SWEDEN 2018-01-26: Petter Solberg testing for WRC 2, Sweden. (Photo by www.johanaxelssonfoto.com) ***ONLY FOR PETTER SOLBERG AND VW MOTORSPORT USE***

Dit weekend maakt Petter Solberg zijn comeback in het FIA World Rally Championship (WRC) met de Volkswagen Polo GTI R5. Samen met navigator Veronica Engan neemt Solberg tijdens de Rally Catalunya in Spanje met de Polo GTI R5 deel in de WRC 2-categorie.

Zes jaar na zijn laatste WRC-rally in 2012 maakt de Noor zijn rentree op precies dezelfde plek waar hij destijds zijn carrière beëindigde. Nu verruilt Solberg de Polo waarmee hij voor zijn PSRX Volkswagen Sweden team uitkomt in het FIA World Rallycross Championship (WRX) tijdelijk voor een eenmalig optreden in het WRC 2. Dat doet hij met de nieuwe Polo GTI R5, die zijn rallydebuut beleeft in de Rally Catalunya. Wat betekent dat er tijdens de beroemde rally in Spanje drie WRC-kampioenen aan de start verschijnen: Petter Solberg, Sébastien Loeb en Sébastien Ogier. De Rally Catalunya wordt tevens het enige optreden van de Polo GTI R5 als fabrieksinzet, die daarna uitsluitend als rallyauto door klantenteams wordt gerund in nationale en internationale rallykampioenschappen, in lijn met de R5-reglementen.

Petter Solberg maakt WRC-comeback met Polo GTI R5 4
Volkswagen Motorsport presents Polo GTI R5 to first customers

Prachtig weerzien
“Mijn WRC-comeback met Volkswagen betekent voor mij een unieke kans, en ik hoefde ook niet lang over het aanbod na te denken,” aldus Solberg. “Afgelopen januari heb ik al met de Polo GTI R5 in Zweden gereden, en alles werkte vanaf het allereerste begin feilloos. Ik kijk dan ook erg uit naar de Rally Catalunya, met mijn favoriete combinatie van asfalt en gravel. Bovendien heb ik daar zes jaar geleden een punt gezet achter mijn WRC-carrière, dus het belooft een prachtig weerzien te worden.”

Petter Solberg maakt WRC-comeback met Polo GTI R5 5
Volkswagen Motorsport presents Polo GTI R5 to first customers

188 WRC-starts
Tussen 1998 en 2012 verscheen Petter Solberg 188 maal aan de start van een WRC-rally. In 2003 won hij het kampioenschap, met een voorsprong van slechts 1 punt op recordkampioen Sébastien Loeb. In 2009, 2010 en 2011 nam Solberg met zijn eigen team deel aan het WRC, gevolgd door nog een jaar als fabriekscoureur bij Ford. Solberg scoorde 52 podiums in het WRC, inclusief 13 overwinningen. De Rally Catalunya betekent eind volgende maand Solberg’s eerste WRC-rally met Volkswagen, én zijn debuut in een R5 rallyauto.

Petter Solberg maakt WRC-comeback met Polo GTI R5 6
2017 FIA World RX Rallycross Championship / Round 12, Cape Town, South Africa / November 10-12, 2017 // Worldwide Copyright: PSRX Volkswagen

Volkswagen en Solberg: winnende combinatie
Volkswagen Motorsport en Petter Solberg werken al sinds begin 2017 nauw samen in het FIA World Rallycross Championship (WRX), waar ze een winnende combinatie vormen. In het eerste jaar won Solberg’s PSRX Volkswagen Sweden team het kampioenschap voor teams en eindigde het achter de toenmalige wereldkampioen, Johan Kristoffersson. Met zijn eerdere WRX kampioenschapstitels in 2014 én 2015 is Solberg momenteel de enige coureur die het rijderskampioenschap in twee verschillende FIA WK’s op zijn naam heeft geschreven..