Veelzijdigheid troef op het speciale buscamperplein tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2014. Recente cijfers van BOVAG over de opmars van de camper in Nederland illustreren de keuze voor dit nieuwe onderdeel van de beurs. Op het buscamperplein slaan een aantal exposanten de handen ineen om met een opvallende opstelling hun campers nog beter over het voetlicht te brengen. Een proefrit met een aantal exemplaren behoort tot de mogelijkheden. En in het Kampeertheater geeft Frans Hoofwijk van de NKC bevlogen presentaties over de voordelen en charme van dit kampeermiddel. De volledig vernieuwde Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2014 – waar het typische vakantiegevoel van kamperen centraal staat – vindt van woensdag 8 tot en met zondag 12 oktober plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Camperen
Volgens brancheorganisatie BOVAG groeit het aantal kampeerauto’s dit jaar tot een record van meer dan 90.000. In 2016 zijn dat er naar verwachting meer dan 100.000. Nu rijden er ongeveer 88.600 campers in ons land rond, in 2009 waren dat er nog geen 60.000. De opmars blijkt ook uit de groei van het aantal leden van de NKC; vorig jaar juni nog 27.777, inmiddels al 31.227, een plus van 12 procent. Opmerkelijk is volgens die organisatie dat camperliefhebbers steeds vaker binnen alle leeftijdscategorieën te vinden zijn, waaronder ook jonge stellen en gezinnen. Allemaal koren op de molen van Frans Hoofwijk, relatiebeheerder bij de NKC én fanatiek ervaringsdeskundige: “Ik ben al jaren een fervent camperaar, een term die bij onze leden inmiddels een begrip is. Met een camper ben je nooit gebonden aan een camping en je bent helemaal zelfvoorzienend, ook op het gebied van water en stroom. Camperen betekent dus volledige onafhankelijkheid en dat is toch het hele idee van een vakantie.”

Veelzijdigheid
Zijn kennis en ervaring brengt Hoofwijk graag over op bezoekers van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Tijdens dagelijkse presentatie in het Kampeertheater in Hal 12 legt hij de nadruk op de veelzijdigheid van campers. “Veel kampeerders denken toch nog vaak aan de beperkingen van een camperbusje, maar dat is echt onterecht. Aspecten als compactere maten en een schuifdeur zien ze bijvoorbeeld als nadelen, maar je hebt daardoor ook minder hoogtebeperkingen en de mogelijkheid om buiten in een handomdraai binnen te halen, zeker in combinatie met een luifel.” Met behulp van zulke praktische voorbeelden, het beantwoorden van allerhande vragen en het wijzen op moderne technische hoogstandjes wil hij twijfelende bezoekers over de streep trekken. “En omdat je vooral moet ervaren hoe fijn een camper is, kunnen ze ook proefritten maken”, aldus een enthousiaste Hoofwijk.

Aanbieders
Voor die proefritten stellen enkele aanbieders van campers op het buscamperplein, tevens in Hal 12 van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, de nieuwste modellen beschikbaar. Bijvoorbeeld de Adria Twin 640 SHX, een buscamper met twee vaste tweepersoonsbedden achterin. Daarnaast is de Knaus Boxstar Freeway van Knaus-Tabbert beschikbaar voor een rondje rond de Jaarbeurs. Deze buscamper heeft enkele bedden achterin en een optioneel hefbed boven de zitgroep. Naast Adria en Knaus laten Bavaria Camp, Carthago, Globecar, Volkswagen, Weinsberg, Westfalia en Pössl hun laatste aanwinsten, noviteiten en handige accessoires zien op het buscamperplein.

Meer informatie
Camperaars, maar ook andere kampeerliefhebbers, kunnen dus hun hart ophalen op de 50e Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Tijdens deze volledig vernieuwde editie staat het typische vakantiegevoel van kamperen centraal. Dat krijgt bijvoorbeeld vorm in de tentoonstelling ‘Honderd jaar kamperen in Nederland’ en de wedstrijd ‘Kamperen van de toekomst’. Verder kunnen bezoekers – omringd door Italiaanse sferen – de nieuwste modellen campers, caravans, (voor)tenten en accessoires bekijken en uitproberen. Daarnaast kunnen ze gratis clinics volgen, handige kampeertips verzamelen, proefritten maken en tussendoor ontspannen op gezellige Toscaanse terrasjes. Kijk voor (speciale) prijzen en andere informatie over de Kampeer & Caravan Jaarbeurs op www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl.

kampeer-caravan-jaarbeurs_logo