• Herleving vertrouwde combinatie: Opel en Van der Marel
 • Speciaal ontwikkelde R2-versie op basis van succesvol ADAM Cup model
 • Opel Adam R2 luidt tweede fase in van Opel’s nieuwe rallyprogramma
 • Terugkeer Opel impuls voor Nederlandse rallysport
 • Debuut Opel Adam & Van der Marel in Tank S Rally

Opel was in de Jaren 80 en 90 een geduchte concurrent in de nationale en internationale rallysport. Na jaren van afwezigheid is de Duitse fabrikant weer  terug op de rallypaden en is een ambitieus autosportprogramma ontwikkeld. Dat werd in 2013 begonnen met de organisatie Opel Adam Cup in diverse landen, gevolgd door de tweede fase met de Adam in R2-uitvoering. Dit jaar keert Opel ook in Nederland terug op de klassementsproeven, met aan het stuur van een Opel Adam Timo van der Marel, zoon van viervoudig Nederlands rallykampioen met Opel, Jan van der Marel. Timo zal worden genavigeerd door zijn vriendin Rebecca Smart.

De Opel Adam R2 met startnummer 21 beleeft komend weekend zijn debuut in de Tank S Rally.

CD2I2279_de11f

Timo van der Marel geldt al jaren als groot rallytalent en wil in 2015 zijn carrière met de Opel Adam een flitsend vervolg geven. De Opel-equipe zal deelnemen aan het Nederlands Rallykampioenschap 2015 met als doelstelling de kampioenstitel in de R2-klasse te behalen.

Op het programma van het NK 2015 staan:

 • 21 maart – Tank S Rally
 • 18 april – Rally van Putten
 • 29/30 mei – ELE Rally
 • 20 juni – Vechtdal Rally
 • 18/19 september – Hellendoorn Rally
 • 09/10 oktober – GTC Rally
 • 1 november – Conrad Euregio Rally

Met de deelname van het team Van der Marel/Smart in de Opel Adam keert een vertrouwde combinatie terug in de rallysport. Vader Jan van der Marel behaalde met Opel immers 4 Nationale Rallykampioenschappen en was vele jaren een begrip in de Nederlandse Rallysport.

Timo van der Marel: “Na een paar jaar succesvol aan de Ford Fiesta Cup te hebben deelgenomen hebben Rebecca en ik nu het vizier gericht op het behalen van de kampioenstitel in de R2-categorie. En uiteraard kijken wij ook naar de verdere toekomst, waarvoor wij al bepaalde ideeën hebben. Net zoals Opel trouwens.”

Opel-ADAM-Rallye-292305_724ef

Opel Adam R2
Bij de ontwikkeling van de Cupversie van de Adam was al rekening gehouden met latere R2-uitvoering, zoals het chassis en de rolkooi. Ook de besturing en de achteras komen grotendeels met elkaar overeen evenals de motor, de wielophanging en de sequentiële versnellingsbak. De R2 wordt aangedreven door de 1.6-liter zestienkleppenmotor uit de Opel Astra. Het grote verschil echter tussen beide versies zijn het motorvermogen, want de R2 Adam levert maar liefst 190 pk, en de krachtiger remmen.

De Adam van Van der Marel Autosport is gebouwd door Opel’s technology partner Holzer Motorsport uit Duitsland en de preparatie en service zullen worden verzorgd door MCC Sport in Veghel, al jarenlang de trouwe partner van Van der Marel in de rallysport.

Opel-ADAM-R2-Rallye-Concept-282232_98080

Opel-ADAM-R2-Rallye-Concept-282220_6b97e

Adriaan de Vries, Directeur van de sponsorende Opel-dealer Nefkens uit Amersfoort: “De ADAM R2 is de tweede fase in het Opel Motorsport Rallye Program. Opel heeft deze auto ontwikkeld als een betaalbare klantenauto, waarmee optimaal en tegen verantwoorde kosten rallysport kan worden bedreven. De volgende fase zou een R3 of R5 auto kunnen zijn, gebaseerd op de nieuwe Opel Corsa. Nefkens, Opel en Van der Marel waren in de jaren zeventig en tachtig bekende namen in de Nederlandse rallysport. In de jaren ’70 en ’80 was Jan van der Marel, de vader van Timo, zeer succesvol in de Nederlandse rallysport. Hij behaalde vier keer de Nederlandse rallytitel met een Opel. Eerst twee keer met een Opel Ascona 400 en daarna twee keer met een Opel Manta 400. Daarbij kwam hij uit voor het Opel Dealer Team Holland, het officiële team van de Opel-importeur en alle Nederlandse Opel-dealers. De geschiedenis herhaalt zich nu met Timo, weer Nefkens en Opel. “