Meer dan ooit staat Range Rover voor het summum van luxueus reizen. Een model dat bijna vijftig jaar geleden is gepresenteerd voor gebruik in zowel het terrein als op de openbare weg is geëvolueerd tot een ongeëvenaard luxe SUV. De nieuwe Range Rover gaat opnieuw een stap verder met nog meer luxe en verfijning. Er komt een Plug-in Hybride-variant die hoogstaande prestaties koppelt aan efficiënt brandstofverbruik. Het interieurdesign is naar een exclusiever niveau getild, zowel qua comfort als technologie.

De voorstoelen zijn nieuw en op 24 manieren verstelbaar, met bredere en diepere kussens en standaard verwarmbare armsteunen. De ruimte achterin is opnieuw gestileerd zonder dat overigens enige concessie is gedaan aan de bagageruimte. Voor reizigers die onderweg willen werken zijn er tot wel zeventien connectiemogelijkheden, van gewone stopcontacten tot poorten voor USB en HDMI. Ook biedt de Range Rover een 4G wifi-hotspot voor maximaal acht mobiele devices. Er zijn ook talrijke handige opbergruimtes. Achterin is het ultiem relaxen dankzij Hot Stone-massagetechnologie met 25 massageprogramma’s.

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 43

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 44

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 45

De zittingen achterin zijn breder en zachter. De leuning is met een druk op de knop over 40 graden achterover te verstellen, waarbij de passagiers optimaal kunnen profiteren van de 186 mm extra beenruimte in de long wheelbase-versie (beenruimte totaal nu 1.206 mm). Het toonaangevende comfort blijkt verder uit de verwarmbare en te koelen zetels en uit de verwarmbare arm-, kuit- en voetsteunen. Uit het oogpunt van extra gemak en personalisatie zijn alle stoelfuncties ook te bedienen met een smartphone-app, zowel in als van buiten de auto.

‘Our customers are very clear about what they want from any new Range Rover. ‘Don’t change it, just make it better,’ they tell us, so everything we’ve done has been about enhancing our flagship SUV. After nearly 50 years the fourth generation Range Rover is the finest so far, ensuring the original luxury SUV remains the choice for discerning customers the world over.’  – Gerry McGovern, Chief Design Officer, Land Rover

De klasse van het interieur tekent zich ook af bij het naadloos geïntegreerde infotainmentsysteem. Dat is het meest geavanceerde van Jaguar Land Rover ooit. Touch Pro Duo, codenaam ‘Blade’, combineert twee 10-inch touchscreens in de middenconsole. Informatie is van het ene naar het andere scherm te swipen. Lay-out en bediening zijn daarmee bijzonder intuïtief, met een ongekende functionaliteit.

De klasse van het interieur tekent zich ook af bij het naadloos geïntegreerde infotainmentsysteem. Dat is het meest geavanceerde van Jaguar Land Rover ooit. Touch Pro Duo, codenaam ‘Blade’, combineert twee 10-inch touchscreens in de middenconsole. Informatie is van het ene naar het andere scherm te swipen. Lay-out en bediening zijn daarmee bijzonder intuïtief, met een ongekende functionaliteit.

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 46

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 47

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 48

Plug-in Hybride Range Rover P400e
Na de introductie van de nieuwe Range Rover Sport Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) afgelopen week presenteert Jaguar Land Rover nu de Range Rover P400e. Deze efficiënte Plug-in Hybride verbindt duurzaamheid aan prestaties door een combinatie van een 221 kW (300 pk) sterke 2.0 liter viercilinder Ingenium benzinemotor en een 85 kW (116 pk) sterke elektromotor. De aandrijflijn is goed voor een totaal systeemvermogen van 297 kW (404 pk, verbrandings- en elektromotor leveren hun maximumvermogen niet tegelijk) – die aan het wegdek wordt overgedragen via permanente vierwielaandrijving – en zorgt voor een acceleratie van 0-100 km/uur in 6,8 seconden en een topsnelheid van 220 km/uur.

Met een imposant koppel van 640 Nm staat de nieuw aandrijflijn garant voor dynamische prestaties met de traditionele Range Rover-capaciteiten, comfort en verfijning. Dankzij de gedeeltelijk elektrische aandrijving stoot de Range Rover P400e slechts 64 g/km CO2 uit op de gecombineerde NEDC-cyclus. De maximale puur elektrische actieradius bedraagt 51 km. Dit betekent dat kopers van Land Rovers vlaggenschip voor het eerst het genoegen kunnen ervaren van emissievrij rijden.

De P400e biedt fluisterstille rijkwaliteiten, compromisloze off-roadcapaciteiten en heeft nu dus ook toegang tot gebieden waar beperkingen gelden in het belang van de luchtkwaliteit, zoals de meeste gebieden in Londen waar congestion charge wordt geheven.

