De Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé Waterspeed Collection is vandaag aangekomen bij zijn spirituele huis aan de Italiaanse meren voor zijn Europees debuut. De Waterspeed steelt de show op de openingsdag van het Concorso D’Eleganza Villa D’Este aan de oevers van het Comomeer en werd ontworpen als ode aan Sir Malcolm Campbell die in 1937 een nieuw snelheidsrecord op het water neerzette op het nabijgelegen Lago Maggiore.

Het was in de ochtend van 1 september 1937 toen Campbell een legende werd door een snelheidsrecord van 202 km/h neer te zetten in de beroemde Bluebird K3-boot met een Rolls-Royce R-motor. De volgende dag verbeterde hij zichzelf en bracht zijn boot naar 207 km/h. Daarmee brak hij het vijf jaar oude wereldsnelheidsrecord op het water. De gedenkwaardige prestatie van Campbell trok wereldwijd de aandacht en bevestigde nogmaals de superioriteit van de Rolls-Royce R-motoren na de grote successen op de grond en in de lucht.

Om deze ongelofelijke prestatie van British ‘Derring-Do’ te vieren heeft de Bespoke-afdeling van Rolls-Royce Motor Cars de Waterspeed Collection ontwikkeld, die bestaat uit 35 speciaal ontworpen Phantoms Drophead Coupé, waarvan de eerste wordt getoond bij Villa D’Este. CITO MOTORS, de Nederlandse Rolls-Royce importeur, kan het model, ondanks zijn beperkte oplage, ook leveren.

In navolging van de ultramoderne technologie die toegepast werd bij de bouw van de Bluebird K3-boot van Sir Malcolm Campbell, werden voor de Waterspeed Collection alleen de meest verfijnde en nieuwste materialen gebruikt. Het geruwde staal vult het exclusief ontworpen lak ‘Maggiore’ Blauw perfect aan, terwijl de met de hand vervaardigde Abachi houten interieurdelen het gevoel geven van een boot, die zonder moeite met hoge snelheid over het water gaat. Het exterieur en de randen in de auto brengen het ‘Bluebird-motief’ van Campbell terug tot leven. 

Torsten Müller-Ötvös, Chief Executive Officer Rolls-Royce Motor Cars tijdens het Concorso D’Eleganza Villa D’Este over de bijzondere Waterspeed Collection: “De succesvolle jacht van Sir Malcolm Campbell op wereldsnelheidsrecords op de grond en op het water waren het gevolg van zijn toewijding op het gebied van perfectioneren van Brits design en techniek. Deze eigenschappen zijn de kenmerken van elke Rolls-Royce die er voor zorgen dat het merk leidend blijft als het gaat om de productie van superluxe automobielen. De speciale Waterspeed Collection is bedoeld om de mogelijkheden van Bespoke inzichtelijk te maken.”

De Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé Waterspeed Collection:
De Waterspeed Collection Phantoms Drophead Coupé zijn uitgerust met een aantal exclusieve op maat gemaakte ontwerpen en technieken, die perfect uitgevoerd zijn om een moderne ode te brengen aan de beroemde boot van Campbell.

De speciale lakkleur ‘Maggiore Blue’ stroomt als water over alle oppervlakten van de Waterspeed, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Na een uitgebreid proces van met de hand schuren en het aanbrengen van negen verflagen krijgt de auto een laatste, ultramoderne laklaag voor een onberispelijke afwerking. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Rolls-Royce, wordt de afwerking van de buitenkant doorgetrokken naar de motor en geeft het een zichtbaar eerbetoon aan de snelheidsrecords van Campbell. De bijzondere afwerking komt ook naar voren bij de speciaal ontworpen, volledig gepolijste wielen met elf spaken. Het exterieur is afgewerkt met een met de hand geverfde ‘coachline’ die overloopt in een Bluebird-motief. Het kost de lakspecialist van Rolls-Royce vier uur om het motief  met de hand aan te brengen.

Het traditionele teakhout van de Phantom Drophead Coupé dat normaalgesproken de achterkant verfraait, heeft plaats gemaakt voor geruwd staal. Elke metalen deel is meer dan 70 uur met de hand gevormd en daarna meer dan 10 uur met de hand gepoetst. 

De afwerking van de buitenzijde van de auto komt subtiel terug in het interieur via accenten op het dashboard. Zij vullen het lederen interieur in Windchill Grey perfect aan. De aandacht voor detail, waar het merk zo bekend om staat, wordt benadrukt door een met laser gegraveerde armleuning in de deur. Deze gravure is een nieuwe interpretatie van het beroemde Bluebird-motief van Campbell.

Het Abachi-hout maakt ook zijn debuut voor Rolls-Royce in de Waterspeed. Van nature is het materiaal bijzonder om aan te raken vanwege zijn satijnachtige structuur. Het is zo vormgegeven dat het lijkt op een spoor van een boot op snelheid.

Verdere verwijzing naar de boot van Campbell is er met een nieuwe interpretatie van de beroemde wijzer “vermogenreserve”. Zodra de bestuurder hierop drukt, beweegt de wijzer naar een geel-blauwe zone. Dit is “in het blauw” vanwege het maximale toerental zoals bij de originele K3-boot van Campbell. Een op maat gemaakte klok met het infinity-symbool en de wijzers van de Bluebird gemaakt van aluminium benadrukken de band met de K3.

Een directe ode aan de records is terug te zien in het dashboardkastje. Daar bevindt zich een fraai paneel met daarop de door Campbell behaalde records op het Lago Maggiore en Coniston Water. Ten slotte heeft het stuur voor het eerst twee kleuren. Magiorre Blue-tinten die perfect in balans zijn met het traditionele, zwarte leer, maken het bijzondere interieurontwerp compleet.

“Deze zeer speciale auto is een perfect eerbetoon aan de buitengewone prestaties van Britse dapperheid en inspanning van mijn opa,” zeg Donald Wales, kleinkind van Sir Malcolm Campbell. “De ongelooflijke aandacht voor details en het streven naar technische perfectie is zo evident in deze auto’s, dat het de poging tot het behalen van het snelheidsrecord van mijn opa en zijn collega’s, perfect uitdrukt.”

ROLLS- ROYCE PHANTOM DROPHEAD COUPE WATERSPEED 2