Het Nuon Solar Team is deze week gestart met de bouw van zonnewagen Nuna7. De auto van de TU Delft wordt in het diepste geheim gebouwd in Lelystad en moet in oktober 2013 zorgen voor de winst tijdens de World Solar Challenge in Australië. Eerdere teams van de TU Delft wist deze race al vier keer eerder te winnen. 

Het team moest de auto volledig nieuw ontwerpen: nieuwe regels van de World Solar Challenge vereisen dat de auto vier wielen heeft in plaats van drie. Ook moet de coureur bijna rechtop zitten, om de zonnewagen meer te laten lijken op een gewone auto.

Ondanks de nieuwe eisen wordt Nuna7 een futuristische, gestroomlijnde wagen met maar liefst 12x minder luchtweerstand dan een normale auto. De auto racet straks in Australië volledig op zonne-energie van Darwin naar Adelaide, een afstand van 3000 kilometer. De World Solar Challenge 2013 start op zondag 6 oktober.

Teamleider Marlies Hak: “De afgelopen maanden hebben we een auto ontworpen die compleet nieuw is, maar die toch past in de traditie van de winnende Nuna’s van de afgelopen jaren. Bijna alle teams hebben de afgelopen jaren het Delftse ontwerp nagebouwd, iedereen kijkt ook nu weer naar wat wij gaan neerzetten … het uiterlijk van Nuna7 houden we daarom nog eventjes geheim.”

Het team voelt wel flinke druk: na vier klinkende overwinningen op rij (2001 – 2007) moest het in 2009 én 2011 de Japanners van Tokai University voor laten gaan. Ook dit jaar zijn de universiteitsteams van Michigan (VS) en Tokai geduchte concurrenten.

Marlies Hak hierover: “dit laten we ons niet nog een keer gebeuren. Straks in Adelaide staan wíj als eerste te proosten. Liever met oranjebitter dan met sake”.

De nieuwe regels in een notendop
– Alle zonnewagens moeten vier wielen hebben
– De coureur zit veel meer rechtop: hij moet 45° naar voren en 25° naar achter kunnen buigen
én hij moet 4m voor de wagen 70cm naar beneden kunnen kijken.