Het is de eerste keer dat Erik van Loon aan de start staat van de Silk Way Rally. De rally gaat van Irkutsk in Rusland, via Mongolië, naar Dunhuang in China en start op 7 juli. Van Loon verwelkomt Sébastien Delaunay als navigator in de Toyota Hilux. Kortom, nieuwe uitdagingen op weg naar Dakar 2019.

Sébastien Delaunay is 37 jaar en woonachtig in Frankrijk. Hij heeft negen Dakars gereden waar hij het podium heeft behaald in de T2 en T3 klasse. Afgelopen Dakar reed hij samen met Lafay in een Peugeot van het Franse Easy Rally Raid. Van Loon kijkt uit naar de samenwerking met Delaunay: “Sébastien heeft al veel ervaring in diverse auto’s en met verschillende rijders. Ik hoop dat we snel een goede klik in de auto hebben. Het zal voor mij wel even wennen zijn, want na jaren met Nederlandse navigators gaat nu de voertaal Engels worden.”

Silk Way Rally vormt nieuwe uitdaging voor Van Loon 4

Ook over de Silk Way Rally is Van Loon enthousiast. “Hij kwam iedere keer precies op het verkeerde moment in de planning, steeds midden in de zomervakantie van de kinderen. Nu duurt de rally iets minder lang en zit hij een fractie eerder, dus kan ik deze eindelijk een keer doen. Ik hoor van verschillende rijders dat de duinen in China enorm zijn, dus daar kijk ik erg naar uit.”

De rally start in Irkutsk in het Siberische deel van Rusland. Via bospaden, rivierbeddingen en stoffige paden waar de snelheid hoog ligt rijden ze richting de grens met Mongolië. Daar verandert het landschap in bossen, steppes en bergen. Navigatie zal daar erg belangrijk zijn. In China bestaat de rally uit zand, canyons, steppes en de enorme duinen van de Gobi woestijn. De finish is op 16 juli in Dunhuang.

Van Loon gaat in een competitief deelnemersveld voor een top vijf prestatie. “Er staan goede rijders aan de start met goede auto’s, zoals Al Rajhi, Al-Attiyah, Menzies, Serradori. Dus makkelijk wordt het niet. Maar we gaan ervoor en willen onze eerste samenwerking goed inluiden.” Van Loon en Delaunay gaan van start met nummer 205.