Na een jaar van voorbereiding in 2013 gaat komend weekend tijdens de Tank S Rally de Nederlandse Ford Fiesta Sport Trophy van start. De Ford Fiesta Sport Trophy is een initiatief van M-Sport, het Engelse bedrijf dat al jaren – met succes – de belangen van Ford vertegenwoordigt in het Wereld Rallykampioenschap.

Ford Fiesta R2
Op basis van de Ford Fiesta heeft M-Sport de Ford Fiesta R2 ontwikkeld, een competitieve rally-auto die geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde rallyrijders. De Ford Fiesta R2 is qua uiterlijk gelijk aan de 1.6 liter straatversie. De 1.6 Zetec 16V-krachtbron levert 125 kW (170 pk).M-Sport heeft een rallykit ontwikkeld, waarmee iedere Fiesta, geproduceerd vanaf september 2008, kan worden geprepareerd voor de Trophy. De Fiesta is op vele punten aangepast, zoals de versnellingsbak, de schokdempers en de remmen, en is uiteraard voorzien van de verplichte veiligheidsvoorzieningen.
De Nederlandse M-Sport-importeur Hontec Motorsport en MCC Sport hebben al enkele Ford’s Fiesta R2 opgebouwd, terwijl Van Merksteijn Motorsport voor Maikel Heijdens en Marcel Borkent een auto in zal zetten. Ook Kevin van Deijne zal dit jaar met navigatrice Annemieke Hulzenbos weer uitkomen in de Ford Fiesta R2. Het jeugdige Nederlandse rallytalent zal niet alleen in de Nederlandse Ford Fiesta Trophy aan de start verschijnen maar ook in enkele wedstrijden in het Junior ERC en in het WRC.

Tank S Rally
De Tank S Rally wordt in de omgeving van Emmeloord verreden en is de eerste wedstrijd op de kalender van de Ford Fiesta Sport Trophy. Op het programma staan 17 klassementsproeven, waarvan de Tank S Special op een industrieterrein de publiekstrekker van de rally is en zelfs dwars door een tankstation heen. De rally begint in de Noordoost polder en gaat daarna naar Kampereiland om vervolgens weer terug te keren naar Emmeloord voor de Tank S Special.

Deze wedstrijd wordt voornamelijk over dijkwegen gereden en zal het uiterste vergen van de concentratie van de rally-equipes, want het kleinste foutje kan worden afgestraft met een koprol de dijk af.
“Wie zich voor het weekend nog inschrijft voor de Trophy zal worden beloond met een interessante welkomstbonus,” zegt Robin Verheggen van de Ford Fiesta Sport Trophy organisatie. “We hebben deze winter hard gewerkt om de Trophy vorm te geven en we zijn daar nog steeds volop mee bezig. Nu de Tank S Rally voor de deur staat is de eerste mijlpaal bereikt met de eerste officiële wedstrijd voor de Ford Fiesta Sport Trophy. In Nederland.”

TANK S RALLY FORD 3

TANK S RALLY FORD 4