Blij met een podium, maar ook gefrustreerd. Dat was de balans bij de Vliegende Hollander Renger van der Zande op het circuit in Austin, Texas. Hij nam het stuur over op de laatste plaats in zijn klasse, reed in hoog tempo naar voren, maar moest lijdzaam ervaren dat zijn Oreca/Chevy letterlijk aftakelde. Het was een wonder dat hij de finish haalde, maar weer een podium, ditmaal met P3, toonde toch weer een voorbeeld van gedrevenheid.

 

COTA heet het, ofwel Circuit of the Americas, de mooie baan in Austin. De vrije trainingen in de aanloop naar de race waren spectaculair. Renger van der Zande reed in de regen het hele veld in de Le Mans Prototype Class los, maar de kwalificatie pakte anders uit. Met falende remmen moest het duo Schultis/Van der Zande van het Martini/Starworks team met een vijfde plaats op de start grid genoegen nemen. De race pakte nog onhandiger uit. Startrijder Mirco Schultis spinde in de startfase van de race van twee uur en driekwartier.

Schermafbeelding 2014-09-23 om 08.48.40

Toen Renger na een uur het stuur overnam, kon hij achteraan, zelfs achter het GT veld, aan zijn opmars beginnen. Onderweg viel de boordradio uit en moest hij op de gok zijn brandstof behoefte en pitstop timen, maar uiteindelijk aangeland op P3 werd het van kwaad tot erger en had hij bijna geen remmen meer, waarbij ook de bovenste draagarm van de voorwielophanging was losgetrild. Met nog tien ronden te gaan reed hij op hoop van zegen met een onbestuurbare auto naar de finish. Het podium was een schrale troost voor de man die als missie had het Amerikaans Kampioenschap in de Le Mans Prototype klasse te veroveren. Die titel gaat na deze race niet meer lukken. Colin Braun die voor hem op P2 eindigde is met nog één race te gaan niet meer in te halen. Het Martini Starworks team was desondanks zeer blij. Winnaar werd het duo Diaz/Rayhall, voor Bennett /Braun en dus met Schultis/Van der Zande op het laatste podiumtreetje. Over 14 dagen wordt het seizoen afgesloten met de 10 uurs race “Petit LeMans “ in Road Atlanta bij Braselton in Georgia.

Renger: “Soms kost het moeite om te glimlachen op een podium als je eigenlijk nog niet uitgevochten bent. Deze race gaf dat gevoel. Ik kon maar met moeite genoegen nemen met de feiten. Maar ja, van achteren naar voren rijden met een auto die op het laatst uitelkaar valt, is op zich ook wel weer iets om tevreden over te zijn. Maar klaar ben ik er niet mee… Racen in de Verenigde Staten blijft overigens hartstikke leuk. Voor mij ook een fraaie afwisseling in het werk met ons bedrijf Gullwing Insurance“.