Het Automotive College en ICT College van ROC Midden Nederland doen op vrijdag 13 april met een team mee aan het NK H2AC. In de TT Hall Assen gaan in totaal vier ROC-teams met eigen geconstrueerde waterstofauto’s in schaal 1:10 de strijd met elkaar aan. De winnaar plaatst zich voor het WK 2018 in Duitsland. Het doel van de H2AC-race is om zoveel mogelijk kilometers op waterstof af te leggen met zo weinig mogelijk verbruik. Maar het is niet alleen een kwestie van snelheid. De jury kijkt ook naar de zuinigste auto, de meeste ronden, de mooiste carrosserie, het meest innovatieve idee om de race uit te rijden en natuurlijk niet te vergeten het teamwork en de netheid van het team. “Hoewel wij met schaalmodellen werken, is de techniek vergelijkbaar met die in echte waterstofauto’s. Zo maken onze studenten kennis met belangrijke nieuwe energievormen in de autotechniek.” aldus docent Marcel Wiebes.

Lesprogramma waterstoftechniek
Het raceteam bestaat uit studenten van het Automotive college en ICT College. Zij hebben in een 20 weken durend curriculum kennis gemaakt met renewable energy. Tijdens dit programma zijn de studenten aan de slag gegaan met de mogelijkheden van waterstoftechniek. In aanloop naar het NK H2AC heeft het raceteam vier lesuren per week gesleuteld en getraind. Dat ging ook ’s avonds en in het weekend door. Marcel Wiebes: “We hebben daarvan veel geleerd en onze werkwijze waar nodig aangepast. Om te winnen gaat het om de beste combinatie van ontwerp en bouw van de auto samen met de juiste racetechnieken. We hebben hierbij hulp gehad van Marco’s Model Cars uit Nieuwegein”.

Primeur ROC Midden Nederland tijdens endurance race op NK
Het team van ROC Midden Nederland neemt het op tegen drie teams van Drenthe College tijdens een 6 uur durende endurance race. “Deze wedstrijd wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd”, zegt docent Marcel Wiebes van het Automotive College. “We zijn het enige roc uit de randstad dat meedoet aan het NK. Het is bijzonder om samen alles uit te zoeken en ons voor te bereiden op de race. We hopen dat volgend jaar meer teams van andere opleidingen meedoen en de wedstrijd in Nederland gaat leven. We vinden het al een mooie kans om mee te doen aan het NK, maar wie weet plaatsen we ons zelfs voor het WK.”

Student Tommy Gruters van het Automotive College gelooft dat waterstoftechniek de toekomst is voor milieuvriendelijke auto’s. “Daarom doen we ook mee aan deze race. Dit is een leuke manier om meer te leren over waterstoftechniek en een positieve bijdrage te doen aan het milieu. We weten nu veel meer over waterstofauto’s en hebben de voordelen van waterstof vergeleken met andere brandstoffen.”

Brandstofcellen vervangen tijdens pitstop
Na een lange periode van sleutelen aan de modelauto en oefenen is het team er klaar voor. Student Alejandro Marchante Tello van het ICT College heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de elektronica van de auto. “Tijdens de race ben ik verantwoordelijk voor de pit-stop. Elk half uur vervangen we de brandstofcellen. Tijdens de laatste training hadden we nog een probleem met de besturing, gelukkig konden we dit snel oplossen.”

Sponsoren van NK Hydrogen Horizon Automotive Challenge
Sponsoren van het NK zijn organisatoren Hobbytime en Horizon Education, waarbij Hobbytime de prijs voor de beste innovatie voor haar rekening neemt en Horizon Educational voor de fraaiste carrosserie. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stelt als sponsor de wisselbeker ter beschikking en de Holthausen Groep de duurzaamheidsprijs.

De wedstrijd is gratis toegankelijk voor publiek en begint vrijdag 13 april om 11.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur). De TT Hall is gevestigd aan De Haar 11 in Assen

op foto, v.l.n.r. boven: Marcel Wiebes, Alejandro Marchante Tello, Tommy Gruters, Tycka Colle, Stefan Coene, Hans Witkamp. v.l.n.r. onder: Sam Klarenbeek, Sam S. Tieme van Zadelhoffblock.