De deelname van Toyota Racing aan de 6 uur van Spa-Francorchamps aankomend weekend is méér dan de tweede race in het FIA World Endurance Championship (WEC), dat op 20 april losbarstte. De twee Toyota TS040’s HYBRID rijden op het Belgische circuit voor het eerst met een set-up die speciaal voor de 24-uursrace van Le Mans is ontwikkeld. Le Mans is immers traditiegetrouw de belangrijkste race in het kampioenschap.

De set-up van beide Toyota TS040’s HYBRID waarmee Toyota Racing aan de start van de 6 uur van Spa-Francorchamps verschijnt, zorgt voor minder downforce (neerwaartse druk) dan tijdens de eerste race van het seizoen, op Silverstone. Anders dan dit Britse circuit kent Spa-Francorchamps een baankarakteristiek die zeer hoge snelheden mogelijk maakt. En met minder downforce zijn hogere snelheden mogelijk dan wanneer met meer neerwaartse druk gereden wordt.

Rijden met zeer hoge snelheden
De ervaring die Toyota Racing met de speciale set-up opdoet, gebruikt het team in de voorbereiding op de 24-uursrace van Le Mans, die dit jaar in het weekend van 14 en 15 juni plaatsvindt. Ook op dit ‘Circuit de la Sarthe’, waar de beroemde 24-uursrace al sinds 1923 wordt verreden, zijn zeer hoge snelheden mogelijk.

Verder verbeteren voor Le Mans
De set-up met minder downforce van beide Toyota TS040’s HYBRID is reeds getest tijdens de officiële WEC-testdagen eind maart op het Circuit Paul Ricard in Frankrijk. De race op Spa-Francorchamps wordt benut om de aerodynamische afstelling van de 735 kW (1.000 pk) sterke Full Hybrid raceauto verder te verbeteren.

Extra gemotiveerd
Omdat het circuit van Spa-Francorchamps op slechts 120 kilometer afstand ligt van de thuisbasis van Toyota Motorsport GmbH (TMG) in Keulen, is Toyota extra gemotiveerd om op het Belgische circuit een topprestatie te leveren. “Behalve fans zullen er ook veel medewerkers van TMG aanwezig zijn. We gaan er dan ook alles aan doen om ze de tijd van hun leven te bezorgen”, zegt Toyota coureur Alex Wurz.

Toyota leider in koningsklasse
Het FIA World Endurance Championship 2014 kon voor Toyota niet beter beginnen. Doordat de Toyota TS040’s HYBRID er eind april op Silverstone vandoor gingen met de eerste en de tweede plaats – én daarmee zware concurrenten als Audi en Porsche achter zich lieten – is Toyota Racing momenteel de leider in het LMP1-klassement, ook wel de koningsklasse van het WEC genoemd.

SPA VOOR TOYOTA TEST LE MANS 2