Door de inzet van een slim laadsysteem kunnen elektrische taxi’s voor Schiphol dertig procent sneller laden. Omdat taxi’s gebruik maken van snelladers en normale laadpunten, is verdelen van elektrisch vermogen cruciaal. Cohere heeft in samenwerking met de TU Delft een smart charging laadsysteem ontwikkeld, dat door BAM bij SchipholTaxi is geplaatst. SchipholTaxi is het eerste bedrijf dat gebruik maakt van de slimme technologie waarbij vier DC snelladers en twintig normale AC laadpunten optimaal op elkaar worden afgestemd. Hierdoor kunnen de 96 elektrische taxi’s dagelijks dezelfde ritten aan als dieseltaxi’s.

Sinds begin dit jaar mogen er alleen nog maar elektrische taxi’s vanaf Schiphol rijden. Dat is een gigantische omslag, die ook gevolgen heeft voor de laadinfra, immers elektrische taxi’s moeten zo snel mogelijk weer volgeladen zijn. Gamis el Bouakili, directeur SchipholTaxi: ´Onze chauffeurs rijden vaak meer dan 300 km op een dag. Dat vereist meer dan één keer laden, omdat we werken met een minimale range. Tegenwoordig gebruiken we daarom tijdens dienst vooral de snelladers, en tussen diensten door en ’s nachts de normale laders´.

OPLADEN

Wijkcentrale
De vier snelladers (60 kW per stuk) en twintig normale laders (22 kW per stuk) vragen veel vermogen. Ter illustratie: er is één complete wijkcentrale nodig om alle laders tegelijk van stroom te voorzien. Zonder de slimme laadtechnologie Maxem® was volgens de netbeheerder de enige optie een industriële transformator te gebruiken, maar de kosten hiervoor bleken enorm.

Slimmer laden
In de zoektocht naar een betere oplossing hebben BAM Infra en Cohere de handen ineengeslagen. Als de snelladers worden gebruikt, schaalt het vermogen van de AC laders automatisch terug. Hierdoor is plaatsing van een industriële transformator overbodig en kunnen alle EV-Box laadpunten dertig procent sneller laden als de 60kW snelladers niet worden gebruikt. Een oplossing die duizenden euro’s scheelt. ´Onze klanten zijn zeer tevreden over een elektrische rit. Dus voor ons is het zaak om zoveel mogelijk te rijden en minder te laden. Ik denk dat het ons is gelukt dit slim aan te pakken´,  aldus El Bouakili.

Van probleem naar kans
De laadtechnologie bij SchipholTaxi is zo complex, omdat snelladers en normale laadpunten anders nooit samen op één netaansluiting geplaatst zouden kunnen worden zonder deze te overbelasten of te moeten verzwaren. Snelladers hebben zware transformatoren nodig om te werken. En eenmaal buiten gebruik, staan er kostbare transformatoren niets te doen. Smart charged laadpunten zijn een logische aanvulling voor snelladers – ze gebruiken de restcapaciteit én bieden meer gelegenheid om te laden.

Samenwerking Cohere en BAM
Cohere leverde haar smart charging controller Maxem® voor de dynamische load balancing van de laadpunten. BAM Infra verzorgde de installatie van de vier 60kW snelladers en Maxem®. Reymond Woudenberg, projectleider bij BAM: “Dit is een goed voorbeeld van onze innovatieve bijdrage aan intelligente technologie door het systeem van Cohere te installeren. We hebben zo voorkomen dat er zware transformatoren aangeschaft moesten worden en hebben de klant een slimme oplossing geboden.” Met meer hoog vermogen elektrische auto’s die op de markt komen voorziet Cohere dat smart charging in de toekomst steeds belangrijker wordt. BAM en Cohere hebben de intentie  de samenwerking in smart charging projecten voort te zetten.

Ontwikkeling met de TU Delft
Cohere heeft voor de ontwikkeling van de slimme stroomverdeler Maxem® nauw samengewerkt met de TU Delft (www.tudelft.nl). Het real-time aanpassen van laadvermogens vereist een specifieke aanpak voor elk type elektrische auto. Daarom zijn in een unieke testopstelling voor ‘slim laden’ in een lab op de TU Delft de populairste elektrische auto’s afgestemd op Maxem®. Professor Bauer van de onderzoeksgroep DC Systems and Storage aan de TU Delft: “Het is echt uniek wat hier is neergezet. In de relatief nieuwe wereld van elektrisch vervoer zijn er nog geen gebaande paden. Deze moeten gecreëerd worden door innovators, zoals Cohere.”