Bernhard ten Brinke, Mike Willems en Tim Coronel tijdens de RTL GR Dakar PreProloog 2017

Waar men vroeger over de hoofden kon lopen, bleef het vandaag bij de RTL Dakar Preproloog op het Eurocircuit Valkenswaard verrassend rustig. Behalve een matige publieksopkomst, moest de organisatie het bovendien stellen met beduidend minder Dakar rally deelnemers ten opzichte van voorgaande jaren. Er is immers een tweestrijd gaande in Dakar rally land. Wordt er gekozen voor Le Dakar, of gaan de coureurs voor de finish in Dakar…

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 40Stilte voor de storm?

Afrika Eco Race
Een groot deel van het Nederlandse deelnemersveld dat jarenlang te zien is geweest in de oorspronkelijke Dakar rally, die vanaf 2009 verhuisde van Afrika naar Zuid-Amerika, gaat zijn geluk zoeken in de Afrika Eco Race. Zo keert Johan Elferink terug met zijn truck op het rallypodium, maar verkiest deze doorgewinterde rally-rijder toch Afrika boven Le Dakar. Ook Gerard de Rooy benadrukte deze morgen genoeg te hebben van de perikelen, die Le Dakar heeft gebracht. Met name de WRC-achtige stages, de onmetelijke regenval in met name Bolivia, de vele neutralisaties en de problemen door hoogteziektes gaven De Rooy voldoende argumenten aankomend jaar te starten in de Afrika Eco Race.

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 41Geen Boliviaans Bivak voor Aad van Velsen in 2018

Le Dakar
Toch zijn er nog voldoende avonturiers bereid de strijd aan te gaan in wat bekend staat als de zwaarste rally ter wereld. Zo verkiest Bernhard ten Brinke Le Dakar boven het Afrikaanse alternatief, start Eelco Bekker wederom in Le Dakar en zien we het Oryx Rallysport als nieuwkomer in het autoklassement. Tim & Tom gaan ditmaal samen de finish proberen te halen in hun imposante buggy. En Peter van Merksteijn gaat toch ook maar weer eens proberen. Tot nu toe heeft de coureur van staal nog weinig geluk gevonden in de Dakar rally, maar wellicht dat Van Merksteijn aankomend jaar wel kan vlammen in zijn Toyota Hilux Overdrive.

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 42Rallyfans verdeeld over Dakar rally 43Desert Warrior van Oryx Rallysport

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 44Sijbrand Booij, navigator van Eelco Bekker aan het werk

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 45Tim & Tom’s Buggy

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 46Peter van Merksteijn’s Hilux

Bij de trucks zien we onder andere de onvermoeibare mannen van het Firemen Dakarteam aan de start in Lima. Ton van Genugten is present in de “Iveco met neus”, terwijl Maurik van den Heuvel zijn Scania wederom heeft laten prepareren. Het Rainbow Truck Team kiest er aankomend jaar voor te gaan strijden in een imposante MAN-truck. Marc Leeuw keert terug in Le Dakar met DAF. Het Riwald Dakar Team heeft vertrouwen in de krachtige Renault Trucks. Ook Martin van den Brink kan Le Dakar nog niet missen. De coureur uit Harskamp blijft eveneens trouw aan Renault trucks en stuurt in de CBH 385 voor Mammoet Rallysport.

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 47 Rallyfans verdeeld over Dakar rally 48Scania van Maurik van der Heuvel

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 49 Rallyfans verdeeld over Dakar rally 50 MAN van Rainbow Truck Team

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 51 Marc Leeuw’s DAF 

Rallyfans verdeeld over Dakar rally 52Firemen Dakarteam