In lijn met de Franse atleten tijdens de Olympische Spelen in Londen gedurende de afgelopen dagen, zorgde voor Sébastien Loeb opnieuw voor een prachtige overwinning met zijn derde zege tijdens de Rally Finland. Seb en zijn navigator Daniel Elena wonnen deze 500ste rally van het FIA World Rally Championship met op hun hielen teamgenoten Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen. Deze vierde opeenvolgende een-twee overwinning betekent dat het Citroën Total World Rally Team en de afzonderlijke coureurs hun voorsprong in respectievelijk het merken- en rijderskampioenschap opnieuw verder hebben vergroot.

Sébastien Loeb en Daniel Elena leidden de rally van start tot finish en toonden zichzelf echte topsporters door voor een zege te gaan die ze voor het kampioenschap niet echt nodig hadden. Met een voorsprong van vijf seconden aan het begin van de lange laatste dag waren de achtvoudig wereldkampioenen net als hun teamgenoten Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen vastbesloten om te winnen.

Mikko kreeg het even warm toen hij op een smal stuk net na de start van SS13 een oude boomstronk raakte. Hij dacht – achteraf onterecht – dat hij daardoor een lekke band had opgelopen en verloor daarmee een paar kostbare seconden. Op de volgende proef ervoer Sébastien soortgelijke gevoelens. “Ik raakte niets, maar het voelde alsof de achterkant van de auto veel gleed. Uiteindelijk bleek het een veranderend gripniveau te zijn dat ik verkeerd had geïnterpreteerd. Op dit soort momenten, wanneer de strijd er echt heet aan toe gaat, gaat er een hoop door je hoofd…” Ondanks die situatie wist de achtvoudig wereldkampioen zijn voorsprong op deze proef toch verder uit te breiden tot 7,4 seconden. En op de volgende proeven pakte hij opnieuw enkele seconden.

De droom van de honderdduizenden fans die de rally bezochten – een gevecht om de overwinning op de Ouninpohja-jumps – stond daarmee op het punt van uitkomen. Vóór het oog van de TV-camera’s die de proef live uitzonden, gingen Loeb en Hirvonen tot aan het gaatje, waarbij beide coureurs op de tussentijdse doorkomsten telkens enkele tienden van elkaar afsnoepten. Bij de stopcontrole voor SS17 had Mikko 2,2 seconden goedgemaakt op Seb. Hoewel hij daarmee de voorsprong van Loeb had beperkt tot 7,2 seconden, gaf de coureur uit Jyväskylä toe dat hij niet verwachtte dat zijn teamgenoot die leiding nog uit handen zou geven.

De tweede run over de proef fungeerde tevens als Power Stage, waarbij bonuspunten te verdienen waren voor de snelste drie tijden. Net als op de voorgaande proeven waren de Citroën-coureurs opnieuw zeer sterk. Mikko pushte zeer hard en zette met 15:17,3 de snelste tijd. Met een gemiddelde snelheid van 129,54 km/u verbeterde hij het record van Petter Solberg dat stamde uit 2004. “Ik kwam hier om te winnen en dus ben ik ietwat teleurgesteld om als tweede te finishen,” gaf Mikko toe. “Ik heb alles geprobeerd. Ik heb drie dagen lang vol gereden, maar Sébastien was gewoonweg sneller. Ik wil Citroën graag bedanken dat we vrij konden races en ik ben er trots op om deze vijfde een-twee voor het team veilig te stellen.”

“Ik ben echt blij met mijn derde overwinning hier tegen zo’n gefocuste coureur als Mikko,” verklaarde Sébastien Loeb, die derde werd op de Power Stage en de rally won met een voorsprong van 6,1 seconden. “Het is prettig om de rally van start tot finish te hebben geleid. We hebben er hard voor moeten rijden, soms zelfs tot op de limiet. Om dat te kunnen doen, moet je een auto hebben waarop je volledig vertrouwt. De upgrades die dit weekend aan de zijn doorgevoerd, vooral aan de schokdempers, hebben er voor gezorgd dat we opnieuw een belangrijke stap hebben gezet, vooral op het gebied van prestaties. Ook wil ik Michelin graag bedanken. Hun Latitude Cross zachte band was snel, duurzaam en sleet nauwelijks.”

Stand rijderskampioenschap
1 S. Loeb, 171
2 M. Hirvonen, 128
3 P. Solberg, 104
4 M. Ostberg, 90
5 JM. Latvala, 69
6 E. Novikov, 55
7 M. Prokop, 38
8 T. Neuville, 32
9 D. Sordo, 29
10 O. Tanak, 26

Stand constructeurskampioenschap
1 Citroën Total WRT, 280
2 Ford WRT, 171
3 M-Sport Ford WRT, 115
4 Qatar WRT, 49
5 Citroën Junior WRT, 48
6 Adapta WRT, 37