De FIA World Touring Car Championship-races in Frankrijk brachten gisteren opnieuw succes voor het team van Citroën Racing. Yvan Muller, die in Race 1 vanaf pole position vertrok, wist zijn belagers achter zich te houden en pakte daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen. Zijn teamgenoten Sébastien Loeb en José-María Lopéz eindigden als tweede en vierde, ondanks dat ze achteraan moesten starten. In Race 2 vocht Lopéz zich op indrukwekkende wijze vanaf een laatste plek door het veld om de zege te pakken. Daarmee noteerde Citroën Racing opnieuw een dubbel, met Yvan Muller op de tweede plaats, terwijl Sébastien Loeb als zesde finishte.

Toen de lichten in Race 1 op groen sprongen,  ging Yvan Muller wat onzeker van start waardoor hij in de eerste bocht als derde door kwam, achter Tarquini en Michelisz. Aan het einde van die ronde lag de Fransman echter alweer vóór de Hongaar. Ondertussen waren Loeb en Lopéz, die als laatsten waren gestart, al opgeklommen naar een zesde en zevende plek. Nadat Muller Tarquini in de derde ronde in wist te halen, breidde hij zijn voorsprong op de Italiaan verder uit om de zege op zijn naam te schrijven. Loeb bekroonde zijn inhaalrace met een plaats naast Muller op het podium, terwijl Lopéz als vierde over de streep kwam.

Race 2 startte chaotisch, maar alle Citroën-coureurs kwamen ongeschonden door de eerste ronde, met Lopéz als best geklasseerde op een zevende plaats. Loeb, die vast zat achter Borkovich, raakte een bandenstapel waardoor de rechterkant van zijn C-Elysée WTCC beschadigd raakte, maar hij kon zijn weg tocht vervolgen. Ondertussen vochten Lopéz en Muller zich door het veld om Citroën Racing opnieuw een 1-2 overwinning te bezorgen. Sébastien Loeb eindigde uiteindelijk op een zesde positie, waarmee hij eveneens kostbare punten verdiende voor het WK.

OVERWINNINGEN MULLER EN LOPEZ 3

Yvan Muller: “Ik koos in Race 1 bijna voor slicks, maar het was te risicovol. Ik ging slecht van start, maar viel gelukkig niet te ver terug. Ik raakte ook niet in paniek, omdat ik wist dat ik de snelheid had. Nadat ik Michelisz had ingehaald, passeerde ik Tarquini en was de overwinning voor mij. De eerste ronde van Race 2 verliep rommelig en ik verloor wat plekken toen ik andere auto’s in de chicane moest ontwijken. De strijd met Pechito was concurrerend maar respectvol, precies zoals het hoort tussen teamgenoten. Een eerste en tweede plaats is een goed resultaat, ik had voor dit weekend niet meer durven hopen.”

Sébastien Loeb: “De eerste race was lastig, maar interessant. Ik had gehoopt door het veld naar voren te kunnen klimmen, maar een tweede plaats was wel heel mooi. Lang vocht ik met Tarquini, die de deur goed op slot hield, maar uiteindelijk maakte hij toch een foutje en kon ik hem inhalen. De tweede race was frustrerend voor mij, vooral vanwege het gedrag van Borkovic. Maar positief bekeken had ik geluk dat ik terug kon komen en nog een paar punten kon pakken.”

José-María López: “Zelfs wanneer je vanaf pole start is winnen nooit eenvoudig. Je kunt je niet voorstellen hoe blij ik ben met het winnen van een race na als 18e op de grid gestart te zijn. Ik startte voorzichtig, maar kon me snel naar voren werken. Het inhalen van Yvan tussen de andere auto’s in de chicane was het belangrijkste moment in de race, omdat ik hem onder normale omstandigheden nooit had kunnen passeren. Daarnaast zorgde de safety car ervoor dat ik dichtbij Monteiro kon komen, maar soms heb je wat geluk nodig.”

STAND WK RIJDERS
1. José-María López, 85 punten
2. Sébastien Loeb, 73 punten
3. Yvan Muller, 65 punten
4. Hugo Valente en Gabriele Tarquini, 31 punten
6. Tiago Monteiro, 30 punten

STAND WK CONSTRUCTEURS
1. Citroën, 186 punten
2. Honda, 103 punten
3. Lada, 75 punten

OVERWINNINGEN MULLER EN LOPEZ 4