De bestuurders van de P400e kunnen kiezen uit twee rijmodi:
1. Parallel Hybrid-modus (standaard ingesteld) – combineert gebruik van benzine- en elektromotor; de bestuurder kan het opladen van de batterij optimaliseren of kiezen voor brandstofefficiency door een van de twee oplaadfuncties te selecteren:

  • SAVE-functie – voorkomt dat de batterij onder een vooraf ingesteld laadniveau komt
  • Predictive Energy Optimisation (PEO)-functie – in deze positie rijdt de P400e zo zuinig mogelijk naar een in het navigatiesysteem ingevoerde bestemming, waarbij benzine- en elektromotor op basis van GPS-data zo efficiënt mogelijk samenwerken

2. EV (Electric Vehicle)-modus – hierbij is alleen de elektromotor ingeschakeld voor stil en emissievrij rijden

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 49

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 50

Het samenspel tussen verbrandingsmotor en elektrische aandrijving is ook zeer effectief bij rijden in meer uitdagend terrein. Land Rovers Terrain Response 2-technologie is voorzien van een unieke kalibratie om slim en precies de trekkracht van de elektromotor in te zetten. Anders dan bij de benzinemotor is er immers geen sprake van ‘kruipen’ en de elektrische aandrijving levert direct vanaf nul toeren maximaal koppel aan alle vier de aangedreven wielen. Een uitkomst bij off-roadmanoeuvres bij lage snelheid.

‘The new Range Rover takes our luxury SUV to new heights, delivering enhanced refinement, luxury and all-terrain capability. The new PHEV powertrain isn’t simply a no-compromise solution – it builds on the traditions of our flagship SUV and delivers heightened refinement and comfort with impressive performance and efficiency.’ – Nick Collins, Vehicle Line Director, Jaguar Land Rover

De hoogvoltage lithium-ion-batterij met een capaciteit van 13,1 kWh is in 2 uur en 45 minuten aan huis op te laden met een speciale 32-ampère wallbox. Via de meegeleverde oplaadkabel aangesloten op een reguliere 10-ampère lichtnetaansluiting duurt opladen 7,5 uur. Voor de batterij van de Range Rover geldt een garantietermijn van acht jaar of 160.000 kilometer, waarbij is gegarandeerd dat de batterij nog tenminste 70 procent van zijn capaciteit over heeft.

De 2.0 liter Ingenium benzinemotor is in lengterichting gemonteerd en de elektromotor is gehuisvest in de achttraps ZF-automaat, centraal in de auto, naast de 7-kW on-board lader. Het stopcontact voor de laadkabel is in de grille gesitueerd. De lithium-ion-batterij bevindt zich onder de vloer van de bagageruimte. De P400e is leverbaar met de standaard en de lange wielbasis.

De nieuwe Range Rover is voorzien van technologie die comfort en gebruiksgemak vergroot:

  • Gesture zonwering: open en sluiten kan met gebaren dankzij een gesture control-systeem; een gebaar met de hand naar voor of naar achteren voor de binnenspiegel volstaat om de zonwering te bedienen
  • Air Cabin Ionisation: maakt gebruik van minuscule waterdeeltjes om de interieurlucht te verfrissen
  • Pixel-laser LED-koplampen: geavanceerde technologie die zorgt voor een hogere lichtopbrengst en tegelijk verblinding van tegenliggers voorkomt.
  • Activity key: openen en sluiten van de auto kan zonder de conventionele contactsleutelhouder op zak te hebben

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 51

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 52

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 53

Range Rover SVAutobiography Dynamic
Verder krijgt de ultiem luxe en meest dynamische versie van de Range Rover, de SVAutobiography Dynamic, nog meer vermogen. Het is de krachtigste productieversie van de Range Rover tot op heden. De V8 supercharged benzinemotor levert nu 415 kW (565 pk) een winst van 11 kW (15 pk), wat goed is voor een acceleratie van 0 naar 100 km/uur in 5,4 seconden. Nieuw bij dit model is de exclusieve Graphite Atlas gaasvormige grille met verchroomde inzetstukken. Ook nieuw is de achterbumper met geïntegreerde metalen uitlaatuiteinden.

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 54

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 55

Ongeëvenaarde verfijning voor Plug-in Hybride-variant RANGE ROVER 56

De Range Rover wordt geproduceerd in de fabriek in Solihull en is per direct te bestellen. 

  • De vanafprijs van de Range Rover 3.0 TDV6 is € 135.475,-
  • De vanafprijs van de Range Rover PHEV P400e bedraagt € 139.195,-.
  • De vanafprijs van de Range Rover SVAutobiography Dynamic is € 256.380,-