Ook de laatste twee races van het KTM kampioenschap vielen ten prooi aan Schotman. Hij wist in totaal 9 van de 10 races te winnen en daarmee het seizoen als terechte kampioen af te sluiten in de KTM RC390 Cup 2015. Ook gastrijder Nigel Walraven en Cup manager Arie Vos zetten zich in het zadel om te ervaren hoeveel fun en strijd er wordt ervaren in een veld van 24 rijders. Het strijdlustige toneel was het korte circuit van Croix-en-Ternois in Noord-Frankrijk. Met een lengte van 2,1 kilometer goed geschikt voor de KTM RC390.

Met het kampioenschap nog niet beslist was het duidelijk dat Djim Ulrich alles wilde geven om zijn achterstand om te buigen in een voorsprong, om zo niet alleen de World final maar ook het Nederlands kampioenschap naar zich toe te trekken. Daar dachten Schotman, De Vits, Van Straalen en De Bruin duidelijk anders over. Ook Vos en Walraven hadden zin in een spannende strijd en dat staken ze niet onder stoelen of banken.

IMG_1989

Nuchter als immer, blijft Robert er rustig onder en ziet het als een leuke uitdaging om, met ervaren coureurs en andere gastrijders, te gaan voor 2 overwinningen en daarmee de winst in het kampioenschap.

Droog en fris werd de 1e vrije training ’s ochtends rond 9:30 uur op naam geschreven van Arie Vos met een rondetijd van 1.02,4. Gevolgd door Schotman en Ulrich op respectievelijk 0,4 en 0,5 seconden achter Vos. De spanning werd merkbaar in het volle startveld.

Robert ging vervolgens voor de pole position en dat deed Robert een snelste tijd van 1.01,7, op 0,2 seconden gevolgd door de ervaren Arie Vos en 0,5 seconden voor op  Sasha De Vits, de jongste deelnemer in het veld, die 3e werd. Met de top 9 binnen 1 seconden van de pole en Ulrich startende vanaf de 8e positie een goed uitgangspunt voor Schotman in beide races.

Vanaf pole wist Robert race 1 te domineren samen met Arie Vos, waarbij de rest van het veld had om het hoge tempo aan te houden. In de voorlaatste ronde kreeg Robert de pech om buitenom een achterblijver in te willen halen die zich juist op dat moment verremde. Toen was de aansluiting en strijd met Arie beslist en werd deze afgevlagd als 1e met Robert op 3 seconden, Sasha op 5 en Djim op 7 seconden achterstand. Een prachtige race met veel positie wisselingen en en voor Robert 25 punten erbij.

Ook race 2 was een lust voor het oog. Glenn van Straalen ging als een pijl uit de boog de eerste drie ronden en reed los van het veld, maar werd terug gehaald door het ‘peloton’, aangevoerd door Robert. Vele positie wisselingen ook nu weer waardoor absoluut de spanning te snijden was. Halverwege de race ontstond er een groep van 4 rijders die zich wist los te maken. Kleine Sasha De Vits deed dit keer het meeste kopwerk maar op de finish werd hij afgetroefd door de ervaren Arie en Robert. Met een minimaal verschil van 0,04 seconden wist Arie te winnen voor Robert, op 0,3 seconden gevolgd door Sasha en op 0,9 seconden gevolgd door Djim.

Schotman:
“Het was een prachtig seizoen met heel veel spanning. Ik heb er echt van genoten. Zowel op de baan maar zeker ook in de paddock. Het is een fantastische groep sportieve rijders. Ook de combinatie van junioren met senioren samen is heel goed bevallen. Zo ook de races met de Duitsers samen, met dik 40 man op de startgrid, dat was fantastisch. Uiterst leerzaam was ook de World Final in Silverstone, die ondanks wat pech voor mij zeker voor herhaling vatbaar is.

Nog een speciaal woord van dank aan mijn KTM Cup sponsoren, want zonder hun was het dit jaar niet gelukt. Maar ook de organisatie van de KTM RC390 Cup wil ik bedanken, Arie, Eldert en Joey, het was een mooi seizoen en alles was goed geregeld.

Volgend jaar? Weet het nog niet. Examen jaar Gymnasium en dan opstarten aan de Universiteit dus het wordt in dat kader een druk jaar. Maar als er voldoende geld beschikbaar is wil ik graag doorgaan met racen. Kijken hoe ik het kan combineren met mijn leerschema. Maar ook of er sponsoren, waaronder de KNMV, zijn die willen bijdragen aan mijn race ontwikkeling.

De KTM RC390 Cup is zeker een overweging, maar dat is de 600 klasse ook en zelfs nog moto3 IDM. In de winter zal ik RACE-KIDS gaan ondersteunen met aanwas en training van kinderen die de 1e stappen zetten in de wegrace”.