ŠKODA presenteert op de Autosalon van Genève (van 9 tot 19 maart) diverse primeurs. In het middelpunt van de ŠKODA stand in Hal 2 van het Palexpo staan twee wereldprimeurs. De populaire OCTAVIA serie wordt uitgebreid met de ŠKODA OCTAVIA RS 245 met een vermogen van 180 kW/245 pk en de nieuwe ŠKODA OCTAVIA SCOUT. Daarnaast heeft ŠKODA meer nieuws te bieden in Genève, zoals de KODIAQ SCOUT en de KODIAQ SPORTLINE. Ook toont ŠKODA de vernieuwde ŠKODA RAPID en RAPID SPACEBACK en maakt de gemodificeerde ŠKODA CITIGO zijn debuut. Voor het eerst is ook de ŠKODA FABIA met de nieuwe 1.0-liter TSI motor voor het publiek te zien.

ŠKODA TOONT TALRIJKE PRIMEURS 22

ŠKODA TOONT TALRIJKE PRIMEURS 23

Wereldprimeurs: de ŠKODA OCTAVIA 245 RS en ŠKODA OCTAVIA SCOUT
Met z’n krachtige motor en de modernste chassistechnologie inclusief het elektronisch geregelde VAQ sperdifferentieel levert de nieuwe ŠKODA OCTAVIA 245 RS ultieme rijprestaties. Het vermogen van de nieuwe ŠKODA Octavia RS 245 is verhoogd naar 180 kW/245 pk, 11 kW/15 pk meer dan zijn voorganger. Het model is leverbaar als HATCHBACK en COMBI. De compacte sportwagen accelereert in slechts 6,6 seconden van 0-100 km/h (Combi: 6,7 sec.), zijn top is begrensd op 250 km/h. De ŠKODA OCTAVIA 245 RS heeft een indrukwekkend maximaal koppel van 370 Nm dat tussen de 1.600 en 4.300 tpm beschikbaar is. Ten opzichte van de ‘normale’ uitvoeringen van de OCTAVIA-range legt het sportonderstel de carrosserie van de RS 245 15 mm dichter op het asfalt. Het wielspoor achter is 30 mm breder dan dat van het vorige model. De standaard hoogglans zwarte velgen zijn 19 inch. Het ESC stabiliteitscontrolesysteem met de Sport-stand maakt eveneens deel uit van de standaarduitrusting. De besturing van de ŠKODA OCTAVIA RS 245 is nog verder te verbeteren met het optionele, instelbare Dynamic Chassis Control (DCC).

De ŠKODA OCTAVIA SCOUT is vanuit de verte al herkenbaar door zijn stoere offroad-looks. Het model heeft uitgebreide gebruiksmogelijkheden, krachtige en efficiënte motoren en is standaard voorzien van vierwielaandrijving. Naast robuuste details als de speciale bumpers, bescherming op de flanken en zilverkleurige beschermingspanelen voor en achter is de ŠKODA OCTAVIA SCOUT uiterlijk te herkennen aan de 17 inch velgen. Een spoorverbreding op de achteras behoort tot de standaard uitrusting, net als het zogeheten slecht wegdek pakket, LED-dagrijverlichting en C-vormige achterlichten in LED.

Wereldprimeurs: de ŠKODA KODIAQ SCOUT en de KODIAQ SPORTLINE
De grote SUV van ŠKODA is een van de hoogtepunten op de ŠKODA stand in Hal 2. Twee nieuwe versies staan in Genève in het middelpunt van de belangstelling. De ŠKODA KODIAQ SCOUT en de KODIAQ SPORTLINE beleven op de Zwitserse autobeurs hun wereldpremière. Met de nieuwe KODIAQ SCOUT presenteert de Tsjechische autofabrikant tijdens de Autosalon van Genève een nieuwe modelvariant die zowel uiterlijk als in technologisch opzicht blijk geeft van de offroad-ambities van de KODIAQ. Zo is het model standaard voorzien van vierwielaandrijving. De nieuwe KODIAQ SPORTLINE focust zich op meer sportiviteit. ŠKODA heeft voor dit model een aantal specifieke design details ontworpen voor zowel het interieur als het exterieur. De KODIAQ SPORTLINE is verkrijgbaar met vier motoren: twee TSI benzinemotoren en twee TDI dieselversies met vermogens variërend van 110 kW (150 pk) tot 140 kW (190 pk).

ŠKODA TOONT TALRIJKE PRIMEURS 24

ŠKODA TOONT TALRIJKE PRIMEURS 25

Première voor de vernieuwde ŠKODA RAPID en ŠKODA RAPID SPACEBACK
De ŠKODA RAPID vormt binnen zijn klasse de benchmark voor wat betreft zijn ruimte. ŠKODA heeft het design en de uitrusting van het model verder verbeterd. De ŠKODA RAPID SPACEBACK is in Genève voor het eerst als sportieve MONTE CARLO versie te zien. Dankzij een groot aantal zwarte details toont het 4.303 lange model extra sportief. De ŠKODA RAPID SPACEBACK beschikt nu ook over een verlengde achterruit (standaard vanaf Style). Zwart getinte achterlichten in opvallende C-vorm bezorgen de achterzijde een sportievere look.

ŠKODA TOONT TALRIJKE PRIMEURS 26

Première voor de vernieuwde ŠKODA CITIGO
ŠKODA toont in Genève de CITIGO en CITIGO MONTE CARLO met een pakket aan vernieuwingen voor het exterieur en interieur. Uiterlijk hebben de motorkap, radiatorgrille, bumpers en mistlampen met optionele bochtverlichting een nieuw design gekregen. De stadsauto van ŠKODA is nog even ruim als voorheen en beschikt over een grote mate van veiligheid, uitstekende rijeigenschappen, nieuwe, bijzonder efficiënte MPI-benzinemotoren en heeft traditioneel een ongekende prijs-kwaliteit verhouding.

ŠKODA TOONT TALRIJKE PRIMEURS 27

ŠKODA TOONT TALRIJKE PRIMEURS 28

Première voor de ŠKODA FABIA met de nieuwe driecilinder 1.0-liter TSI motor
De derde generatie van de ŠKODA FABIA maakt indruk met een sportief en emotioneel design, een overvloed aan interieurruimte, innovatieve veiligheidssystemen, veel comfort, een state of the art infotainment systeem en een groot aantal ‘Simply Clever’-functionaliteiten. Het model is nu verkrijgbaar met een nieuwe driecilinder motor in twee vermogensvarianten. De aluminium zuigers en zuigerstangen zijn zo goed gebalanceerd dat de motor uiterst gesmeerd loopt met weinig frictie, waardoor een balans as niet nodig is. Dankzij een hogere inspuitdruk van 250 bar bieden beide varianten van de nieuwe 1,0 liter motor betere prestaties dan de 1,2 liter motoren die ŠKODA tot nu toe gebruikte. Daarbij verbruiken ze tot wel zes procent minder brandstof.