Na twee dagen met proeven op asfalt werd de Rally de España vandaag afgesloten op de ongebaande paden van Zuid Catalonië. Dani Sordo en Carlos del Barrio slaagden er helaas niet in de finish van hun thuisrally te bereiken, en vielen in de strijd om de top drie helaas uit. Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen daarentegen pakten een derde plaats en daarmee een podiumplek.

Na de proeven op zaterdag op het supersnelle asfalt rondom Reus eindigde de dag met een langdurige service. Het Citroën Racing-team benutte de 75 beschikbare minuten om de DS3 WRC’s om te bouwen naar gravel specs, aangezien de laatste dag van de rally op onverharde wegen in de nabij gelegen heuvels verreden werd, met drie proeven die elk tweemaal voltooid dienden te worden.

De dag begon vanochtend met de Gandesa-proef. Redelijk onverwacht bleek langdurig hangend stof een belangrijk discussiepunt aan het einde van de proef, aangezien het ‘schoonvegen’ van de proef normaal gesproken het onderwerp van gesprek is. Omdat die omstandigheden zich ook op de andere proeven voordeden, bleef het een topic gedurende de ochtend.

In de middag lag Dani Sordo nog steeds tweede in het klassement, ondanks enkele seconden op Jari-Matti Latvala te hebben toegegeven. “Ik ben tevreden dat we ongeveer gelijkwaardig aan elkaar rijden. Mijn zorgen bleken ongegrond, omdat ik me direct vanaf de start behoorlijk één met de auto voelde,” verklaarde de Spanjaard. “Ogier heeft zich terug geknokt en ligt nog maar een paar seconden achter ons. Ik ga proberen hem achter me te houden, maar zijn startpositie is nog steeds beter dan die van mij.”

Mikko Hirvonen volgde de snelheid van de leiders goed en klom op naar een vierde positie na de eerste doorkomst. “Ik heb enkele goede tijden geklokt, maar het kon allemaal veel beter. Op bepaalde plekken hing er zoveel stof dat ik gewoonweg moest stoppen. Ik had geen keus, we konden zelfs de weg vóór de auto niet zien! Ik ga proberen vanmiddag snel te rijden; ik maak nog steeds kans op een podiumplaats…”

De Fin had echter niet kunnen denken dat hij een plek in de rangschikking zou stijgen door het uitvallen van zijn teamgenoot Dani Sordo. Na op de voorlaatste proef een rotsblok te hebben geraakt, zag de DS3 WRC-coureur zich genoodzaakt zijn auto langs de kant van de weg te parkeren. Mikko Hirvonen nam diens positie daardoor over en hield die derde plaats tot aan de finish vast. “Ik vind het jammer voor Dani en Carlos, die een goede rally reden, zowel op asfalt als op gravel. Ik ben best tevreden over mijn prestaties dit weekend, omdat we het tempo van de leiders op de asfaltproeven goed konden volgen. Het geeft een prettig gevoel om weer op het podium te staan. Ik hoop het seizoen in stijl af te sluiten tijdens de Wales Rally GB.”

“Deze rally bezorgde ons tal van lastige situaties, en ik wil benadrukken hoeveel goed werk alle leden uit ons team hebben verricht,” vertelt Yves Matton, hoofd van het Citroën Racing Team. “Wat prestaties, betrouwbaarheid en strategie betreft was het een goede rally. Dani heeft de finish niet gehaald, maar hij moest maximaal pushen om onze rivalen achter zich te houden, en dan moet je wel eens risico’s nemen. Ik wil deze gelegenheid graag aangrijpen om Volkswagen te feliciteren, dat als Wereldkampioen bij de merken in de voetsporen van Citroën zijn getreden. Ze hebben een fantastisch seizoen gereden en verdienen deze titel.”

Podium voor Hirvonen in WRC Spanje 3

Podium voor Hirvonen in WRC Spanje 4

Einduitslag

1 Ogier / Ingrassia VW Polo R WRC 3:33:21.2

2 Latvala / Anttila VW Polo R WRC +32.9

3 Hirvonen / Lehtinen Citroën DS3 WRC +1:13.7

4 Neuville / Gilsoul Ford Fiesta RS WRC +1:33.9

5 Novikov / Minor Ford Fiesta RS WRC +2:01.0

6 Østberg / Andersson Ford Fiesta RS WRC +2:26.0

7 Prokop / Ernst Ford Fiesta RS WRC +4:55.8

8 Paddon / Kennard Ford Fiesta RS WRC +6:55.7

9 Kubica / Baran Citroën DS3 RRC +11:14.1

11 Al-Qassimi / Martin Citroën DS3 WRC +13:30.5

 

STAND WK RALLY

Rijders

1. S. Ogier, 265 pnt

2. T. Neuville, 158 pnt

3. JM. Latvala, 144 pnt

4. M.Hirvonen, 126 pnt

5. D. Sordo, 117 pnt

6. M. Østberg, 89 pnt

7. S. Loeb, 68 pnt

8. E. Novikov, 67 pnt

9. M. Prokop, 55 pnt

10. A. Mikkelsen, 40 pnt

 

Constructeurs

1. Volkswagen Motorsport, 382 pnt

2. Citroën Total Abu Dhabi WRT, 274 pnt

3. Qatar M-Sport WRT, 174 pnt

4. Qatar WRT, 169 pnt

5. Abu Dhabi Citroën Total WRT, 63 pnt