Mads Østberg heeft voor Citroën belangrijke punten behaald in de WRC-rally van Mexico. Østberg ging afgelopen vrijdag tussen SS3 en SS6 aan de leiding, maar kampte op zaterdag met problemen vanwege een afgebroken wielophanging. Ondanks de pogingen van de equipe om de schade tijdig te repareren, slaagden Østberg en Andersson er niet in de start van de volgende proef tijdig te bereiken. Gisterochtend ging het duo op basis van de Rally 2 regels opnieuw van start en was Østberg de hele dag snel, met twee snelste tijden, eerst op de langste proef van de rally – de 56 kilometer lange Guanajuatito – en vervolgens op Derramadero.

Door hun pech op zaterdag waren Mads Østberg en Jonas Andersson echter al ver teruggeworpen in de top tien, en eindigden ze het weekend met twee punten. Daarmee blijft de Citroën Racing equipe derde in de rijders- en navigatorklassementen. Kris Meeke en Paul Nagle startten gisterochtend als negende, maar kwamen in de problemen toen ze op de Power Stage een steen raakten, waardoor ze de rally helaas niet konden voltooien.
Mads Østberg: “Ondanks de tegenslag zijn er ook positieve punten. Wat snelheid betreft zitten we er overduidelijk bij. We hebben laten zien dat we ons qua snelheid kunnen meten met de beste teams. We hebben de laatste proef gebruikt om ons alvast voor te bereiden op de volgende rally’s. Los van die ene onfortuinlijke bocht was het een erg goede rally en ik ben blij dit weekend af te sluiten met een aantal snelste tijden. Ik ben ervan overtuigd dat we ons hier opnieuw verder hebben verbeterd en we hebben een solide basis gelegd voor onze tests in voorbereiding op de Rally van Portugal.”
Kris Meeke: “Ik heb de Citroën DS3 WRC dit weekend een stuk beter leren begrijpen, inclusief de snelheid die we moeten vasthouden op de proeven. Het is teleurstellend de rally niet uitgereden te hebben. Op de Power Stage waren de pace notes correct en we zaten op de juiste lijn, maar ik raakte een steen aan de binnenkant van de bocht. Ik reed als eerste op de proef en kon hem niet ontwijken. Het is frustrerend om de finish niet te halen, ondanks dat we veel positieve elementen vanuit deze rally meenemen.”
Yves Matton (hoofd van het Citroën Racing Team): “ Uiteraard is het resultaat teleurstellend gezien het potentieel van ons team, de Citroën DS3 WRC’s en onze equipes. Mads heeft echter opnieuw laten zien dat hij zich kan meten met de beste rijders. Het hele weekend was hij één van de snelste coureurs. Hij verbetert zich continu en snel, wat veelbelovend is voor de volgende rally’s. Wat Kris betreft was het natuurlijk zwaar om voor het eerst zo’n moeilijke rally te rijden. We wisten dat onze teams relatief onervaren waren. Daar hebben we dit weekend waarschijnlijk de prijs voor betaald, maar dat neemt niet weg dat hun potentieel er zeker is.”

PUNTEN VOOR CITROËN 3

Einduitslag
1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia – (Volkswagen Polo R WRC) 4:27:41.8
2. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila – (Volkswagen Polo R WRC) +1:12.6
3. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul – (Hyundai i20 WRC) +5:28.6
4. Elfyn Evans / Daniel Barritt – (Ford Fiesta RS WRC) +6:49.3
5. Martin Prokop / Jan Tomanek – (Ford Fiesta RS WRC) +9:54.4
6. Benito Guerra / Borja Rozada – (Ford Fiesta RS WRC) +12:57.6
7. Chris Atkinson / Stéphane Prévot – (Hyundai i20 WRC) +15:15.4
8. Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen – (Ford Fiesta RS WRC) +17:06.8
9. Mads Østberg / Jonas Andersson – (Citroën DS3 WRC) +25:41.6
10. Yuriy Protasov / Pavlo Cherepin – (Ford Fiesta R5) +28:18.2

Stand rijderskampioenschap
1. Sébastien Ogier – 63 punten
2. Jari-Matti Latvala – 60 punten
3. Mads Østberg – 32 punten
4. Andreas Mikkelsen – 24 punten
5. Elfyn Evans – 20 punten
6. Mikko Hirvonen en Bryan Bouffier – 18 punten
8. Kris Meeke – 17 punten
9. Thierry Neuville – 15 punten
10. Ott Tanak en Martin Prokop – 10 punten
12. Benito Guerra – 8 punten
13. Henning Solberg en Chris Atkinson – 6 punten
15. Jaroslav Melicharek en Pontus Tidemand – 4 punten
17. Matteo Gamba, Craig Breen en Yuriy Protasov – 2 punten

Stand constructeurskampioenschap
1. Volkswagen Motorsport – 115 punten
2. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team – 60 punten
3. M-Sport World Rally Team – 40 punten
4. Hyundai Shell World Rally Team – 31 punten
5. Volkswagen Motorsport II – 28 punten
6. Jipocar Czech National Team – 10 punten
7. RK M-Sport World Rally Team – 4 punten

PUNTEN VOOR CITROËN 4