Een geweldige proef, supersnel met mooie landschappen, een topauto en een foutloze samenwerking in de auto zorgen voor de tweede tijd voor Erik van Loon en Sébastien Delaunay. Ondanks stof en een lekke band zit Van Loon slechts vier minuten en dertien seconden achter Nasser Al-Attiyah. De dag waar Van Loon al lang op wacht blijkt 10 juli 2019 te zijn.

“Ik ben hier ontzettend blij mee,” zegt Van Loon. “De proef was erg mooi, we hadden een paar buggy’s ingehaald en een Mini voor we in het stof van een Kamaz kwamen. Daar reden we lek, met die stof zie je echt niks namelijk. Dus daar kwamen de buggy’s ons weer voorbij, even later stond die Kamaz stil en hebben we daarna weer een buggy ingehaald. Uiteindelijk zijn we de laatste 100 kilometer achter Han Wei blijven rijden, hij was zes minuten voor ons gestart dus we wisten dat we een goede dag hadden. Dan blijkt aan de finish dat je al de hele dag als tweede rijdt, heel erg fijn! Sébastien was foutloos vandaag, de auto was top. Hier doe je het voor.”

Van Loon merkt duidelijk de verschillen van de vernieuwde Toyota Hilux: “Deze auto is echt next-level in vergelijking tot de vorige. Zoveel directer en hij vangt alles veel beter op. Met dezelfde energie kun je veel harder rijden. We hadden de eerste twee dagen gewoon wat pech met het materiaal, maar als de auto loopt dan gaat hij geweldig. Ik ben blij met de keuze om met deze versie verder te gaan, uiteindelijk wil ik blijven groeien en ik blijf hopen op een podium in Dakar.”

De vijfde stage is 337 kilometer lang en gaat van Ulaanbaatar naar Mandalgovi. Het wordt wederom een mooie proef door de Mongoolse heuvels, steppen en verschillende off-road tracks. Daarna gaat de route door de bergen naar een hoogte van 1600 meter.