• Verdiende 7e plaats voor Tom Coronel tijdens Japanse ronde van FIA-WTCC
  • Nederlander voegt kostbare punten bij WK-totaal; ROAL Motorsport leidt Teams’ Trophy

FIA-WTCC reisde voor de 17e en 18e ronde af naar de Japanse Twin Ring Motegi. Op deze 4.800 meter lange –door Honda gebouwde- racepiste vond het negende weekend van het Wereld Kampioenschap voor Toerwagens (FIA-WTCC) plaats. Voor Tom Coronel met de DHL ROAL Motorsport Chevrolet Cruze een bekend decor. Hij reed hier in zijn ‘Japanse tijd’ immers met vele succesvolle races in diverse kampioenschappen en geniet nog steeds een grote bekendheid.

Het WTCC-weekend begon voor hem goed met een vijfde plaats in vrije trainingen. Onderstuur in de kwalificatie bracht de Nederlander voor langere tijd aan de pits, waardoor zijn derde run tijdens die sessie in de knel kwam. Een verbetering van tijden bleef uit en dat resulteerde in een vijftiende startpositie. Na een goede start leverde Tom Coronel de nodige strijd met Tiago Monteiro en Rob Huff, met als inzet een plaats binnen de Top Tien. Coronel hield moeizaam stand en vloog op een kwart van de race van de baan als gevolg van remproblemen. Door snel handelen in de grintbak wist hij de snelheid te reduceren en de schade te beperken. Tussen de races door werd het mankement verholpen en vol vertrouwen startte de coureur uit ‘t Gooi aan zijn tweede race in het door hem zo geliefde Japan. Ondanks een slechte start verliep die race voortvarender en de Nederlander zette zijn dertiende startplaats om in een zevende eindklassering. Dit brengt zijn totaal in het WK op 37 punten. Overigens voert het team van ROAL Motorsport, waar Tom Coronel deel van uitmaakt, het Yokohama Teams’ Trophy klassement aan.

Tom_Coronel_1_7db26

“Het was weer een absoluut gekkenhuis hier in Japan”, opent Tom Coronel zijn verhaal. “Het blijft heel bijzonder om te zien dat ik hier nog steeds zoveel fans hebt. Dat betekent handtekeningen zetten, op de foto, handen schudden, interviews geven en ga zo maar door. Ik ben er nog steeds van onder de indruk. Qua resultaten was het dit keer wisselend. In de vrije trainingen zaten we er goed bij met een vijfde plaats. Maar tijdens de kwalificatie kwam ik tijd te kort. In de tweede run maakte ik zelf een foutje, waardoor de tijd nog niet top was en in de pits hadden we meer tijd nodig. Hierdoor zat er geen derde run meer in. Daarmee miste ik ook de Top 12 kwalificatie. Dan sta je vijftiende en moet er het beste van hopen. Door de pech bij anderen startte ik als dertiende en kwam redelijk goed weg. Al snel voelde ik de problemen met de remmen. Die werden veel te heet. Op een gegeven moment lag het pedaal zelfs op de bodem en was er helemaal geen vertraging meer. Om te voorkomen dat ik met de voorkant de bandenstapel zou raken, draaide ik de auto in de grintbak en liep achter een kleine schade op. Race twee begon met een hele slechte start, maar daarna heb ik toch wat mensen kunnen inhalen. Ook nu werden de remmen snel minder. Ik ben daarom niet meer achter, maar juist naast mensen gaan rijden om zo optimaal te koelen. Uiteindelijk zevende geworden en gelet op alles is dat een goed resultaat. De snelheid zat er die tweede race goed in, alleen moest ik rekening houden met mijn remmen”, besluit Tom Coronel.

Uitslag Race 1 Motegi: 1. José Maria López (Citroen C-Elysee) 13 ronden in 25:46.796; 2. Norbert Michelisz op 3,081; 3. Gabriele Tarquini op 4,314 (beiden Honda Civic WTCC); 4. Ma Qing Hua op 10,421; 5. Yvan Muller op 11,812 en 6. Sébastien Loeb op 12,108 (allen Citroen C-Elysee). Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet RML Cruze TC1) uitgevallen.

Tom_Coronel_2_f5706

Tom_Coronel_3_1268d

Uitslag Race 2: 1. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) 13 ronden ; 2. Hugo Valente op 9,222 (Chevrolet RML Cruze TC1); 3. Rob Huff op 10.938 (Lada Vesta); 4. Sébastien Loeb op 11,703 (Citroen C-Elysee); 5. Ma Qing Hua op 12,894 (Citroen C-Elysee) en 7. Tom Coronel, (ROAL Motorsport-Chevrolet-RML Cruze TC1) op 17,474.

Stand in het FIA-WTCC na 18 van de 24 races: 1. José Maria López 351 punten; 2. Yvan Muller 277; 3. Sébastien Loeb 253; 4. Ma Qing Hua 167; 5. Norbert Michelisz 164 en 12. Tom Coronel 37.

FIA WTCC kalender 2015:
China (Shanghai), 25-27 september
Thailand (Buriram), 30 oktober-1 november
Qatar (Losail), 27 november

*Afhankelijk van ondertekening van de eventpromotor overeenkomst.