Op het Circuit Paul Ricard (3,841 km) in het Zuid-Franse Le Castellet startte dit weekend het FIA WK Toerwagens/FIA WTCC 2016. Tom Coronel verscheen hier aan de start met een volledig nieuw opgebouwde Chevrolet Cruze van ROAL Motorsport. Een bolide die in alles beter is dan het model waar de Nederlander vorig jaar mee deelnam. De coureur uit ’t Gooi manifesteerde zich sterk en eiste voor de eerste race een zevende startplaats op. Race twee begon, nadat hij was doorgedrongen tot de Top 5 van de derde kwalificatie, voor Tom met een vierde plaats.

De Openingsrace kenmerkte zich door mooie en spannende gevechten in het hele veld en daarin handhaafde Tom Coronel zich lange tijd rond de zesde/zevende plaats. Een touché in de slotfase ging gepaard met een terugval naar de negende plaats. Zijn goede uitgangspositie in race twee ging grotendeels verloren door een slechte start. De gele Cruze viel terug tot achter in het veld, maar strijdend om iedere meter van de racepiste wist Tom Coronel terug te komen tot een elfde plaats. De eerste WK punten zijn een feit voor de Nederlander, maar belangrijker is dat hij de strijd weer helemaal aan kan en dat belooft veel moois voor de rest van het seizoen.

AUTO - WTCC PAUL RICARD 2016

AUTO - WTCC PAUL RICARD 2016

“Ik heb vet geracet”, opent Tom Coronel kernachtig. “In de kwalificatie wist ik er een heel goed rondje uit te persen en stond daarmee tussen de fabrieksjongens. Hoe ik dat rondje uit de hoge hoed getoverd heb, weet ik niet, maar het geeft wel aan dat de auto echt wil. Daarmee mocht ik voor het eerst sinds tijden weer door naar Kwalificatie 3. Daar kreeg ik te maken met remproblemen en besloot voortijdig naar de pits te rijden. Samen met het team hebben we het probleem opgelost en zo verscheen ik aan de start van race. Die begon met een raketstart en daarmee zat ik er vanaf het begin goed bij. Het was echt toerwagenracen, inclusief een beetje hangen, trekken en duwen. Lekker ook om zo weer mee te kunnen strijden. Aan het eind van de race werd het lastiger om mijn positie vast te houden. Ik had veel strijd met Nicky Catsburg in de Lada en we gaven elkaar geen meter cadeau. Daarvan profiteerde Thed Bjork in de Volvo. Hij eindigde net voor ons. Bij de start van de tweede race kwam ik slecht weg. Ik wilde het motortoerental zo laag mogelijk houden om de turbo niet in te laten slaan. Maar dit keer liep dat niet zo goed als in de eerste race. Daarna was het zaak om zo ver mogelijk naar voren te rijden. In het begin liep dat lekker, maar drie ronden voor het einde hield de stuurbekrachtiging er mee op en werd het spannend of ik de finish zou halen. Dat is met veel krachtsinspanning gelukt. Helaas net buiten de Top 10. Wat mij bijblijft is dat we er dit weekend goed bij zaten. Je ziet dat het goed werkt nu we met het team maar een auto doen. Waar we nu aan moeten werken is de afstelling voor de totale raceafstand. Proberen nog iets aan de bandenslijtage te doen, waardoor ik ook aan het eind van de race maximaal kan strijden. Terugkijkend was het een goed weekend, met een tweede en een derde plaats bij de Privateers en daarmee ook de nodige punten. Wanneer wij op deze manier verder gaan, zit er absoluut meer in!”

Uitslag race 1 Paul Ricard: 1. Rob Huff (GBr) Honda Civic WTCC 16 ronden in 24:26,764; 2. Mehdi Bennani (Mar) Citroen C-Elysée WTCC op 2,184; 3. Norbert Michelisz (Hon) Honda Civic WTCC op 4,553; 4. Tiago Monteiro (Por) Honda Civic WTCC op 6,737; 5. Hugo Valente (Fra) Lada Vesta WTCC op 7,911 en 9. Tom Coronel (Ned) Chevrolet RML Cruze TC1 op 24,892.

AUTO - WTCC PAUL RICARD 2016

Race 2 (Mainrace): 1. José-Maria Lopez (Arg) Citroën C-Elysée WTCC) 17 ronden; 2. Tiago Monteiro (Por) Honda Civic WTCC op 0,284; 3. Norbert Michelisz (Hon) Honda Civic WTCC op 3,111; 4. Yvan Muller (Fra) Citroen op 8,652; 5. Nicky Catsburg (Ned) Lada Vesta WTCC op 9,814 en 11. Tom Coronel (Ned) Chevrolet RML Cruze TC1 op 32,142.

FIA WTCC kalender 2016:
02:WTCC Race of Slovakia (Slovakia Ring) 15-17 april
03:WTCC Race of Hungary (Hungaroring), 22-24 april
04:WTCC Race of Morocco (Moulay El Hassan), 6-8 mei
05:WTCC Race of Germany (Nürburgring Nordschleife), 26-28 mei
06:WTCC Race of Russia (Moscow Raceway), 10-12 juni
07:WTCC Race of Portugal (Vila Real), 24-26 juni
08:WTCC Race of Argentina (Termas de Río Hondo), 6-7 augustus
09:WTCC Race of Japan (Motegi), 3-4 september
10:WTCC Race of China (Shanghai), 24-25 september
11:WTCC Race of Thailand (Buriram), 5-6 november
12:WTCC Race of Qatar (Losail), 24 – 25 november