Met een lengte van 4,70 meter, maximaal zeven zitplaatsen en de grootste bagageruimte in zijn klasse is de ŠKODA KODIAQ de eerste grote SUV van ŠKODA. Het nieuwe model wordt begin 2017 leverbaar en onderscheidt zich door alle sterke punten van het merk: een karaktervol design, buitengewoon veel interieurruimte, praktische slimheid en innovatieve technologie die normaliter enkel in hogere klassen gevonden wordt. De ŠKODA KODIAQ markeert bovendien de start van ŠKODA’s omvangrijke SUV-offensief.

Exterieur
De ŠKODA KODIAQ is een echte allrounder: de SUV is zakelijk representatief, maar ook geschikt als gezinsauto en voor vrijetijd – en waagt zich uiteraard met gemak buiten de gebaande paden.

kodiaq14

De belijning van de ŠKODA KODIAQ is precies en scherp. Dubbele horizontale lijnen aan de voorzijde symboliseren veiligheid en kracht. De brede, driedimensionale radiatorgrille is opvallend en zet het robuuste karakter kracht bij. De smalle, oplopende koplampen die naadloos overgaan in de radiatorgrille maken van de ŠKODA KODIAQ een onderscheidende auto. De twee dubbele koplampen zorgen gezamenlijk voor een pakkend front.

De lange wielbasis en korte overhangen duiden al op een ruim interieur. De wielkasten zijn ietwat hoekig, een belangrijk onderdeel van ŠKODA’s SUV designtaal. De achterlichten – met de voor ŠKODA typerende C-vorm – worden standaard geleverd met LED-verlichting. De KODIAQ biedt keuze uit 14 carrosseriekleuren: vier unilakkleuren en tien metallicvarianten. Uiterlijke verschillen zijn terug te voeren op de drie uitrustingsniveaus: Active, Ambition en Style.

Carrosserie
Met zijn forse afmetingen staat de ŠKODA KODIAQ aan de bovenzijde van de compacte klasse. Hij meet 4.697 mm in lengte, 1.882 mm in de breedte en is 1.676 mm hoog (inclusief dakrailing). De wielbasis is 2.791 mm. De KODIAQ is gebaseerd op het modulaire dwarsplatform (MQB) van de Volkswagen Group waarin een lichtgewicht constructie centraal staat. In combinatie met de TSI basismotor en voorwielaandrijving is het kentekengewicht van de grote SUV slechts 1.452 kg, of 1.540 kg met de 1.4 TSI-motor en vierwielaandrijving. De torsiestijfheid, productieprecisie, het rijcomfort en de botsveiligheid zijn eveneens uitstekend voor elkaar. Op het gebied van aerodynamica noteert de grote SUV een Cw-waarde van slechts 0,33.

kodiaq12

kodiaq10

Interieur
De grote interieurruimte is typerend voor ŠKODA. De KODIAQ is slechts 40 mm langer de ŠKODA Octavia, maar biedt voor het SUV-segment een bovengemiddeld ruim interieur. Het is 1.793 mm lang, de elleboogruimte bedraagt 1.527 mm voorin, achterin is dat 1.510 mm. De hoofdruimte bedraagt 1.020mm voorin en 1.014 mm achterin. De beenruimte achterin meet maximaal 104 mm.

De grote ronde klokken hebben een nauwgezet en duidelijk ontwerp. Het stuur is in verschillende varianten leverbaar, waarvan één verwarmd. Het optionele driezone Climatronic, dat zijn eigen bediening voor de achterpassagiers heeft, is nog zo’n feature die normaliter enkel in hogere klassen gevonden wordt. De elektromechanische parkeerrem wordt via een knop geactiveerd.

Tal van comfortvoorzieningen zijn beschikbaar voor de voorstoelen. Optioneel zijn deze te verwarmen, ventileren en elektrisch verstelbaar. Bij die laatste hoort ook een geheugenfunctie. De achterbank van de ŠKODA KODIAQ is in een 60:40 verhouding neerklapbaar, kan met 18 centimeter in lengterichting worden verschoven en de hoek van de rugleuning is individueel verstelbaar. Twee extra zitplaatsen op de derde rij zijn optioneel beschikbaar, waarmee de KODIAQ de eerste zevenpersoons auto van het merk is.

Als alternatief voor de standaard stoffen bekleding kan worden gekozen voor een stof/leer combinatie en voor leer of Alcantara, in vijf ontwerpen. In het donker verleent de optionele sfeerverlichting een extra individuele touch aan het interieur. De verlichting is in de portieren verwerkt en kan in tien verschillende kleuren worden ingesteld.

Bagageruimte
Met een inhoud van 720 tot 2.065 liter (met de achterbank neergeklapt) biedt de ŠKODA KODIAQ de grootste bagageruimte in zijn klasse. Wanneer de optionele neerklapbare passagiersstoel wordt aangevinkt, kan de SUV objecten tot een lengte van 2,80 meter herbergen. Een elektrisch bediende achterklep is als optie leverbaar en kan – als aanvullende optie – ook via een voetbeweging of een knop in het interieur worden geopend en gesloten. De ŠKODA KODIAQ met TDI/DSG/4×4 aandrijflijn kan een aanhanger met een gewicht tot 2,5 ton trekken. Een elektrisch inklapbare trekhaak is voor dit doel beschikbaar.

07-kodiaq-dashboard

06-kodiaq-rear-seats04-3rd-row

10-kodiaq-boot01

Simply Clever
De ‘Simply Clever’ features die voor de KODIAQ verkrijgbaar zijn, vormen een aanvullend bewijs dat ŠKODA altijd een beetje extra auto voor je geld biedt. Het gaat dan met name om praktische en handige zaken die bij dagelijks gebruik slim uitpakken. Een voorbeeld is de portierrandbescherming: dankzij voorgespannen veren komt die automatisch naar buiten wanneer het portier wordt geopend en voorkomt het systeem dat de metalen rand van het portier in aanraking komt met de muur van de garage of een andere auto. Elektrische kindersloten op de achterportieren, In-Car Communication en hoofdsteunen met slaapstanden zijn alle voor het eerst als optie beschikbaar in een ŠKODA. Al met al biedt de KODIAQ meer dan dertig ‘Simply Clever’ features, waarvan er zeven geheel nieuw zijn.