Het team van langeafstandsavonturier Rainer Zietlow is begonnen aan een nieuwe recordreis. Zietlow rijdt in een Volkswagen Touareg van Melbourne naar St. Petersburg. TOUAREG-AVONTURIER BEGINT AAN RECORD-WERELDREIS 4Hij wil de 23.000 kilometer– van ´s werelds zuidelijkste stad met een miljoen inwoners naar zijn noordelijkste tegenhanger – in minder dan drie weken afleggen.

Zietlow ging donderdag 26 juli van start in Melbourne. Tijdens zijn reis doorkruist de avonturier meerdere klimaatzones, dus Zietlow en zijn voertuig moeten extreme hitte, enorme regen, zandstormen en hoogteverschillen trotseren. Het komt tijdens de reis aan op de kwaliteit en de duurzaamheid van de Volkswagen Touareg. De techniek is nagenoeg standaard. De auto is wel voorzien van een aantal extra´s, zoals een rolkooi en een extra brandstoftank.

Efficiency speelt tijdens deze bijzondere reis een belangrijke rol, dus met de 3,0-liter V6 TDI Clean Diesel-motor (225 pk, volgens Amerikaanse specificaties) is het team uitstekend geëquipeerd. Vergeleken met auto’s met een benzinemotor in deze klasse, verbruikt de Touareg TDI 30 procent minder brandstof en stoot hij 25 procent minder CO2 uit.

Real time te volgen

In stijl van de koeriers van weleer is Rainer Zietlow van plan om een brief van de burgemeester van Melbourne af te leveren aan zijn ambtsgenoot in St. Petersburg. Melbourne viert dit jaar het 175-jarige jubileum van zijn naamgeving en is al sinds 1989 met een stedenband verbonden aan St. Petersburg. Dankzij een modern GPS-systeem dat iedere dertig seconden de positie van het team registreert, is de recordreis ‘real time’ te volgen op www.touareg-russtralia.com. Off-roadliefhebber Zietlow en zijn team hebben eerder al een record gevestigd. Vorig jaar legden zij de Pan-American highway in een recordtijd af. Voor de route van Alaska naar Vuurland had Zietlow slechts 11 dagen, 17 uur en 22 minuten nodig.