Als komend weekeinde met de start van de TCR Benelux op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen een nieuw hoofdstuk in de autosporthistorie van de lage landen begint, is ook Tom Coronel met SEAT van de partij. Als gastrijder start de recente WTCC-racewinnaar met een SEAT Leon Cup Racer van het Nederlandse team Bas Koeten Racing. In Spa-Francorchamps deelt Coronel de auto met de Belgische coureur Jamie Vandenbalck. “Ik heb natuurlijk een lange historie met SEAT, dus ik vind het leuk om weer eens met een SEAT te kunnen racen, en om er bij de start van de TCR Benelux bij te kunnen zijn, is natuurlijk mooi”, vindt Coronel.

-lis5192

De TCR-klasse, waarin wordt gereden met toerwagens die relatief dichtbij productiemodellen staan en daardoor betaalbaar zijn in aanschaf en onderhoud, is een wereldwijd succes. SEAT is hierin met de Leon Cup Racer als merk prominent vertegenwoordigd: in vrijwel alle TCR-competities vormen de SEATs een flink deel van het startveld. Vanaf dit seizoen wordt er ook in de Benelux volgens het TCR-reglement gereden en ook hier kent SEAT een flinke inbreng. Het Nederlandse team Bas Koeten Racing heeft al sinds begin vorig jaar ervaring met de SEAT Leon Cup Racer. “In 2015 heb ik tijdens een testdag op Silverstone een keer met de SEAT van Bas Koeten Racing kunnen rijden. Toen Bas eerder deze week belde met de vraag of ik dit weekeinde op Spa zou willen rijden, hoefde ik natuurlijk niet lang na te denken. Ik had toch een weekeinde vrij, en de kans om hierbij te zijn laat ik me niet ontnemen”, aldus Tom Coronel.

seatentomcoronel2

Bullet-proof
Op basis van zijn vorig jaar opgedane ervaringen is Coronel bijzonder te spreken over de SEAT Leon Cup Racer. “De auto is ‘bullet-proof’: vlot, betrouwbaar en niet al te lastig in de omgang, wat hem voor een serie als deze bijzonder aantrekkelijk maakt. Ook van het TCR-concept ben ik overtuigd: ik heb altijd gezegd dat dit voor de Benelux een heel belangrijke aanwinst is. Hiermee kan in België, Luxemburg en Nederland de toerwagensport weer van de grond worden getild.”

Tijdens de raceweekeinden van de TCR Benelux worden er een zogeheten ‘Qualifying/Long race’ en vier sprintraces afgewerkt. Daarbij bepalen fans de startopstelling van de lange race door hun stem uit te brengen op hun favoriete coureur via de ‘Make the Grid-App’. “Een geweldig systeem”, vindt Tom Coronel. “Ik heb natuurlijk nogal een flink netwerk op de sociale media, dus het kan niet anders of ik moet met de steun van al die mensen in de top drie terecht kunnen komen.”

Coronel kijkt erg uit naar het komende weekeinde: “Ik was er jaren geleden bij tijdens de eerste race van wat toen het Dutch Touring Car Championship was, en nu ben ik er bij de première van de TCR Benelux weer bij. Daarnaast vind ik het leuk om weer eens met een SEAT te racen, en dat op een van de mooiste circuits van de wereld. Ik verheug me erop!”

seatentomcoronel6

seatentomcoronel8