FIA World Rally Championship 2019 / Round 07 / Rally Portugal / 30th May - 2nd June, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Toyota coureur Ott Tänak heeft de smaak met zijn Toyota Yaris WRC te pakken. Na een zware maar verdiende overwinning in Chili wist de Toyota coureur ook de Rally van Portugal op zijn naam te schrijven. Dankzij deze zege verstevigt Tänak zijn tweede positie in het rijdersklassement en bedraagt het verschil met de leider slechts 2 punten. 

Tänak – geboren in Estland – heeft dit WRC seizoen al drie wedstrijden gewonnen. Samen met zijn navigator Martin Järveoja won hij medio februari de Rally van Zweden en in mei de Rally van Chili. Afgelopen weekend overtuigde de Toyota coureur opnieuw tijdens de Rally van Portugal. 

overwinning Rally van Portugal voor Toyota GAZOO Racing 8Flinke voorsprong
Vanaf de derde van de in totaal twintig pittige etappes lagen Tänak en Järveoja met de 297 kW/380 pk sterke Toyota Yaris WRC op kop. De laatste twee etappes werden perfect afgelegd met als resultaat een stevige voorsprong van maar liefst 15,9 seconden op de nummer twee. 

Ott Tänak: “Het was een lang en zeer zwaar weekend. Dit was absoluut de zwaarste overwinning ooit voor mij. Vanaf vrijdag waren onze prestaties sterk. Op zaterdag vonden er stevige gevechten plaats, maar op de laatste dag verliep alles probleemloos en was het tempo zeer hoog. We zijn volop in de race voor het kampioenschap. Nu op naar Sardinië.”

Tommi Mäkinen, teamleider: “Dit is weer een briljante overwinning voor Ott en het team. Hij reed zeer sterk, ondanks de zware omstandigheden. We zijn nog steeds in de race voor beide kampioenschappen en we kijken met vertrouwen vooruit.”

overwinning Rally van Portugal voor Toyota GAZOO Racing 9
FIA World Rally Championship 2019 / Round 07 / Rally Portugal / 30th May – 2nd June, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Prestaties teamgenoten
Teamgenoot Jari-Matti Latvala en navigator Miikka Anttila werden zevende tijdens de Rally van Portugal. Kris Meeke en Seb Marshall, rijdend in de derde Toyota Yaris WRC, vielen uit. Toyota GAZOO Racing staat met 182 punten momenteel op een tweede positie in het fabrikantenklassement. De achterstand tot de nummer één bedraagt nu 20 punten.

De volgende rally uit het wereldkampioenschap WRC vindt plaats van 13 juni tot en met 16 juni 2019 op Sardinië. Het kampioenschap telt dit seizoen 14 rondes. De Rally van Sardinië is de achtste rally van dit seizoen. Na Sardinië staan de Rally van Finland (1 tot 4 augustus), Duitsland (22 tot 25 augustus), Turkije (12 tot 15 september), Verenigd Koninkrijk (3 tot 6 oktober), Spanje (24 tot 27 oktober) en Australië (14 tot 17 november) op de kalender.

overwinning Rally van Portugal voor Toyota GAZOO Racing 10