Donald en Joe Wales, de kleinzoon en achterkleinzoon van recordhouder Sir Malcolm Campbell hebben hun goedkeuring gegeven voor de eerste van 35 auto’s van de Bespoke Phantom Drophead Coupé Waterspeed Collection in de geboorteplaats van Rolls-Royce, Goodwood, West Sussex. 

Deze nieuwste Bespoke-creatie haalt zijn inspiratie uit de Bluebird -de boot waarmee Campbell zijn snelheidsrecords vestigde- en werd gebouwd om de gewaagde onderneming van deze Brit te herdenken. De speciaal ontworpen afwerking aan de buitenkant kreeg de naam Maggiore Blue en verwijst naar het meer op de Zwitsers-Italiaanse grens waar Campbell in 1937 een einde maakte aan de 5 jaar durende Amerikaanse hegemonie van de snelheidsrecords op het water. Deze heel speciale collectie brengt tevens een eerbetoon aan een tijdperk waarin de R-Type-motor van Rolls-Royce de snelheidsrecords op het land, het water en in de lucht achter zijn naam had staan.

Donald en Joe hebben een bezoek gebracht aan de fabriek, in het gezelschap van Alex Innes, de Bespoke-ontwerper. Ook hebben ze de speciaal gebouwde auto kunnen bekijken. Toen Donald, zelf ook een recordhouder, de auto uit de collectie zag, zei hij: “Mijn grootvader Sir Malcolm Campbell zou bijzonder trots geweest zijn als hij had kunnen zien hoe zijn prestaties een eer worden bewezen. De Waterspeed-auto is een kunstwerk; het blauw en het geborsteld staal doen denken aan de boten waarmee mijn grootvader de wereldrecords vestigde, de Bluebird K3 en K4. Deze auto is een geweldige toevoeging aan de Rolls-Royce-collectie en een fantastisch eerbetoon aan een heel belangrijk hoofdstuk uit onze racegeschiedenis.”

ROLLS-ROYCE WATERSPEED AUTO 3

Het duurt 80 uur voor een vakman van Rolls-Royce om de geborstelde, stalen motorkap te produceren en zijn specifieke afwerking te geven. De carrosserielijn met het Bluebird-motief, wordt met de hand en met behulp van een borstel met eekhoornhaar aangebracht, wat nog eens vier uur duurt.

Alex Innes, de Bespoke-ontwerper van Rolls-Royce Motor Cars, zei: “Het is geweldig dat ik de Waterspeed aan Donald en Joe Wales kan tonen. Rolls-Royce Motor Cars weerspiegelt hiermee de voorliefde van Sir Malcolm Campbell voor hoogstaande techniek en zijn trouw aan het ultieme British Design.  Dankzij de meest voortreffelijke materialen en een uitmuntend vakmanschap, hebben we een auto gebouwd, die aantoont wat de mogelijkheden van Bespoke zijn voor iedere klant van Rolls-Royce.”

Het in Eindhoven gevestigde CITO-Motors kan als enige, officiële vertegenwoordiger van Rolls-Royce in Nederland, uiteraard deze in beperkte oplage gebouwde Drophead Coupé Waterspeed Collection leveren. Daarnaast zijn alle Bespoke-mogelijkheden beschikbaar voor de andere Rolls-Royce-modellen, waaronder de nieuwe Wraith, die inmiddels in de showroom in Eindhoven is te bezichtigen.

De Phantom Drophead Coupé Waterspeed Collection heeft een aantal fraaie en handgemaakte Bespoke-elementen, die nooit eerder op een Rolls-Royce te zien waren. De komende weken zal Rolls-Royce een kijkje achter de schermen bieden over hoe het merk zijn auto’s maakt.

ROLLS-ROYCE WATERSPEED AUTO 4