• Fietsdiefstal is een veelvoorkomende criminaliteit: dagelijks zijn er meer dan 300 meldingen
  • Gazelle geeft tips die fietsdiefstal tegengaan en de opsporing vergemakkelijken

Het aantal fietsdiefstallen is afgelopen jaar gestegen van 109.886 naar 113.779. Dat komt neer op maar liefst 311 ontvreemde tweewielers per dag. Deze cijfers zijn bekend bij de politie. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal zelfs nog wat hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Nu de dagen weer korter worden en het dievengilde daarvan ongetwijfeld gebruik probeert te maken, komt Koninklijke Gazelle met tips die fietsdiefstal kunnen voorkomen en gemakkelijker tot hereniging kunnen leiden. Tot elf oktober is het Week van de Veiligheid.

Toezicht op parkeerplaats
Parkeer de fiets op een slimme manier. Ga nooit voor onverlichte parkings, laat geen waardevolle eigendommen in tassen achter en kies bij voorkeur voor een bewaakte stalling. Indien mogelijk is het aan te raden om de fiets in het zicht te houden. Hoe dan ook: zet de fiets altijd op slot, ook als een kleine boodschap in de supermarkt hooguit twee minuten duurt. In zo’n kort tijdsbestek kan de fiets al gestolen zijn.

1-Gazelle-PuurNL

Altijd op slot
Natuurlijk, deze tip is een open deur: zet de fiets op slot. Maar de manier waarop kan groot verschil maken. Koppel de tweewieler bijvoorbeeld altijd aan een voorwerp dat niet valt te verplaatsen. Denk aan een lantaarnpaal. Zet bovendien én het frame én de wielen vast. Wie alleen de wielen op slot zet, laat het criminelen toe er nog altijd met een fiets zonder wielen vandoor te gaan. Ook thuis in de schuur, garage of stalling moet het slot erop.

Neem degelijke sloten
Gebruik goede sloten, het liefst meerdere. Op de fietsen van Gazelle zitten standaard sloten van AXA. Deze partij heeft een range sloten waarmee Gazelle positieve ervaringen heeft. Ze zijn van hoge kwaliteit en hebben het ART-keurmerk. Veel verzekeraars eisen dat een slot een minimale ART-kwaliteit heeft. ART werkt met verschillende sterren. Voor fietsen zijn minstens twee sterren aan te raden.

Wie kiest voor een ketting- of kabelslot, bevestigt deze hoog en los. Hoog van de grond is het voor dieven lastiger om een slot met een betonschaar door te zagen. Bovendien kan de dief de grond niet gebruiken bij het breken van het slot. Bij een zogeheten beugelslot is het beter deze laag bij de grond hangen. Vul de ruimte tussen de beugels op.

Maak opsporing gemakkelijker
Noteer zo veel mogelijk kenmerken van de fiets op een zogeheten registratiekaart (online te vinden) en maak een foto. Deel bij diefstal zo veel mogelijk details op sociale media en roep mensen op een handje te helpen bij de (digitale) zoektocht. Het is handig om in het frame de postcode te graveren en een diefstalpreventiechip aan te brengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. Een speciaal apparaat leest de belangrijke data uit.

2-Gazelle-PuurNL