Opel breidt het gamma van de Zafira Tourer uit met een nieuwe versie die zowel op LPG (liquefied petroleum gas) als benzine rijdt, met een 1.4 Bi-Fuel turbomotor van 103 kW/140 pk. De motor levert hetzelfde vermogen en koppel van 200 Nm (1850 – 4900 t/min) in de zuinige LPG-modus als in de benzinemodus. Met de nieuwe LPG-optie toont de Zafira Tourer dat hij even veelzijdig is in zijn motor als in zijn interieur : de meester van de veelzijdigheid is verkrijgbaar met alle conventionele types van aandrijving. Opel is een van de weinige autofabrikanten in het segment van de compacte personenauto’s met zeven zitplaatsen die af fabriek benzine, diesel, CNG (Compressed Natural Gas) en LPG (Liquefied Petroleum Gas) aanbieden.

Opel Zafira Tourer: LPG-technologie in 1.4 turbomotor van 140 pk 4

In de LPG-modus verbruikt de 1.4 Bi-Fuel turbomotor van de Zafira Tourer 8,6 liter brandstof per 100 kilometer, wat overeenkomt met 139g/CO2 (benzinemodus: 6,7 l/100 km, 156 g/km CO2). In vergelijking met benzine is rijden op LPG ongeveer 40 procent goedkoper (op basis van een gemiddelde prijs voor benzine).. Op die manier wordt een tankbeurt goedkoper en daalt ook de CO2-uitstoot aanzienlijk. De Zafira Tourer 1.4 turbo Bi-Fuel ecoFLEX is verkrijgbaar vanaf 29.995 euro.

Met de Zafira Tourer Bi-Fuel breidt Opel zijn Bi-Fuel-vloot uit tot negen modellen. Dat is een mooie aanvulling op het bestaande en reeds uitgebreide aanbod van het merk in verschillende voertuiglijnen: de Corsa (drie- en vijfdeurs), de Meriva en Astra (vijfdeurs en Sports Tourer) plus de Insignia (vier- en vijfdeurs en Sports Tourer).

Uitgebreid bereik dankzij LPG

De 1.4 l Bi-Fuel-turbomotor van de Zafira Tourer is geoptimaliseerd voor gebruik van LPG (liquefied petroleum gas). Voor de LPG-variant hebben de ingenieurs van Opel de motorkleppen en klepzittingen versterkt en het motormanagementsysteem geoptimaliseerd. De LPG-tank met een bruikbare inhoud van ongeveer 69 liter is perfect geïntegreerd onder de vloer van de auto, zodat er geen laadruimte verloren gaat en het optionele “lounge seating” systeem van de Zafira Tourer niet aan flexibiliteit hoeft in te boeten. Met een volledig gevulde brandstoftank heeft de Zafira Tourer een theoretische actieradius van 650 kilometer. Als daarna ook de benzinetank gebruikt wordt, is de theoretische actieradius zelfs 1.500 kilometer.

De bestuurder kan moeiteloos overschakelen van LPG naar benzine. Dat gebeurt ofwel automatisch, wanneer de LPG-tank leeg is, ofwel manueel met een schakelaar op het instrumentenpaneel. Wanneer de auto op LPG rijdt, gaat er een LED-display branden, dat weer uitgaat zodra het voertuig overschakelt op benzine. De brandstofmeter is bijzonder gebruiksvriendelijk: de inhoud van zowel de LPG- als de benzinetank wordt op dezelfde meter aangegeven.

LPG-systeem af fabriek: bespaart plaats, is veilig en valt onder de garantie

De installatie af fabriek van het LPG-systeem heeft meer voordelen dan installatie achteraf. Zo staan op de veiligheidschecklist van Opel specifieke botsproeven voor de gastank en andere componenten die in schokvrije zones zitten en perfect geïntegreerd zijn in de veiligheidsstructuur van het voertuig.

Net als bij de CNG-versie van de Zafira zitten de gastanks perfect geïntegreerd onder de vloer van de auto, zodat de laadruimte altijd even groot blijft, zonder beperkingen. De klanten kunnen er zeker van zijn dat hun Bi-Fuel -voertuig af fabriek uitgerust is met geavanceerde technologie van de beste kwaliteit, wat strookt met de typische waarden van Opel op het vlak van duurzaamheid, fabrieksgarantie en maximale veiligheid.

Net als alle andere Bi-Fuel modellen van Opel, wordt de Zafira Tourer LPG gemonteerd door Opel Special Vehicles GmbH (OSV), een dochtermaatschappij van Opel in Rüsselsheim, die gespecialiseerd is in speciale voertuiglijnen en wijzigingen.

LPG: milieubewust, economisch en overal verkrijgbaar

LPG-motoren worden steeds populairder in Europa. Logisch, aangezien de prijs van LPG veel lager is dan die van benzine met een hoog octaangetal. De financiële voordelen voor de eigenaar zijn echter niet de enige reden om over te schakelen op LPG-voertuigen. Ze zijn namelijk ook milieuvriendelijker, met 15 procent minder kooldioxide-uitstoot dan auto’s met een conventionele aandrijving.

Opel, een van Europa’s grootste autofabrikanten, is in 1862 opgericht in Rüsselsheim (Duitsland) waar ook het hoofdkantoor is gevestigd. Opel en haar zustermerk Vauxhall in Engeland verkopen voertuigen in meer dan 40 landen. Het bedrijf bezit fabrieken en ontwikkelingscentra in zeven Europese landen en heeft rond de 40.000 medewerkers in dienst (sinds december 2011). In 2011 verkocht Opel meer dan 1,2 miljoen personenauto’s en lichte bedrijfswagens in Europa, goed voor een marktaandeel van 6,1 procent. De modellen van Opel worden gekenmerkt door vooruitstrevend design, innovatieve technologieën en milieubewustzijn. Door de introductie van de elektrische Opel Ampera, heeft het merk een nieuw segment in de Europese automarkt gecreëerd en onderstreept het haar trendsettende rol bij het bieden van vooruitstrevende mobiliteitsoplossingen.