof van voorliggers. Stéphane Lefebvre leverde ook een prima prestatie, voor het eerst in de DS 3 WRC op onverhard. Op de laatste proef van de eerste dag stond hij op de negende plaats, maar hij moest na het raken van een rotssteen helaas vroegtijdig naar de kant.

De geschiedenis herhaalde zich op de tweede dag toen Meeke, uitkomend voor het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team, door een reeks snelle tijden weer de eerste plaats wist te bemachtigen. Ook was hij de snelste op de 50.80 kilometer lange Nambucca-proef. Helaas werd hij op de laatste KP van de dag weer enorm gehinderd door het stof dat in het donker boven de proef was blijven hangen, en verloor hij waardevolle seconden. In de tussenstand stond hij echter nog steeds op de tweede plaats, op slechts 0,3 seconden van de leider, Sébastien Ogier. Het onderlinge verschil tussen de nummer 1 en 4 in de rangschikking bedroeg slechts 9,1 seconden.

Op dag drie stonden er vijf klassementsproeven op het programma. Meeke liet weer een aantal snelle tijden noteren maar moest toch Latvala voorbij laten gaan. Desondanks eindigde hij met een derde plaats de rally ‘on a high’. Invaller Stéphane Lefebvre benutte de rally om ervaring op te doen met de DS 3 WRC en finishte uiteindelijk op een dertiende plaats. Daarmee scoorde hij nog een punt voor het constructeurskampioenschap.

142_MEEKE_AUSTRALIA_2015_255cc

Kris Meeke: “Onze eerste doelstelling was om aan de finish te komen. En we hebben zelfs twee dagen op kop gelegen; ik ben dan ook heel blij met onze prestatie.”

Marek Nawarecki (Deputy Team Principal): “We wisten dat Kris in Australië uiterst competitief kon zijn. Hij heeft de mogelijkheden van de DS3 WRC optimaal benut en hij heeft een goede strategie gehanteerd. Na de eerste klassementsproeven heeft hij de koppositie gepakt en hij heeft zijn podiumplaats tot aan de finish goed verdedigd. Jammer dat Mads geblesseerd is geraakt tijdens de verkenning en we hopen dat hij weer snel hersteld zal zijn. Zijn vervanger Stéphane Lefebvre heeft het gegeven de omstandigheden prima gedaan.”

EINDKLASSEMENT
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 2:59:16.4
2. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +12.3
3. Kris Meeke / Paul Nagle (DS 3 WRC) +32.6
4. Andreas Mikkelsen / Ola Floene (Volkswagen Polo R WRC) +38.5
5. Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 WRC) +55.0
6. Ott Tänak / Raigo Molder (Ford Fiesta RS WRC) +1:38.0
7. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +2:08.3
8. Dani Sordo / Marc Marti (Hyundai i20 WRC) +2:15.2
9. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +4:33.7
10. Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumer (Ford Fiesta RRC) +11:46.5…
13. Stéphane Lefebvre / Stéphane Prévot (DS 3 WRC) +16:10.4

160_MEEKE_AUSTRALIA_2015_1_dbce9

Stand WK – rijders
1. Sébastien Ogier 235 punten
2. Jari-Matti Latvala 134 pnt
3. Andreas Mikkelsen 111 pnt
4. Mads Østberg 90 pnt
5. Thierry Neuville 86 pnt
6. Kris Meeke 71 pnt
7. Elfyn Evans 63 pnt
8. Ott Tänak 62 pnt
12. Khalid Al-Qassimi 9 pnt
28. Stéphane Lefebvre 1 pnt

Stand WK – constructeurs
1. Volkswagen Motorsport 343 pnt
2. Hyundai Shell WRT 177 pnt
3. Citroën Total Abu Dhabi WRT 164 pnt
4. M-Sport WRT 148 pnt…