Rolls-Royce presenteert zich dit jaar vol trots op de internationale autotentoonstelling van Genève met de titel ‘Beste Auto ter Wereld’ op zak, een titel die internationale media een half jaar geleden gaven aan de nieuwe Phantom. Drie nieuwe Phantoms, uiteraard met de hoogst mogelijke graad van luxe, laten in Genève zien waarom Rolls-Royce nog altijd de benchmark is op het gebied van pure luxe en maatwerk. Daarnaast presenteert Rolls-Royce de Dawn Aero Cowling, die ‘s werelds meest sexy drophead coupé een nieuw silhouet geeft.

Dit jaar toont Rolls-Royce op de internationale autotentoonstelling van Genève waarom het merk ‘s werelds toonaangevende luxemerk is met drie verschillende, speciaal voor echte ambassadeurs van het merk gebouwde Phantoms.

The Gentleman’s Tourer
De eerste van de drie Phantoms heet The Gentleman’s Tourer en refereert aan het tijdperk van de ultieme Grand Tourers: de Phantom II Continental Saloons uit de jaren dertig. Dit waren altijd vierdeurs auto’s met korte wielbasis die door de eigenaren zelf werden bestuurd op lange reizen met vrienden door Europa en de Verenigde Staten. Het idee om een nieuwe Phantom dit thema mee te geven kwam van de klant zelf, en hij bestelde in die geest een Phantom met korte wielbasis.

Phantom II Continental Saloons werden echt gebouwd voor gebruik op de weg, waarbij kleuren en interieurs meer waren afgestemd op lange reizen dan voor de show. The Genteman’s Tourer volgt dat idee met een unieke Iced Gunmetal buitenkleur, aangevuld met een motorkap in satijnzilver. Deze lak werd speciaal voor de klant ontwikkeld vanwege zijn interesse in snelle vliegtuigen, waarbij satijnglans staat voor militaire techniek en precisie. De 22 inch lichtmetalen velgen zijn eveneens in Iced Gunmetal uitgevoerd, en dat is ook voor het eerst bij een dergelijk wiel.

Het interieur van The Genteman’s Tourer is mannelijk en doelmatig, speciaal gebouwd met als doel lange, luxueuze reizen. Black, Selby Grey en Antracite leder zijn tot een prachtig geheel samengebracht door de vaklieden in Goodwood en details als de Spirit of Ecstasy die in elk portierpaneel terugkomt en het zilverkleurige lijntje op de pianolak fineerdelen benadrukken de moderne, minimalistische uitstraling. Een bijzonder detail verwijst naar de technische perfectie van de prachtige auto: de met Ruthenum afgewerkte Cascade Steel Gallery. Ruthenium is een zeldzaam en kostbaar metaal uit de Platinum-groep waar slechts 20 ton van is gewonnen wereldwijd – ter vergelijk, van goud is 2.500 ton beschikbaar.

ROLLS-ROYCE 'BESTE AUTO TER WERELD' VOOR NIEUWE PHANTOM 7

ROLLS-ROYCE 'BESTE AUTO TER WERELD' VOOR NIEUWE PHANTOM 8

Twee schitterende en opvallende Phantoms met lange wielbasis sieren eveneens de stand van Rolls-Royce op de internationale autotentoonstelling van Genève in 2018. Whispered Muse en A Moment in Time zijn de eerste twee nieuwe Phantoms met geheel unieke, door artiesten ontworpen kunstwerken in het dashboard. Deze twee individuele Galleries zijn ontwikkeld geheel los van het standaard Gallery-aanbod, en onafhankelijk van elkaar laten zij zien wat het merk verstaat onder ‘Maatwerk is Rolls-Royce’.

Whispered Muse
Whispered Muse is uitgevoerd met een one-off Gallery ontworpen door de Londense ontwerper Helen Amy Murry. Deze Gallery is een nieuwe interpretatie van de originele tekeningen van Charles Sykes van de Spirit of Ecstasy. Door diverse lagen in zijde toe te passen heeft Helen individuele contouren gecreëerd, zeer fraai, die samensmelten tot een afbeelding van de Spirit of Ecstasy waarop haar jurk vanaf haar nek naar achteren vloeit.

De door Helen gebruikte zijde is het perfecte accent voor de auto die is voorzien van unieke Piano Seashell fineer op de interieurdelen, met de hand zo’n 12 uur gepolijst. Handgestikte logo’s van Charles Sykes Spirit of Ecstasy en Rose Gold maatwerk luidsprekers completeren de portieren. Het delicate kleurenpalet onderscheidt de delen van de auto – Dark Spice is de kleur voor de voorstoelen, waar de achterpassagiers relaxen in het comfort van Seashell-leder Serenity stoelen.

