Nieuwe SUV-conceptcar voor smart users die individualiteit en functionaliteit zoeken
Een echt veelzijdige auto die robuustheid aan duurzaamheid en een dynamische stijl koppelt. SsangYong onthult zijn nieuwe XLV concept (eXciting smart Lifestyle Vehicle) op het komende Internationale Autosalon van Genève.

De conceptcar XLV blikt vooruit op een SUV in het B-segment met ‘intelligente gebruikersinterface’ en een sterk verlaagde CO2-uitstoot. Die lagere emissies dankt hij aan zijn ‘mild hybrid’-aandrijving die een 1,6-liter dieselmotor aan een elektromotor met lithium-ionbatterij koppelt. De XLV is de jongste in een reeks ‘multi-interface’-conceptcars waarvan de eerste, de XIV-1, in 2011 werd voorgesteld op het autosalon van Frankfurt. De XLV wordt een van de strategische kernmodellen waarop SsangYong zijn toekomstige groei zal baseren.
Hij is 290 millimeter langer dan de XIV-1 Concept en biedt plaats aan zeven passagiers in een innovatieve 2+2+2+1-opstelling: de zevende zetel schuift tussen de tweede en derde zetelrij voor een maximale flexibiliteit. Als toonbeeld van SsangYongs designfilosofie ‘Robuust, Gespecialiseerd en Premium’ kan deze nieuwste conceptcar schermen met een ritmisch en dynamisch koetswerkdesign dat zich richt tot prestigekopers die individualiteit en functionaliteit zoeken op maat van hun actieve levensstijl. De XLV is een rasechte multifunctionele auto, die zich zowel leent tot stedelijke ritten als vrijheidsactiviteiten in de natuur.

Stijlconcept
Het design van de XLV inspireert zich op de combinatie van kracht en dynamisme die men in de natuur vindt en op SsangYongs nieuwe designfilosofie ‘Nature born – 3 Motion’. Dat is het centrale thema in de designtaal die het merk voor het eerst gebruikte voor de reeks XIV conceptcars. SsangYongs designfilosofie belichaamt de waardige, dynamische en ritmische eigenschappen van de natuur en verrijkt de ervaring van de klanten door mens, natuur en auto in harmonie te brengen. Op het autosalon van Genève stelt SsangYong dit jaar zijn jongste designconcept voor, gebaseerd op het thema van ‘Ritmische beweging’.

SSANGYONG XLV 8

Designeigenschappen
De naam ‘XLV’ staat voor ‘eXciting Smart Lifestyle Vehicle’ en verwijst naar een auto die niet alleen een vervoersmiddel wil zijn maar ook een opwindend en aangenaam rijgedrag wil verzekeren. De XLV inspireert zich op het plezier en genot dat de natuur biedt en onderscheidt zich door een ritmisch design dat voortbouwt op het dynamische en vloeiende karakter van de natuur.

Exterieur
De visuele benadering die SsangYong voor de XLV hanteerde, vertaalt zich in een robuust en dynamisch koetswerkdesign. De gedetailleerde en dynamische karakterlijnen vloeien ritmisch over de wagen om de rijkelijke koetswerkvolumes met elkaar te verbinden. Vooraan vormen het radiatorrooster en de koplampen een harmonieus geheel, dat bijdraagt tot de brede uitstraling die hij overnam van de vorige XIV-conceptcars, in het bijzonder de SIV-1 en LIV-1. Die look zal ook terugkomen op de volgende modellen, terwijl de bredere D-stijl met zwarte detailafwerking ook al op andere conceptcars van SsangYong te zien was. De ruime passagiers- en kofferruimte benadrukken het functionele aspect en de outdoor roeping van de wagen. Het effect met twee zwarttinten versterkt de sportieve sfeer en draagt bij tot de lagere totale hoogte, terwijl de zwarte A-stijlen ook een indruk van breedte en openheid creëren. Het slanke en dynamische design van de flanken wordt aangevuld met een zwarte horizontale scheidingslijn met een tweekleurig effect geïnspireerd op het lichaam van een dolfijn.
Samen met de eenvoudige en tegelijk krachtige voor- en achterkant belichamen de energieke flanken SsangYongs robuuste en esthetische designtaal voor de toekomst.

