De nieuwe belastingregels van de overheid moeten de definitieve doorbraak worden voor de Hyundai ix35 Fuel Cell. Dit is een zeer schone auto met een brandstofcel die rijdt op waterstof en nul emissie uitstoot. Daarnaast toont de actuele emissiecrisis aan dat de conventionele verbrandingsmotor (diesel- en benzinemotoren) geen antwoord geeft op de steeds strengere Europese CO2-regels.

Autofabrikanten moeten de komende jaren voldoen aan de scherpe regels op het gebied van uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 en NOX. Dat betekent dat elk model van iedere fabrikant tot aan 2019 per jaar een flinke reductie moet realiseren.

ix35-fuel-cell-5

ix35-fuel-cell-4

Emissieproblematiek conventionele verbrandingsmotor
De actuele emissieproblematiek toont aan dat de conventionele verbrandingsmotor geen antwoord geeft op aangescherpte emissiedoelstellingen. Daarnaast roept de Nederlandse overheid de subsidie van auto’s met een hybride aandrijfsysteem (die tot een duidelijke marktverstoring hebben geleid) een halt toe. De elektrische auto die rijdt op waterstof is hierop het meest logische antwoord.

In Autobrief II, waarin de nieuwe belastingregels van de overheid met betrekking tot de bijtelling van 2016-2020 voor leaseauto’s is geregeld, behouden volledig elektrische voertuigen 4% bijtelling van 2016 tot en met 2020. Vanaf 2019 geldt 4% bijtelling voor volledig elektrische auto’s tot het deel van de catalogusprijs tot € 50.000,-. Voor het bedrag daarboven geldt het tarief van 22%.

Voor voertuigen die elektrisch rijden op waterstof, zoals de Hyundai ix35 Fuel Cell, geldt deze beperking niet. Dit betekent dat de Nederlandse overheid duidelijk kiest voor rijden op waterstof en tegelijkertijd de subsidie op de dure elektrische auto drastisch terugbrengt.

Voor nieuwe semi-elektrische voertuigen met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 g/km bedraagt de bijtelling in 2016 15%. In 2017 is dat 17%. In 2018 is dat 19% en in 2019 en 2020 22%. Voor alle overige voertuigen met een CO2-uitstoot van 51 g/km of meer, geldt binnenkort 22% bijtelling. In 2016 is dat al 21%.

Schermafbeelding 2015-10-06 om 09.06.09

 

Nederlandse overheid kiest voor rijden op waterstof
‘Rijden op waterstof heeft toekomst nu de overheid er overduidelijk voor heeft gekozen om de innovatieve waterstofauto zoals de Hyundai ix35 Fuel Cell fiscaal te belonen’, zegt Bas Wibier, Managing Director van Hyundai Motor Nederland tijdens het Rotterdam Energy Port 2015. ‘De Nederlandse overheid loopt hiermee vooruit op de Europese regelgeving die autofabrikanten straks verplicht de emissie van alle modellen drastisch terug te brengen. Aangezien semi-elektrische auto’s ook niet langer door de overheid worden gesubsidieerd, moeten autofabrikanten simpelweg voor innovatieve en schone aandrijfsystemen zoals waterstof gaan kiezen. De actuele emissieproblematiek geeft aan dat het versneld invoeren van emissievrije auto’s nog hoger op het prioriteitenlijstje van autofabrikanten moet komen te staan’, aldus Wibier.

ix35-fuel-cell-2

Hyundai heeft met de Hyundai ix35 Fuel Cell een auto die niet alleen emissievrij rijdt, maar – in vergelijking met volledig elektrisch aangedreven auto’s – ook tal van andere voordelen biedt. De actieradius van de Hyundai ix35 Fuel Cell bedraagt meer dan 500 kilometer en tanken duurt niet langer dan 3 minuten. De gewone elektrische auto heeft een beperkte actieradius en het opladen van de batterij duurt lang. Echter: de infrastructuur voor de elektrische auto is aanzienlijk beter geregeld dan de infrastructuur voor de waterstofauto.

Verbetering infrastructuur noodzakelijk
Wibier pleit daarom voor verbetering van de infrastructuur voor waterstofauto’s. ‘Er is een volledig operationeel openbaar waterstof tankstation in Rhoon en een in Helmond. In Arnhem en Oude Tonge (Zeeland) komen nu ook tankstations. Maar waar blijven de waterstoftankstations in steden als Amsterdam, Den Haag of Utrecht? Hoe zit het met de infrastructuur in de rest van Nederland? De staatssecretaris heeft twintig waterstoftankstations in 2020 beloofd. Wij vinden niet alleen dat er nog meer aandacht voor rijden op waterstof moet komen, maar vooral meer moet worden geïnvesteerd in tankstations. De nieuwe fiscale voordelen waarmee rijden op waterstof overduidelijk wordt gepromoot zijn een eerste stap in de goede richting, maar een verbetering van de infrastructuur is absoluut gewenst om het grote publiek van de voordelen van rijden op waterstof op de hoogte te brengen.’

ix35-fuel-cell-3

ix35-fuel-cell-1

Hyundai blijft in schone technologie investeren. ‘Komend jaar rijden er tweehonderdvijftig Hyundai’s ix35 Fuel Cell in Europa. Dit jaar zullen wij vijftien waterstofauto’s in Nederland afleveren en in 2016 komen daar minimaal vijfentwintig bij. Daarnaast hebben wij diverse waterstofdealerbedrijven aangesteld. Dat zijn Hyundai Dealerbedrijf Van der Wel in Rotterdam/Bergschenhoek en H-Point in Dordrecht. Binnenkort volgen meer Hyundai-dealers in de regio’s waar stations worden geplaatst.’

De Hyundai ix35 Fuel Cell kost € 55.000,- (excl. BTW) en is voor iedereen te koop.