Het exterieur wordt gekenmerkt door een nieuw ontwikkeld kristaleffect in de tweekleurige Selby Grey en Palais Nemaskar Dawn maatwerklak. De lak is opgebouwd uit tien lagen waarbij de laatste laag blanke lak is met glasdeeltjes erin om het kristaleffect te bereiken. Het Rose Gold-thema begint al bij de eerste Spirit of Ecstasy ooit in Rose Gold, speciaal zo uitgevoerd voor de gewaardeerde eigenaar van de auto, en wordt voortgezet door de coachline en de ringen rond het hart van de wielen van deze magnifieke en koninklijke Phantom.

Helen Amy Muray, kunstenaar, zegt over het design: “Ik werd geïnspireerd door de kwaliteit van de illustraties van de Spirit of Ecstasy van Charles Sykes. Hiermee kon ik een vrouwelijke touch in mijn ontwerp verwerken: ik wilde mijn Gallery zacht en organisch vormgeven. De subtiele lijnen geven het geheel een nieuw perspectief.”

A Moment in Time
A Moment in Time is de tweede Extended Wheelbase Phantom van een klant die in Genève wordt getoond. De Gallery van deze auto laat door middel van kunst zien wat Claude Johnson bedoelde toen hij zei “De geest van Rolls-Royce is snelheid in stilte, gebrek aan trillingen, de mysterieuze verzameling van geweldige energie en een prachtig, levend organisme met een superbe gratie…”

De Gallery van de Phantom legt ‘A Moment in Time’ vast met de sjaal van de Spirit of Ecstasy die op hoge snelheid over de auto wappert, een moment waarop de tijd lijkt stil te staan. Het Based Upon Collective in Londen bereikte dat met behulp van de artistieke processen van fotografie, vloeiende dynamiek en beeldhouwwerk. Het eindresultaat werd gemaakt uit een massief stuk aluminium en met de hand gepolijst alvorens als een waardevol kunstwerk in het dashboard te worden opgenomen.

Het creëren van A Moment in Time is even opmerkelijk als zijn muze. Een strook zijde werd door een bak met water getrokken, verzwaard en uitgehangen. Een foto van de stroming bij dit proces werd geanalyseerd door het Rolls-Royce Design-team en de artiesten van Based Upon, waarna het in klei werd nagebootst. Vervolgens werd een model van was gemaakt om de impact op de Gallery te bekijken. Het resultaat werd uit een massief stuk aluminium gemaakt en gepolijst om de lijnen van de stof erin te benadrukken.

Ook nu zijn het interieur en exterieur perfect in harmonie met het beeld van de Gallery. Piano Milori Sapphire fineer, handgepolijst, wordt geflankeerd door een Navy en Selby Grey interieur, met in Navy handgestikte Spirit of Ecstasy beeltenissen. Het exterieur is uitgevoerd in Milori Sapphire maatwerklak, voorzien van een Blue Crystal toplaag als laatste van de zes lagen lak. De coachline is getekend in Selby Gray, net als de lijntjes in het hart van de wielen.

Dawn Aero Cowling
De 88e internationale autotentoonstelling van Geneve is eveneens getuige van een getransformeerde Dawn. Deze Dawn laat het resultaat zien van het werk van Rolls-Royce ontwerpers naar aanleiding van de wens van sommige klanten op het gebied van stijl en praktisch gebruik van ‘s werelds meest luxe drophead coupé. Zo kwam de Dawn Aero Cowling ter wereld.

De Aero Cowling verandert de vierzits Dawn in een tweezits, roadster-achtige auto waarbij de achterste zitplaatsen worden opgeofferd aan een verlengde tonneaucover. Het achterdek bestaat uit een handgemaakt deksel voor het dak waar twee bulten (cowls) in verwerkt zijn achter de voorstoelen. De vorm van de bulten is zo gekozen dat de lucht gracieus wordt weggeleid en het comfort voor de inzittenden vergroot.

Elke cowl bevat een afsluitbaar, met leder bekleed opbergvak voor persoonlijke bezittingen. Het deksel zelf is gemaakt van koolstofvezel en aluminium waardoor het licht en sterk is. De cowls zijn afgewerkt met bij het interieur passend leder.

De Dawn Aero Cowling op stand van Rolls-Royce in Genève is uitgevoerd in een zilver en tan kleurenschema. Het exterieur is gelakt in Cassiopeia Silver en beschikt over 21 inch, gedeeltelijk gepolijste wielen. Het interieur is afgewerkt met Casden Tan leder, geaccentueerd door Selby Grey piping en zwarte contrasten. Het koolstofvezel op het centrale deel van de Aero Cowling is zichtbaar om de lichtgewicht structuur te laten zien.

De unieke, op wens gebouwde collectie van Rolls-Royce is te zien op de stand van Rolls-Royce op de internationale autotentoonstelling van Genève, stand 6041 in hal 6.