De nieuwe Rolls-Royce Dawn, die het legendarische merk uit Goodwood afgelopen september onthulde, staat vandaag in de showroom van CITO MOTORS in Eindhoven. De prijs in Nederland is ook bekend: de Dawn is er vanaf 425.000 euro incl. btw en bpm.

De Rolls-Royce Dawn is een volwaardige vierzits cabriolet en staat eenzaam aan de top van zijn segment. Centraal in de ontwikkeling stond het adagio van Sir Henry Rolls ‘Alleen het allerbeste is goed genoeg.’ Aan de ontwikkeling en fabricage van het dak van de Dawn werd daarom de grootst mogelijke aandacht besteed. Het dak van de Rolls-Royce Dawn biedt in gesloten toestand de stilte van de Wraith en kan in 22 seconden en bij een snelheid tot 50 km/u geruisloos worden bediend, iets dat tot nu toe ongekend is in de moderne automobielbranche.

Men kan zonder twijfel stellen dat de nieuwe Rolls-Royce Dawn de stilste cabriolet is die ooit werd gemaakt. Bewust koos Rolls-Royce ervoor een volwaardige vierzits cabriolet te ontwerpen, en geen twee plus twee zoals tot nu toe gebruikelijk in het topsegment. In de Dawn ontbreekt het de voor- en achterpassagiers aan niets.

Px187MjkzNDkyOC0xLTE3MTYxMTgxMjE=

De naam Dawn verwijst naar de iconische Rolls-Royce Silver Dawn uit de jaren vijftig. Slechts 28 Rolls-Royces kregen die naam mee en zijn stuk voor stuk unieke auto’s, gebouwd naar de individuele wensen van de klant.

Net zoals de eerste Silver Dawn uit 1952 onderscheidt ook de nieuwe Rolls-Royce Dawn zich duidelijk van zijn stalmaatjes, met 80 procent unieke carrosseriepanelen en een ongeëvenaarde aandrijving, ophanging en chassis.  Zelfs de banden zijn speciaal voor de Dawn ontwikkeld om de unieke rij-eigenschappen van elke Rolls-Royce, het gevoel van zweven op een vliegend tapijt, te garanderen.

Marissa van Laarhoven, directeur van CITO MOTORS, is onder de indruk van de nieuwe Dawn. “Het is een elegante, voorname verschijning die direct herkenbaar is als Rolls-Royce. Toch maken enkele unieke stylingdetails dat de Dawn een eigen gezicht heeft. En dat is precies wat de Rolls-Royce eigenaar wil merken wij in Eindhoven: een herkenbare auto met een eigen gezicht, aangepast aan individuele wensen. Een groot succes van het merk is Rolls-Royce Bespoke, het programma waarmee vrijwel elke wens gerealiseerd kan worden. CITO MOTORS is er trots op als dealer/importeur van Rolls-Royce ook het Bespoke programma aan te mogen bieden.”

Bespoke is ook het audiosysteem van de Rolls-Royce Dawn. Ongekend voor een cabriolet: Bespoke Audio is speciaal afgestemd op de unieke configuratie van de Rolls-Royce Dawn. Het is ontworpen door de geluidstechnici van Rolls-Royce en is het meest uitgebreide hifisysteem voor auto’s dat ooit werd ontwikkeld.  Bespoke Audio is minutieus gekalibreerd om de ‘dubbele persoonlijkheid’ van de Dawn te compenseren. Of het dak nu open of dicht is: Bespoke Audio zorgt voor een perfecte akoestische balans en prestatie.

Rijden doet de nieuwe open Rolls-Royce als een dichte. Meer tijd dan ooit werd besteed aan de torsiestijfheid van chassis en carrosserie, waardoor een rijbeleving is ontstaan die in niets onderdoet voor die van een dichte Rolls-Royce. Een nieuw ontworpen configuratie van de wielophanging zorgt voor ideale eigenschappen op het gebied van carrosseriestijfheid en massaverdeling. Dit garandeert maximaal rijcomfort en leidt tot de ervaring van het zweven op een “vliegend tapijt” waar Rolls-Royce om bekend staat.

Px187MjkzNDkyOC0yLTgzNTMxMTIwOA==

Het kloppend hart en de ziel van elke Rolls-Royce, en dus ook van de nieuwe Dawn, is de geliefde twinturbo 6,6 liter V12-motor. Met een vermogen van 563 pk of 420 kW bij 5250 toeren en een koppel van 780 Nm bij 1500 toeren is de rijervaring in de Dawn uitzonderlijk. Deze ervaring wordt nog versterkt door een dynamische reactie van het gaspedaal, dat een extra 30 procent respons levert bij een halfopen gasklep.

Net als de Wraith beschikt de Dawn over Satellite Aided Transmission. Het systeem gebruikt informatie van het GPS en navigatiesysteem om de beste versnelling te kiezen uit de automatische ZF-versnellingsbak met 8 versnellingen, zodat de bestuurder optimaal gebruik kan maken van de kracht van de Rolls-Royce 6,6 liter twinturbo V12. Het systeem zorgt zo voor een inspanningsloze en naadloze rijervaring.

Ook op veiligheidsgebied is de Rolls-Royce Dawn de nieuwe maatstaf. De veiligheid bij het rijden in het donker bijvoorbeeld wordt ondersteund door het head-up display (HUD) en een warmtedetectiesysteem, dat zowel menselijke als dierlijke warmtebeelden detecteert en een akoestisch alarmsignaal afgeeft aan de bestuurder in geval van mogelijk gevaar.

De Rolls-Royce Dawn is per direct te bestellen bij CITO MOTORS in Eindhoven. De eerste exemplaren zullen medio 2016 geleverd worden.

TECHNISCHE SPECIFICATIES
Afmetingen
Voertuiglengte: 5285 mm / 17.34 ft
Voertuigbreedte: 1947 mm / 6.39 ft
Voertuighoogte: 1502 mm / 4.93 ft
Wielbasis: 3112 mm / 10.21ft
Draaicirkel: 12.7 m / 41.7 ft
Volume kofferruimte (DIN): 244 l – 295 l / 8.6 ft – 10.4 ft
Massa ledig voertuig (DIN): 2560 kg / 5644 lb

Motor
Motor/cilinders/kleppen: V / 12 / 48
Brandstofinspuiting: Directe inspuiting
Vermogen per toerental: 420 kW / 570 pk bij 5250 tpm
Maximale koppel per toerental: 780 Nm / 575lb ft bij 1500 tpm
Brandstoftype: 10:1 / Premium ongelood

Prestaties
Maximumsnelheid: 250 km/u / 155mph
Acceleratie 0-100 km/u: 4.9 seconden

Brandstofverbruik
Stadsverkeer: 21.4 l / 100 km / 13.2 mpg (Imp.)
Buiten de stad: 9.8 l / 100 km / 28.8 mpg (Imp.)
Gecombineerd verbruik per afstand: 14.2 l / 100 km / 19.9 mpg (Imp.)
CO2-emissie: 330 g/km

Prijs in Nederland:  425.000 euro inclusief btw en bpm