De voorbereidingen voor de tweede editie van de Historic Grand Prix Zandvoort zijn inmiddels begonnen. Op 30 en 31 augustus en 1 september 2013 zijn bijna alle klassen die in 2012 in actie kwamen weer van de partij, aangevuld met een viertal interessante nieuwkomers. Op www.historicgrandprix.nl vindt u de komende maanden alvast een flinke dosis voorpret.

De eerste editie van de Historic Grand Prix Zandvoort, begin september 2012, was een groot succes. Maar liefst 31.500 toeschouwers genoten op Circuit Park Zandvoort van races van onder meer Formule 1-auto’s, ‘Le Mans’ sportprototypes en GT’s. Ook de deelnemers aan de races, de raceklassen en de sponsors van het evenement toonden zich zeer enthousiast. De Historic Grand Prix Zandvoort eiste daarmee direct een vaste plaats op de historische autosportkalender.Tweede Historic Grand Prix Zandvoort met maximaal startveld 10

Drie Formule 1- en Grand Prix klassen
Met nog bijna driekwart jaar te gaan, staat de tweede Historic Grand Prix Zandvoort al in de steigers. Nagenoeg alle raceklassen die in september in actie kwamen, hebben zich enthousiast vastgelegd voor de 2013-editie. Dat betekent dat er weer drie velden met Formule 1- en Grand Prix Cars aan de start verschijnen. De Grand Prix Masters komt met Formule 1-auto’s uit de periode 1966-1985 naar Circuit Park Zandvoort, de Grand Prix Cars pre ’66 staat open voor onder meer Formule 1-bolides uit de jaren 1961-1965. De Grand Prix Cars pre ‘61 laten de periode vanaf de jaren ’20 tot 1961 herleven.

Tweede Historic Grand Prix Zandvoort met maximaal startveld 11Na de races van de klassen World Sportscar Masters en Gentlemen Drivers tijdens de eerste editie van de Historic Grand Prix Zandvoort klonk het Wilhelmus. David Hart won de race van de World Sportscar Masters met zijn Lola T70, Michiel Campagne en Jan Lammers zegevierden in de klasse Gentlemen Drivers met hun Chevrolet Corvette Grand Sport. De beide klassen komen ook volgend jaar weer in actie, met diverse Nederlandse kanshebbers.

Ook de snelle, spectaculaire Historic Formula 2 en het NK Historische Toerwagens & GT’s (afgelopen september met 55 auto’s het grootste startveld!) hebben de Historic Grand Prix Zandvoort 2013 inmiddels in hun programma opgenomen.

Vier nieuwkomers
Het programma wordt uitgebreid met races van de Pre ’66 Touring Cars, Formule Junior, de Duitse Youngtimer Trophy en de Nederlandse Historische Monoposto’s. Dat betekent dat er op 30 en 31 augustus en 1 september in totaal circa 20 races worden verreden!

De klasse Pre ’66 Touring Cars maakt onderdeel uit van de befaamde Masters series, waartoe onder meer ook de Grand Prix Masters en de World Sportscar Masters behoren. De klasse staat, zoals de naam al zegt, open voor toerwagens van vóór 1966. Speciaal voor de autosport ontwikkelde ‘homologatiespecials’, zoals de Alfa Romeo GTA en de BMW 1800 TI/SA, zijn ook welkom. Het startveld varieert van de Mini Cooper S tot en met de Ford Falcon.

De Duitse Youngtimer Trophy is al jarenlang een enorm succes. Het grote deelnemersveld omvat toerwagens en GT’s uit de periode 1966 tot 1988 en loopt uiteen van de Ford Escort en Simca Rallye II tot aan de BMW E30 M3 en Porsche 911.Tweede Historic Grand Prix Zandvoort met maximaal startveld 12

Twee formulewagenklassen
De Formule Junior was van 1958 tot 1963 een belangrijk voorportaal van de Formule 1. De formulewagens waren uitgerust met een 1.000 cc of 1.100 cc krachtbron. Legendarische coureurs zoals Jim Clark, John Surtees, Jochen Rindt, Wolfgang von Trips en Lorenzo Bandini kwamen in de klasse in actie.

De Historische Monoposto’s ontstond in Nederland en groeide vervolgens uit tot een internationale succesformule. De formulewagenklasse laat de jaren ’60 en ’70 herleven met auto’s uit onder meer de Formule Vee en SuperVee, Formule Ford 1600 en 2000, Formule 3 en Formule 2.

Historicgrandprix.nl
Op www.historicgrandprix.nl blijft u niet alleen op de hoogte van al het nieuws rond de Historic Grand Prix Zandvoort 2013, maar kunt u ook nagenieten van de eerste editie. Op de website vindt u onder meer een video-impressie van het evenement.