Stef Dusseldorp verrast ook zichzelf in Portimao 4Heel veel verwachte Stef Dusseldorp niet van de races op het Algarve Autodrome in Portimao (Portugal). Vanuit het achterveld werkte de coureur uit Lichtenvoorde zich met teamgenoot Fred Makowiecki en Hexis Racing naar voren tijdens het vijfde raceweekeinde van het FIA WK GT1. Na een vierde plaats in de Qualifying Race volgde vandaag een derde plaats in Championship Race. De vierde podiumfinish van 2012 met de nummer 1 McLaren MP4-12C.

“Aan het eind van het seizoen zouden deze resultaten wel eens heel belangrijk kunnen zijn”, denkt Stef Dusseldorp. “We wisten dat we een lastig weekeinde tegemoet gingen op deze hobbelige baan omdat de McLaren meer geschikt is voor gladde circuits, maar hebben toch goed gescoord. Dat is belangrijk als je kampioen wilt worden.”

De aanloop naar de races verloopt stroef voor de Nederlander en het regerende kampioensteam in het FIA WK GT1. Verschillende technische problemen zorgen ervoor dat Stef in aanloop naar de kwalificatie slechts 10 ronden kan rijden. “En met zo weinig baantijd is het ook maar de vraag of de gekozen set up werkt.”

De tijdsessies brengen uiteindelijk een twaalfde tijd en dito startpositie. Stef is daarbij niet tevreden over zijn eigen prestaties: “Ik kreeg de sectoren niet aan elkaar. Al was het ook niet een te grote ramp, want uit de ervaring weten we dat je in de race best naar voren kunt komen.”

De Nederlander krijgt het gelijk aan zijn zijde in de Qualifying Race, al moet daarvoor wel geknokt worden. “Ik startte achter een Audi met zo’n enorme achtervleugel, waardoor ik het startlicht niet kon zien. Ik verloor meteen vier plekken, maar kon me toch opwerken naar de negende plaats. Onder meer na een zwaar gevecht met de BMW van Buurman en Bartels.”

De Safety Car situatie speelt Hexis Racing ook in de kaart. “Een gelukje, waardoor we weer aansluiting kregen met de kop.” In de tweede helft van de race maakt teamgenoot Makowiecki het karwij helemaal af door verder op te rukken naar een vierde plaats.

Op weg naar de Championship Race wordt de afstelling van de McLaren nog wat op punt gezet en dat geeft Stef’s teamgenoot het gereedschap om al in de openingsfase te klimmen van de vierde naar de tweede plaats. Als de Achterhoeker halverwege het stuur overneemt, komt hij als eerste de baan op. “Al heel snel zag ik twee Mercedessen in m’n achterspiegel opdoemen. Een aantal ronden kan ik verdedigen, maar uiteindelijk komen ze voorbij dankzij de veel betere grip bij het uitkomen van de bocht.”

Stef besluit om de plaats drie naar huis te brengen. Maar er zijn kapers op de kust voor de laatste podiumplek in de vorm van Michael Bartels. “De laatste 12 minuten heb ik op het scherp van de snede moeten rijden en echt constant in m’n spiegels zitten kijken”, schetst Stef de weg naar de derde plaats, de vierde podiumfinish van 2012 voor de nr. 1 McLaren. “We zijn weliswaar een plaatsje gezakt in het klassement, maar het gat met de koplopers is kleiner geworden”, concludeert Stef Dusseldorp tevreden.

Tussenstand FIA WK GT1:

1. Michael Bartels/Yelmer Buurman 88;
2. Marc Besseng/Markus Winkelhock 83;
3. Stef Dusseldorp/Fred Makowiecki 82;
4. Thomas Jäger/Nicky Pastorelli 73.