x-default

Opel deelt met zijn nieuwe conceptauto, de GT X Experimental, zijn visie op de spannende en efficiënte mobiliteit van de toekomst. Deze gedurfd vormgegeven, slechts 4,06 meter lange, volledig elektrische, compacte vijfdeurs SUV heeft de uitstraling van een coupé en loopt over van innovatieve ideeën. 

De GT X Experimental belichaamt Opels merkwaarden en toekomstvisie en legt de basis voor de producten in het kader van het strategische toekomstplan PACE!, dat Opel afgelopen november presenteerde.

“Met ons plan PACE! hebben we duidelijk voor ogen hoe we een succesvolle toekomst voor Opel willen creëren. Onze focus op een sterke merkidentiteit, gebaseerd op onze merkwaarden – Duits, bereikbaar en spannend – speelt een integrale rol bij onze terugkeer naar duurzaam succes. Onze nieuwe conceptauto laat zien hoe wij deze waarden tot leven brengen in onze toekomstige producten. Onze design- en ontwikkelingsteams hebben deze pijlers ultiem vormgegeven in de Opel GT X Experimental. Dit conceptmodel geeft een duidelijk beeld van hoe we bij Opel kijken naar de mobiliteit van de toekomst”, aldus Lohscheller.

Opel GT X Experimental: Opels gedurfde visie op de toekomst 8
2018 Opel GT X Experimental

Opel: Passie om innovaties bereikbaar te maken
Tijdens de ontwerpfase begon Opel het ingrijpende proces van zelfreflectie en heroverweging van zijn merkwaarden. Opel kijkt terug op 156 jaar industriële activiteit – in het begin fijnmechanica en vervolgens bijna 120 jaar de ontwikkeling en productie van auto’s, met voortdurende toewijding aan het bereikbaar maken van relevante en innovatieve technologie. De specifieke Opel-kenmerken die in de gehele historie van het merk zichtbaar zijn, zijn deze drie merkwaarden: Duits, bereikbaar en spannend.

Opel GT X Experimental: Opels gedurfde visie op de toekomst 9
2018 Opel GT X Experimental

Ook voor de toekomst houdt Opel op eigentijdse wijze vast aan de positieve waarden van zijn Duitse afkomst: Opels ‘nieuwe Duitsheid’ gaat uit van de beste Duitse traditionele waarden – toptechnologie met intense focus op functionaliteit, kwaliteit en betrouwbaarheid – en verrijkt die met warmte en een open geest. De Opel GT X Experimental is geïnspireerd door Opels innovatieve instelling, belichaamt de essentie van het rijke erfgoed van het merk en belooft een opwindende toekomst. De auto verenigt uitstekende Duitse technologie, kwaliteit en precisie met visionaire innovaties en geeft daarmee een kijkje in de toekomst van hoe nieuwe Opels van rond 2025 er uitzien: gedurfd, met pure vormgeving, maar ook extreem bereikbaar en klantgericht.

Opel GT X Experimental: Opels gedurfde visie op de toekomst 10
2018 Opel GT X Experimental

Het is niet toevallig dat Opel besloot om zijn toekomstvisie symbolisch vorm te geven als een compacte SUV van slechts 4.063 mm lang (wielbasis: 2.625 mm; breedte 1.830 mm; hoogte (inclusief antenne): 1.528 mm). SUV’s zijn immers de populairste modellen en Opel wil dergelijke modellen bereikbaar maken voor een groot publiek. Maar daarvoor moeten SUV’s ook efficiënter zijn dan ooit. Daarom is de Opel GT X Experimental gebouwd rond een lichtgewichtstructuur, is hij compacter en voorzien van 17-inchwielen die veel groter lijken – voor optimaal rijcomfort, maar ook voor een spannende uitstraling. In lijn met het PACE!-plan, dat van elk model van Opel al vanaf 2024 een versie met elektrische aandrijving belooft, is de GT X Experimental een volledig elektrische auto, voorzien van een compacte 50 kWh lithium-ion-batterij van de nieuwste generatie, met de mogelijkheid van inductieladen. Omdat de innovaties bereikbaar moeten zijn voor het grote publiek, is de auto niet volledig autonoom, maar biedt hij autonome rijfunctie op niveau 3 – dat wil zeggen dat hij in elk opzicht autonoom kan rijden, maar dat de bestuurder moet kunnen reageren wanneer ingrijpen noodzakelijk is.

Opel GT X Experimental: Opels gedurfde visie op de toekomst 11
2018 Opel GT X Experimental

Puur en gedurfd: dit is het Opel-design van de toekomst
De Opel GT X Experimental presenteert innovatieve technologie met verfijnde eenvoud. Mark Adams, Vice President Design van Opel, en zijn designteam hebben een complete filosofie ontwikkeld voor Opels kenmerkende, Duitse design, dat puurheid verenigt met brutaliteit. In de GT X Experimental stelden ze zich bij elke gebruikelijke functie en elke component van de auto de vraag of het ontwerp ervan verder kon worden vereenvoudigd door overbodige elementen weg te laten. Dit proces noemt het designteam ‘optische detox’.

Opel GT X Experimental: Opels gedurfde visie op de toekomst 12
2018 Opel GT X Experimental

De carrosserie van de Opel GT X Experimental heeft gedurfde proporties en prachtig gevormde, pure, vloeiende oppervlakken. Het krachtige silhouet wordt geaccentueerd met grafische elementen die het bovenste deel scheiden van het onderste. De flanken zijn gelakt in een stralend lichtgrijs terwijl de bovenste helft – de motorkap, de ruiten en het dak – diep donkerblauw, bijna zwart, zijn. Een opvallende, Opel-gele ‘Blitz’ scheidt beide helften van de carrosserie en voorziet de auto van een extra dynamische uitstraling. Het kleurenschema verwijst naar Opels traditionele grijs-zwart-geel, maar is een moderne vertaling ervan. De GT X Experimental verwelkomt de inzittenden met een ruime toegang dankzij het feit dat een middenstijl ontbreekt en de achterportieren aan de achterzijde scharnieren. Alle deuren gaan tot maar liefst 90 graden open, zodat de toegankelijkheid optimaal is. De panoramische voorruit reikt in het dak tot boven de achterbank, wat de SUV een licht en ruimtelijk interieur geeft.

Opel GT X Experimental: Opels gedurfde visie op de toekomst 13
2018 Opel GT X Experimental
Opel GT X Experimental: Opels gedurfde visie op de toekomst 14
2018 Opel GT X Experimental