Caterham Cars introduceert binnenkort een nieuwe Seven-uitvoering, die zal worden aangedreven door een 660cc, driecilinder turbomotor van Suzuki Motor Corporation. Dit zal de kleinste en meest efficiënte krachtbron ooit zijn in een Seven. Het nieuwste model van de iconische Seven-serie zal over uiterste geavanceerde, moderne technologie beschikken. De turbomotor is supercompact en maakt het predicaat ‘lichtgewicht’ volledig waar. De ultra-efficiënte, downsized motor is gekoppeld aan een compacte vijfversnellingsbak van Suzuki, die door Caterham Technology & Innovation (CTI) – Caterham Group’s engineering divisie – is aangepast voor het doorontwikkelde chassis.

De ervaring en ‘know how’ van Suzuki zorgden ervoor dat de Japanse producent de ideale partner was voor Caterham om de meest efficiënte, lichtste Seven ooit te ontwikkelen. De motorspecialisten van CTI hebben de krachtbron aangepast aan de dynamische Seven, wat heeft geresulteerd in een auto die hoge prestaties levert en desondanks zuinig is en weinig uitstoot heeft.

Willem van der Kooi: “Het is niet de grootte van de motor die ertoe doet. Het gaat om de pure rijbeleving, de prestaties en de uitstraling. En met dit nieuwe basismodel, voorzien van de modernste technologie, denken wij de juiste snaar te kunnen raken van de echte, zeer sportief georiënteerde automobilist.”

Suzuki is toonaangevend op het gebied van de productie van compacte auto’s met extreem zuinige motoren, en dat is een gedeelde passie met Caterham. Het Engelse sportwagenmerk had behoefte aan een lichtgewicht powertrain, die echter wel geschikt moest zijn voor de specifieke karakteristieken van een Seven. Na gedegen ontwikkeling is er nu een combinatie ontstaan die in de praktijk uitstekend functioneert.

“Met dit nieuwste model zullen wij de liefhebber een Seven kunnen aanbieden die lichter, goedkoper, zuiniger is, en dus bereikbaar voor een groter publiek,” zegt Van der Kooi.

Het nieuwste model zal eind dit jaar op de markt komen; de richtprijs in Engeland is £17,000.

Ook Suzuki vindt het een zeer interessant en uniek project en denkt dat het leveren van de aandrijflijn aan een gerespecteerd sportwagenmerk als Caterham, met de reputatie van een producent die in een kleine serie superlichte sportwagens bouwt, het merkimago als sportief automerk versterkt.

Suzuki power voor Caterham 2