Op het moment dat Erik van Loon naar zijn bed gaat aan de vooravond van de derde etappe in de Silk Way Rally, ligt de Toyota Hilux nog helemaal uit elkaar. Wanneer hij wakker wordt, blijkt het nog spannend te zijn of de auto op tijd klaar is om te kunnen starten. Het harde werken van de monteurs wordt beloond en een paar minuten voor Van Loon en Sébastien Delaunay het bivak moeten verlaten, staat de auto er weer top bij. Van Loon behaalt de vijfde tijd tijdens de stage vandaag.
“Er bleken grotere problemen te zijn dan wij gisteren dachten,” vertelt Van Loon. “Alles zat vast, het was een wonder dat we in het bivak waren gekomen. De jongens hebben de hele nacht gewerkt, aan inzet geen gebrek. Daar heb ik echt bewondering voor. We moesten helemaal achteraan starten, dus dan moet je door het veld heen. Dat is moeilijk, maar we hadden in de eerste 35 kilometer al een aantal auto’s ingehaald en noteerden toen al de zevende tijd. Je weet vooraf dat een tijd in de top vijf erg lastig is, maar je wilt morgen niet weer zo ver naar achter starten, dus Sébastien en ik hebben alles gegeven om naar voren te klimmen. Onderweg heb je dan ook zoveel stof, echt niet normaal. Maar vandaag viel alles op z’n plek, want we hebben gewoon die vijfde tijd gescoord!”

In een etappe waarin de navigatie lastig blijkt, laat Delaunay zijn waarde zien: “Het is altijd afwachten hoe het klikt met een nieuwe navigator. Vandaag heeft hij geen fout gemaakt en dat onder grote druk. De rally is nog lang, dus we gaan nu voor de dagresultaten en dan zien we aan het eind wel waar we staan. Met vandaag ben ik meer dan tevreden.”

De etappe van morgen is een boucle rondom Ulaanbaatar van 470 kilometer met slechts 6 kilometer verbinding. Het is een etappe waarin Mongolië haar mooiste kant laat ziet met steppes, heuvels, stenen en zoutmeren. Er zijn zelfs piramides te zien, het beloofd wederom een dag te worden met moeilijke navigatie en hoge snelheden.

Van Loon is team dankbaar 4