Interieur
Het ruime interieur oogt even dynamisch als het koetswerk van dit ‘eXciting smart Lifestyle Vehicle’ (XLV). De functionele esthetiek is de vrucht van de eenvoudige designtaal die centraal staat in deze wagen. Het dashboard en het hele voorste deel van het interieur zijn geïnspireerd op de vorm van de vleugels van een vogel in volle vlucht om het gevoel van ruimte te optimaliseren en een ontspannend en comfortabel interieur te verzekeren. De grafische verlichting met honingraatmotief op de oranjerode bekledingslijn is geïnspireerd op het uitzicht van glimwormen in het donker. De unieke zetelopstelling (2+2+2+1) is een belangrijk kenmerk van deze auto. De zevende zetel is vrij te verplaatsen over het midden van de auto. Zo geeft hij een gevoel van vrijheid en bevordert hij de communicatie en de ruimte tussen de passagiers op de tweede en derde zetelrij. De XLV is een rasechte multifunctionele auto, die zich zowel leent tot stedelijke ritten als vrijheidsactiviteiten, en de vrij verplaatsbare zetel draagt in grote mate bij tot dat veelzijdige karakter, terwijl de zacht aanvoelende interieurbekleding en zetelstoffen zijn milieubewuste karakter onderstrepen.

SSANGYONG XLV 9

Glazen dak
De dubbele glaslaag van het dak heeft een elektronisch regelbare transparantie, zodat de inzittenden zelf kunnen beslissen hoeveel licht ze in het interieur willen toelaten.
Met behulp van een fijne partikelfolie tussen de glaslagen en een regelbare spanning kan de bestuurder de gewenste sfeer creëren door het lichtniveau en de helderheid in te stellen met het oog op een maximaal comfort. Bovendien geeft het de bestuurder keuze uit diverse speciale plafondpatronen.

Technologie
De XLV kan schermen met een gevoelig lagere CO2-uitstoot dankzij zijn ‘mild hybrid’-systeem van 48 volt, dat een 1,6-liter dieselmotor aan een 10 kW sterke elektromotor en een ultraperformante lithium-ionbatterij van 500 Wh koppelt. Zo konden de ingenieurs de CO2-uitstoot met 10 procent drukken ten opzichte van zijn concurrenten zonder het rijden of het tanken moeilijker te maken.
De XLV gebruikt een hypergeavanceerd interactief communicatiesysteem, ‘3S-Cube’ genaamd (Smart-Link, Safe-Way, Special-Sense) als intelligente gebruikersinterface.
“Smart-Link’ updatet diverse functies en controlesystemen, waaronder de permanente verbinding met elektronische toestellen, en omvat tevens een programma om het bewustzijn rond bepaalde situaties te verhogen. Dat verzekert de werking van de automatische snelheidsregelaar, de rijstrookassistent en het automatische noodremsysteem. Het ‘Safe-Way’-systeem biedt een aantal functies die het rijgemak verhogen, terwijl ‘Special-Sense’ de gebruiker zelf laat kiezen welke informatie hij op het scherm wil zien en hoe dat scherm er moet uitzien. De drie systemen zijn bedoeld om het rijden aangenamer, eenvoudiger en veiliger te maken.

SsangYong heeft zich de allernieuwste technologieën eigen gemaakt om een praktische en progressief gelijnde wagen te ontwikkelen die energie-efficiëntie en veiligheid centraal stelt. De adaptieve koplampen (Adaptive Front Lighting System, AFLS) met matrix-led-technologie vervolledigen het lijstje met innovaties.

SSANGYONG XLV 10

SSANGYONG XLV 11

SSANGYONG XLV 12

SSANGYONG XLV 13

SSANGYONG XLV 14