Toyota’s raceteam Toyota GAZOO Racing is 1ste en 2de geworden tijdens de 6 uur van Fuji, de 7de race uit het World Endurance Championship 2017 (WEC 2017). Met de behaalde 43 punten maakt Toyota GAZOO Racing nog steeds kans op de wereldtitel die het ook in 2014 wist te pakken.

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 34

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 35

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 36

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 37

De winst op het circuit van Fuji is extra speciaal voor Toyota GAZOO Racing. Ten eerste is de race – die op 15 oktober 2017 verreden werd – een thuiswedstrijd voor Toyota’s raceteam. Nergens in het kampioenschap staan zoveel Japanse fans langs het circuit als hier. Ten tweede vond de 6 uur van Fuji plaats in het weekend waarin Toyota exact 20 jaar geleden de Prius presenteerde, ’s werelds eerste Full Hybrid die in serieproductie genomen werd.

Sneller dan Porsche
De weeromstandigheden waaronder de 6 uur van Fuji verreden werd, waren slecht. Dichte mist en zware regen zorgen ervoor dat de safetycar bovengemiddeld vaak op de baan te vinden was. De 736 kW/1.000 pk sterke Toyota’s TS050 HYBRID waren sneller dan de auto’s van concurrent Porsche maar door de regelmatige tussenkomst van de safetycar en de andere strategie van brandstof tanken was de winst niet vanzelfsprekend.

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 38

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 39

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 40

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 41

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 42

De Toyota TS050 HYBRID #8 van coureurs Sébastien Buemi, Anthony Davidson en Kazuki Nakajima finishte uiteindelijk als eerste. De Toyota TS050 HYBRID #7 van Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria López eindigde als 2de. Vanwege de slechte weersomstandigheden werd de race eerder afgebroken.

“Ons racehart en dat van de vele Japanse fans worden hier één”

Heel trots
Toyota topman Akio Toyoda: “De race van Fuji is heel belangrijk voor ons. Ons racehart en dat van de vele Japanse fans worden hier één. Ik ben dan ook heel trots dat we alle verwachtingen waar konden maken. We kijken uit naar de volgende race waarin we hopelijk de gehele duur het gevecht met Porsche kunnen aangaan. En na de laatste races van het kampioenschap hoop ik dat Porsche zegt: Toyota was een sterke rivaal, ooit willen we weer tegen ze racen.”

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 43

Toyota GAZOO racing wint de 6 uur van Fuji 44

De volgende race uit het WEC 2017 is de 6 uur van Shanghai op zondag 5 november 2017.