Aprilia krijgt geen genoeg van winnen. De RSV4, de regerend Wereldkampioen, en het nieuwe Aprilia Racing – Red Devils team, startten dit seizoen op de wijze zoals ze het vorige afsloten, op die magische avond in Qatar toen het Italiaanse team de beide WK-titels won. Op het circuit van Phillip Island debuteerde Leon Haslam vandaag op de RSV4 en bezorgde Aprilia zijn 50ste zege in het WK Superbike.

De eerste overwinning voor Aprilia stamt uit 2000, eveneens op Phillip Island, destijds met de RSV Mille en Troy Corser. Maar het waren de afgelopen vijf jaren, met de RSV4, dat Aprilia alle kampioenschappen in de fabrieksklasse won, door 4 merkentitels en 3 rijderstitels te pakken, evenals 42 van de in totaal 50 zeges. Met het resultaat van vandaag verlaat Aprilia Australië met de leidende positie in zowel het rijders- als merkenklassement.

3.ApriliaRacing_Haslam_1977d

Romano Albesiano, Aprilia Racing Manager, over de opening van het 2015-seizoen: “Na een lange winter waarin onze mensen hard hebben gewerkt, kwamen we hier op Phillip Island met een hoop vraagtekens. Deze werden alle weggevaagd door deze fantastische zondag waarop Leon dichtbij een ‘dubbel’ kwam, maar in ieder geval een prachtig resultaat neerzette in zijn eerste race met de RSV4. Dit belooft een spannend en gelijkwaardig seizoen te worden, waarbij verschillende rijders voor een overwinning in aanmerking komen. Maar ik denk dat onze prestaties van vandaag ons potentieel onderstrepen.”

Aprilia arriveerde in Australië met twee nieuwe rijders en de nieuwe RF-versie van de RSV4, en zat er met Leon Haslam meteen goed bij. De snelle Engelse coureur die zijn debuut beleefde op de Italiaanse V4, liet zien dat de RSV4 in staat is om met verschillende rijders te winnen. Haslam speelde een belangrijke rol in beide races, waarin hij felle maar faire gevechten uitvocht met zijn landgenoot Jonathan Rea.

2.ApriliaRacing_Torres_53a82

In de eerste van de twee races reden Haslam en Rea samen met Davies weg van het veld, om elkaar vervolgens diverse malen in te halen tot aan de spectaculaire laatste ronde. In de laatste sprint naar het zwart-wit geblokt won Rea uiteindelijk met een voorspring van slechts 39 duizendste van een seconde.

In de tweede race verliep de strijd op vergelijkbare wijze. Haslam en Rea streden fel met elkaar, wat veel belooft voor het kampioenschap dit jaar, en namen bij toerbeurt de leiding, opnieuw tot aan de laatste ronde. Haslam kwam in de slipstream van zijn landgenoot de laatste bocht uit, zoekend naar een moment voor een inhaalactie naar de streep. En hij slaagde daarin, waarmee hij met 10 duizendste van een seconde voorsprong op Rea zijn eerste overwinning voor Aprilia scoorde.

Jordi Torres, de jonge Spaanse rijder, kende eveneens een positieve seizoensopener. In zijn eerste Superbike-race streed hij voorin mee, zonder ontzag voor de grote namen uit het kampioenschap. Na gevechten met ondermeer Guintoli en Bayliss eindigde Torres op een uitstekende vierde plaats. In Race 2 zag het er eveneens goed voor hem uit, maar na Sykes na een lange strijd voor de vierde plaats ingehaald te hebben, gleed Torres onderuit, waarmee zijn race er op zat.

4.ApriliaRacing_Torres_d3bc9

RACE 1
1. Rea (Kawasaki)
2. Haslam (Aprilia)
3. Davies (Ducati)
4. Torres (Aprilia)
5. VD Mark (Honda)
6. Sykes (Kawasaki)
7. Guintoli (Honda)
8. Terol (Ducati)
9. Lowes (Suzuki)
10. Camier (MV Agusta)

RACE 2
1. Haslam (Aprilia)
2. Rea (Honda)
3. Davies (Ducati)
4. Sykes (Kawasaki)
5. Guintoli (Honda)
6. Terol (Ducati)
7. De Puniet (Suzuki)
8. Camier (MV Agusta)
9. Baiocco (Ducati)
10. Ramos (Kawasaki)

1.ApriliaRacing_Haslam_fb93e

RIDER STANDINGS
1. Haslam (Aprilia) 45
2. Rea (Kawasaki) 45
3. Davies (Ducati) 32
4. Sykes (Kawasaki) 23
5. Guintoli (Honda) 20
6. Terol (Ducati) 18
7. Camier (MV Agusta) 14
8. Torres (Aprilia) 13
9. Baiocco (Ducati) 12
10. VD Mark (Honda) 11

MANUFACTURER STANDINGS
1. Aprilia 45
2. Kawasaki 45
3. Ducati 32
4. Honda 22
5. Suzuki 16
6. MV Agusta 14
7. BMW 5
8. EBR 2