Op de vijfde etappe van de Silk Way Rally, van Ulaanbaatar naar Mandalgovi, noteren Erik van Loon en Sébastien Delaunay de derde tijd. Na een lekke band halverwege de proef besluiten zij om minder risico te nemen. Met de vernieuwde Toyota Hilux is het dan nog steeds mogelijk om competitief te rijden. Van Loon is dan ook opnieuw tevreden en bereid zich voor op de laatste etappe in Mongolië alvorens de karavaan de grens naar China over gaat.
“We begonnen prima en zaten binnen een minuut van Nasser,” vertelt Van Loon. “Daarna reden we een lekke band, de ondergrond was voornamelijk gravel en stenen. Dan kun je makkelijk lek rijden en daarmee verlies je ongeveer twee minuten.  Maar nog vervelender is dat je dan ook weer je concentratie moet herpakken, dus besloten we om er een paar procenten af te doen en het risico te verkleinen. Daarmee verliezen we over 150 kilometer ook maar drie minuten en rijden we niet meer lek. Dus wederom een prima dagje.”

Morgen vindt de laatste stage op Mongoolse grond plaats en gaat van Mandalgovi naar Dalanzadgad. De route gaat over gravel en stenen door de steppe waarbij er veel richtingveranderingen staan gepland. Op zaterdag wordt er geen etappe gereden en staat de dag in het teken van de grensovergang naar China. “Dan gaan we eindelijk naar het zand en de Chinese duinen! Maar eerst moeten we ons concentreren op morgen.”